Читај ми!

Никад већи избор слободних играча - За 0 евра доступни Меси, Агуеро, Рамос, Донарума, Алаба...

У наредних неколико месеци, у свету фудбала одлучиваће се о продужетку уговора неких од најбољих фудбалера на свету. Уколико не постигну договор са својим тимовима: Меси, Рамос, Донарума, Алаба и многи други, могли би без обештећења да промене средину и донесу неки нови изглед данашњем фудбалу.

Огроман број фудбалских клубова, што због катастрофалних пословања, што због утицаја пандемије коронавируса, налази се у веома тешкој финансијској ситуацији.

Неки су остали без прихода у виду улазница и свега осталог што доносе навијачи, неки изгубили спонзоре, неки градили стадионе, неки давали тешке уговоре, неки жестоко лоше ценили скупоцена појачања...

Најбољи пример већине наведених ствари је Барселона, која није рачунала да ће коронавирус потрајати дуже од годину дана, те низом катастрофалних одлука донетих и пре пандемије, дошла у ситуацију да буде дужна око милијарду евра.

Далеко од тога да су Каталонци једини који бележе огроман финансијски пад и једини који нису у стању да се "испрсе" за неко преко потребно или дуго планирано појачање.

Срећа у несрећи за клубове који су то себи дозволили, јесте стање на фудбалском трансфер тржишту, као и ситуација са уговорима неких од кључних и најбољих фудбалера у Европи.

Портал Трансфермаркт, који се и раније бавио кретањем цена фудбалера на тржишту, наводи да одређени тимови бележе пад у виду цена фудбалера у износу од преко 100 милиона евра (Ливерпул, Челси, Тотенхем), те да ће овог лета ретко који клуб, при продаји играча, моћи да добије очекивани износ.

Падом на тржишту су највише погођени играчи који се приближавају 30. години живота, или они преко. 

Ипак, огроман спас за тимове који неће имати да издвоје средстава на лето, чине играчи којима истиче уговор.

Утисак је да избор фудбалера које у свој клуб можете довести у бесплатном трансферу без одштете, никада није био већи.

Управо на ту карту игра поменута Барселона, али и Реал, традиционално Јувентус, па чак и ПСЖ, или Сити.

Највећи европски клубови већ су у преговорима са бројним играчима и делује да ће настати право отимање око играча којима истиче уговор.

Наравно да је главни кандидат на том списку Лионел Меси.

Аргентинац је био на прагу тога да још раније напусти свој дечачки клуб, али је одлучио да остане, бар до краја сезоне. 

Повратак Ђоана Лапорте на место председника Барселоне може играти огромну улогу у томе да Меси упркос свему што се десило на релацији њега и клуба, остане веран "Блауграни" и каријеру заврши у каталонском клубу.

Медији широм Европе преносе да су и ПСЖ и Сити заинтересовани и финансијски способни да понуде уговор какав ће се свидети Месију и натерати га на промену средине.

Његов кум Серхио Агуеро такође се налази на великој раскрсници у каријери. 

Попут Месија, Кун се налази у заласку каријере, па ће бити веома занимљиво за који корак ће се одлучити. Агуеро је ове и претходне сезоне, више времена провео ван терена, него ли на њему, па је утисак да би због тога, као и због чињенице да ће напунити 33 године, морати да смањи платежне захтеве, како би се за њега одлучио неки од највећих европских тимова.

Велика мистерија важи и за двојицу сјајних дефанзиваца Реала и Бајерна - Серхија Рамоса и Давида Алабу. Обојица су, што лично, што преко менаџера, слали двосмислене поруке својим и другим клубовима и наговестили да је време за растанак.

Алаба је, према наводима шпанских медија, већ постигао договор са Реалом, у којем би управо требало да замени Рамоса. Ипак, нова управа Барселоне на челу са Лапортом, покушава да пронађе и прикупи новац како би преотела Аустријанца свом љутом ривалу.

Што се тиче Рамоса, познато је да његов однос са Флорентином Перезом у последње време није на нивоу какав је био ранијих година. Капитен "краљевског клуба" жели да се његово име поштује у сваком смислу, па и у новчаном, те није имао проблем да јавно каже да је спреман да оде, уколико управа не уради свој посао како треба.

За разлику од Месија, Рамоса и Агуера, који су у одређеним годинама и фази своје каријере, постоји неколико случајева код играча који су у најбољем периоду и пред којима су најбоље играчке године.

То важи за двојац Милана, Хакана Чалханоглуа и Ђанлуиђија Донаруме, који имају 27 и 22 године.

"Росонери" из само њима познатих разлога одуговлаче са продужетком уговора и тако у великој мери ризикују да изгубе једног од најбољих голмана и једног од сјајних креатора и извођача прекида.

Велики број клубова показао је интересовање за њих двојицу, међу којима су Јунајтед, Јувентус и Наполи. 

Није тајна да је за услуге двојице сународника Мемфиса Депаја и Жоржиња Вајналдума, заинтересован Роналд Куман, тренер Барселоне.

Наводно је Куман обећао Депају да се стрпи са уговором до јуна, до када ће холандски стручњак ургирати на управу да доведу некада суперталентованог дубалера. Мемфис игра одлично у Лиону и то што је сваког другог дана на насловној страни неких новина, очигледно није утицало на његове партије.

Што се тиче Вајналдума, познато је да га Клоп изузетно цени због свега што је овај пружао у Ливерпулу, а Куман у репрезентацији и делује да ће о његовој будућности одлучити то ко га од двојице тренера више жели.

Што се тиче бекова који могу бити бесплатни на лето, издвајају се Александар Коларов, Лукас Васкез, Елсеид Хисај и Џордан Амави.

Српски фудбалер је прошле сезоне појачао редове Интера, али се у "неро-азурима" није наиграо фудбала и очигледно да тренер Конте не рачуна на њега, па ће некадашњи капитен репрезентације Србије готово извесно променити клуб.

Поред поменутих фудбалера, они којима такође истиче уговор са актуелним клубом су и: Единсон Кавани (Јунајтед), Флоријан Тован (Марсељ), Ерик Гарсија (Манчестер сити), (Хенрик Мкитаријан), као и Никола Максимовић (Наполи) и Марко Дмитровић (Еибар)...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара