Читај ми!

Хаверц лошији и од голмана, проблем у Челсију или у читавој Бундеслиги?

Енглески Челси је куповином двојице суперталентованих немачких фудбалера мислио да је завршио посао за наредних десет година, али се Каи Хаверц и Тимо Вернер веома тешко сналазе у "плавцима" и Премијер лиги. Како се повећава број фудбалера који поничу из Бундеслиге, а потом не испуњавају потенцијал у осталим првенствима, поставља се питање о квалитету лиге из које долази доминантни светски и европски шампион.

Хаверц лошији и од голмана, проблем у Челсију или у читавој Бундеслиги? Хаверц лошији и од голмана, проблем у Челсију или у читавој Бундеслиги?

Бундеслига важи за једно од најузбудљивијих, атрактивнијих и ефикаснијих првенстава "лига петице".

Актуелни европски и светски шампион, једна од две екипе која је освојила шест трофеја у оквиру једне сезоне, долази из Немачке.

Такође, Бундеслига важи за једну од најозбиљнијих организација, расадника талената и место где фудбал не представљају само лопта и терен, већ читава инфраструктура и милион других параметара.

Ипак, сведоци смо тога да у последњих неколико година, највећи клубови на свету, често зажале огромне своте које су потрошили на талентоване фудбалере који потичу из Бундеслиге.

Последњи случајеви тога јесу Каи Хаверц и Тимо Вернер, за које је Челси издвојио око 150 милиона евра, како би их довео из Леверкузена и Лајпцига.

"Плавци" су мислили да су одрадили огроман посао на тржишту и да су осигурали две позиције за наредних десет година, али за сада се показује да није тако.

Тимо Вернер је и сам признао да је био изненађен разликом у квалитету енглеског и немачког првенства, да је много теже и захтевније играти у Премијер лиги, поготово у сегменту контакта и физичког напора.

Што се тиче Каија Хаверца, готово нестваран податак пренео је статистички портал WhoScored, у којем наводи да је голман Манчестер ситија Едерсон, учествовао у више шанси свог клуба, него ли офанзивни везиста Челсија Каи Хаверц.

Још више поражавајући податак је тај што се ради о једној шанси у којој је учествовао Едерсон, док је Хаверцова бројка нула.

Фудбалски стручњаци говоре да поред хиљада и хиљада фактора, огромну улогу у савременом фудбалу игра самопоуздање, те се у случајевима Вернера и Хаверца може користити оправдање да је проблем психолошке природе.

Међутим, све чешће се срећемо са случајевима играча који за велике цифре одлазе из Бундеслиге у друга најјача европска првенства и тамо забележе огроман пад у каријери, о њима се прича као о фудбалерима који не могу да се снађу како на психолошком, тако и на тактичком плану.

Сваки случај има бројне факторе који на такав епилог утичу, али заједничко за све њих је то што долазе из Бундеслиге, па тако имамо примере: Каија Хаверца, Тима Вернера, Луке Јовића, Усмана Дембелеа, Себастијана Алеа, Кристијана Пулишића, Набија Кејте и најновијег - Озана Кабака.

Још једна ствар која одликује ове играче јесте то што они не долазе из Бајерна, па то говори и о самом клубу из Минхена, али и остатку немачког првенства.

Баварци су осам пута заредом шампиони своје државе и делује као да су се остале екипе предале и помириле са чињеницом да неће скинути Бајерн са трона.

Многи су проблем видели у томе што је Бајерн слабио конкуренцију куповином најбољих фудбалера од највећих немачких ривала, али видимо да то није био случај са горепоменутим играчима.

Шансу да прекину низ и традицију Бајерновог освајања Бундеслиге ове сезоне има Лајпциг, клуб који је основан и који послује другачије од остатка лиге, а који након 23 утакмице у домаћем првенству, заостаје само два бода за Баварцима.

Ипак, многи ће имати тежак задатак. Лајпциг мора много да уради како би срушио Бајерн у Немачкој, остатак Европе како би их скинуо са трона Лиге шампиона, тежак задатак је и пред Хаверцом и Вернером, јер изгледа да није било само до Лампарда, већ у великој мери и до њих самих, а млади фудбалери који долазе из Бундеслиге ће морати да почну много боље да се доказују и правдају средства уложена у њих...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се