Читај ми!

Како је Лампард погубио конце и шта чека њега и Челси

Екипа Челсија претрпела је нови ударац од којег ће се тешко опоравити, а који може донети крупне промене у клубу. Лестер је савладао "плавце" са 2:0 и тако их оставио на осмом месту након 19 одиграних кола у Премијер лиги. Очигледно је да ће нешто у лондонској екипи морати да се мења, а "главом" би могао да плати тренер и легенда клуба Френк Лампард, који је у великој мери разочарао фудбалску јавност.

Крај прошле и почетак нове године нису били благонаклони према екипи Челсија. Далеко од тога да су само "плавци" погођени и неснађени у новонасталим условима, али је утисак да су они највише разочарали.

Бројни европски клубови, поготово они највећи, имали су веома турбулентан почетак сезоне.

Барселона је пред банкротом, а утисак је да ни избори за новог председника неће превише променити стање у каталонском клубу. Реалу у јануару већ полако измичу сви трофеји, Ливерпул и Сити имају страшне главобоље у виду кадровских проблема, Јувентус игра најлошију сезону годинама уназад.

Ипак, утисак је да је свако од поменутих успео да дође до боље форме и пронађе формулу за излазак из кризе, па чак и неко попут Арсенала или Валенсије, сви сем Челсија.

Све то лепо изгледа на папиру, али не и на терену

Након кршења финансијског фер плеја и једногодишње забране довођења играча, управа клуба је Френку Лампарду максимално изашла у сусрет и за кратко време довела вероватно и најбоље што је тржиште имало да понуди.

Почело је са Пулишићем и задржавањем Ковачића, да би потом лондонски клуб победио све највеће конкуренте из врха европског фудбала, платио око 250 милиона евра и своје редове појачао: Вернером, Зијехом, Хаверцом, Силвом, Чилвелом, Саром.

Челници клуба су чак и зажмурили на једно око када је Лампард затражио новог голмана, иако је Челси пре две године довео Кепу Аризабалагу као најскупље плаћеног голмана у историји фудбала (80 милиона евра), те му испунила жељу и довела Мендија.

Неколико месеци касније, Челси је од екипе која највише обећава и која има састав који може на папиру да парира било коме у Европи, дошао до тога да су поменута појачања све ређе на терену, па и у протоколу, а да ватру гасе и бодове прикупљају деца клуба: Абрахам, Маунт, Одои, Џејмс, Гилмор...

Где је заправо проблем и како су се направила два корака уназад?

Лампард је у Челси дошао као веома млад и не превише искусан тренер. Ипак, навијачи, а очигледно и управа клуба сматрала је да је његово „каљење" на месту тренера Дербија, са којим је стигао до финала плеј-офа уласка у Премијер лигу, довољно.

"Френки" је у свој вољени тим у којем је провео најбољих 13 година своје играчке каријере, дошао у нимало лаком тренутку, наследивши Марусија Сарија и означивши почетак периода опоравка.

Своје прве сезоне, Лампард се показао као веома пријатно изненађење. Више него често је у утакмицама у којима је Челси био фаворит оправдавао тај статус, да би (иако важио за "свеже месо") успевао у разним сегментима, па и тактичким, да парира колегама какви су Клоп, Гвардиола, Мурињо, Роџерс, Емери...

Упркос успонима и падовима, Челси је ту сезону завршио на четвртом месту, са једнаким бројем бодова као и трећепласирани Јунајтед, а више од Лестера, Тотенхема, Арсенала и Вулвса, чиме је изборена групна фаза Лиге шампиона.

Нажалост, када је требало да потврди да се ради о врхунском тренеру способном да води најбоље светске екипе, да направи још један корак унапред - Лампард је направио два уназад.

Још горе по Челси је то што је проблем уочљив из авиона, а што Френк изгледа не уме да га реши.

Игра Челсија исувише одудара на две стране терена. У покушају да буду што више офанзивнији, креативнији и опаснији по противнички гол, "плавци" се грчевито муче да одбране свој.

Челси је у 19 одиграних утакмица ове сезоне примио 23 гола, што је други најлошији биланс примљених голова од свих екипа са првих десет позиција Премијер лиге.

Оно што је бизарно код овог податка јесте то што је више голова од Челсија примио само Манчестер јунајтед, који се налази на лидерској позицији на табели, али лондонска екипа има проблем што готово сваки примљени гол плати бодовима.

Поред одбране, коју игра како ко и кад жели, већи проблем праве односи у екипи, популарна свлачионица.

Рођени лидер, срчани и пожртвовани ратник и шаховски геније, особине су које су красиле Лампарда кроз играчку каријеру, а које никако не успева да пренесе на своје играче.

Тражио је и довео је веома квалитетне, али и специфичне играче, који из кола у коло Премијер лиге изгледају као да су заборавили да играју фудбал и шта је поента овог спорта.

Када је неколико пута упутио критику на њихов рачун, деловало је да повлачи исправан потез којим жели да их тргне, али када је тај потез поновио неколико пута, делује да он нема појма како да реши огроман проблем, већ да се све дубље укопава, те прилику даје играчима који су прошли омладински погон Челсија и који ће дати више од свог максимума у дресу тог клуба.

Далеко од тога да Абрахам, Хадсон Одои, Маунт, Џејмс или Гилмор не требају да играју, али ако је Лампард дошао до тога да му они извлаче сезону, то онда говори у каквом је проблему

Шта даље?

Пред Романом Абрамовичем и управом Челсија је сада веома тешка и незахвална одлука.

Да ли пружити Лампарду још времена и шанси како би се искупио, опоравио и извукао максимум из ове сезоне, или се окренути ка некоме ко је у тренерском послу дуже, неком искуснијем, на бољем гласу и спремном за величину оваквог изазова.

Иако нису познати детаљи његовог уговора, оно што јесте познато је то да је један од најуноснијих и испалтљивијих послова у фудбалу бити отпуштени тренер Челсија , пошто су "плавци" у последњих десет и више година били приморани да плате преко 100 милиона евра на конто отпусних клаузула.

И док многи навијачи овог трофејног енглеског клуба желе од управе стрпљење за Лампарда, легенду клуба, постоје и они који не могу да сметну са ума имена стручњака без ангажмана или оних жељних да пређу у Челси.

Енглески медији, углавном таблоиди, али и све више они поузданији, говоре о томе како се већ преговара са Томасом Тухелом.

Некадашњи тренер Борусије и ПСЖ-а тако ће имати шансу да оправда свој статус врхунског тренера и докаже да није био марионета и случајни пролазник на клупи Парижана, "које би могао да води и неко са улице".

Поред Тухела, помињу се и Максимилано Алегри, Луис Енрике, Јулијан Нагелсман, Брендон Роџерс...

Из Челсија су наговестили да уколико се буду растајали са Лампардом, да то неће радити уколико не пронађу и доведу адекватну замену.

Оно што морају знати је да немају времена на прекет, јер се екипа тренутно налази на осмом месту на табели и да их очекује грчевита борба за позиције која воде у европска такмичења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво