Читај ми!

Какав Милан напада Звезду – Ибрахимовић и синови који пркосе правилима

Италијански Милан, који ће у нокаут фази Лиге Европе укрстити копља са српским шампионом Црвеном звездом, важи за једну од најмлађих екипа, као и састава који се налази у најбољој форми у пет најбољих лига Европе, те црвено-беле чека веома тежак задатак.

Форма и непобедивост у Серији А

"Росонери" након 11 кола Серије А заузимају прво место на табели, чиме су пријатно изненадили своје навијаче, али и комплетан фудбалски свет.

Рачунајући и прошлу сезону, Милан је последњи пораз у домаћем првенству забележио тек у марту од екипе Ђенове, што довољно говори о њиховој форми.

Тим из града моде одлично је користио сваки кикс ривала, па се са разлогом на табели налази испред Интера, Јувентуса, Наполија, Роме, Сасуола и делује да екипа Милана има још много тога да покаже супарницима у италији.

Лига Европе

Што се тиче Лиге Европе, Милан се након годину дана суспензије изазване кршењем Уефиног финансијског фер-плеја, вратио у друго по рангу европско такмичење.

У свом стилу, Милан није могао без драме и узбуђења у Европи. Током квалификација избацили су Шамрок са 2:0, потом Бодо са 3:2, да би врхунац неизвесности био достигнут у последњој фази квалификационог циклуса, у мечу са Рио Авеом.

Милан је у том мечу повео са 1:0, да би португалска екипа изједначила и одвела меч у продужетке. Рио Аве је у првом минуту продужетка повео са 1:0, дуго бранио ту предност и секунди су били потребни да избаце фаворизованог ривала.

Ипак, Милан је пеналом у 120. минуту дошао до изједначења и изборио пенал серију, у којој су морали да изведу 12 једанаестераца и након велике муке упишу победу и пласирају се у групну фазу Лиге Европе.

У Групи Х, Милан се састајао са Лилом, Спартом и Селтиком. "Росонери" су играли онолико колико им је било потребно да осигурају прво место, али треба узети у обзир да су бодове просипали против екипе Лила, која их је савладала у Италији са 3:0 и ремизирала у Француској 1:1, те би Црвена звезда морала да посебну пажњу обрати на детаље те утакмице.

Експеримент - Пиоли

Милан са клупе предводи Стефано Пиоли, искусни 55-годишњи стручак, који је читаву играчку и тренерску каријеру провео стриктно у Италији.

Као шеф струке, водио је: Модену, Парму, Гросето, Пјаћенцу, Сасуоло, Кијево, Палермо, Болоњу, Лацио, Фјорентину, Интер и сада Милан.

Пиоли је на место тренера Милана дошао у октобру прошле године, са идејом да екипа "преброди" период до краја сезоне, али је италијански тренер задобио поверење управе, изборивши место на табели које води у евро квалификације.

Милан и Пиоли су тако постали још један пример привремене солуције, која се испоставила као дугорочније решење.

Ипак, ретко ко је могао да прогнозира дужи ангажман Пиолија на клупи Милана, поготово након стрампутице у последњој години у Лацију, као и неуспеху које је доживео у Интеру и Фјорентини.

Игра бројки

Што се тиче играчког кадра Милана, очигледно су километрима далеко од састава на који су навикли фудбалски свет деведесетих година прошлог и уводних година овог века. Милан нема више четири или пет играча који се по квалитету могу наћи у европских и светских најбољих 11, али постоји категорија у којој су испред много јачих клубова. 

Према популарном фудбалском сајту Трансфермаркт, фудбалери Милана су забележили највећи економски раст на тржишту фудбалера на свету у односу на прошлу годину.

Иако су индивидуално, у Европи највише скочиле цене Халанда, Рејне, Бруна, Жоте, Педрија, Милан на клупском нивоу бележи велики раст, те њихова екипа сада вреди 445,9 милиона евра, односно просечно око 16 милиона по фудбалеру.

Примера ради, према поменутом сајту, тим Црвене звезде вреднује се око десет пута мање, тачније 45,9 милиона евра, а просечна цена играча српског тима на тржишту износи 1,5 милиона евра.

Поред економије, фудбалери Милана истичу се и по броју година. Наиме, играчи "росонера" важе за једне од најмлађих међу водећим екипама "лига петице".

Просек година фудбалера Милана ове сезоне износи нешто више од 24 године, што је на пример око четири године млађе од Јувентуса и Интера, а по две или три године од Ситија, Тотенхема, Реала, Барселоне... 

Ибрахимовић и синови

Податак о броју година фудбалера Милана још је занимљивији када се у обзир узме да у екипи имају једног од најстаријег фудбалера у Европи и на свету. 

Златан Ибрахимовић има 39 година, или што би и он сам рекао "39 година је млад". Познато је да Ибра пркоси свим законима и правилима, па тако и биолошким, те је предводик ове екипе у броју постигнутих голова.

Ибрахимовић је на десет одиграних утакмица у свим такмичењима постигао 11 голова, а за разлику од осталих најбољих стрелаца лига, Ибра је то углавном чинио из игре, а не са беле тачке.

Поред Ибрахимовића, искуство у ову екипу Милана доносе још само Кјаер (31), Мусакио (30) и резервни голмани Донарума (старији брат који има 30 година) и Татарушану (34).

Остатак екипе чине млади, амбициозни, гладни и жељни доказивања, али и оно најбитније - веома квалитетни фудбалери.

На голу је један од најбољих чувара мреже Европе, Ђанлуиђи Донарума. Италијански репрезентативац је пре пар година пребродио драму око новог уговора и од тог тренутка је веома сигуран на голу, веома покретан, вешт и способан да често брани неодбрањиво.

Бековски тандем чине углавном Ернандез и Калабриа/Дало.

Ернандез је један од најквалитетнијих млађих играча на својој позицији, поникао је у Атлетику и Реалу, који су се олако одрекли талентованог играча, који је име градио на позајмици у Сосиједаду, а на наговор чувеног Паола Малдинија је прешао у Милан.

Са друге стране Калабрија је дете Милана, за који је уписао преко 100 наступа, а дебитовао је и у националном дресу. Попут Ернандеза, али и Далоа који је доведен из Јунајтеда, сви бекови Милана су веома брзи, хитри, продорни, офанзивније оријентисани, често се налазе у завршницама акција, те не чуди то да су асистенти или и сами стрелци голова. 

И поред офанзивних бекова, треба напоменути да је Милан имао најбољу одбрану у својој групи и Лиги Европе, као и трећу најбољу одбрану у Серији А.

Том податку највише доприносе и штопери, а најчешћи тандем био је Ромањоли-Кјаер. Одбрана Милана, заједно са својим везистима, је веома покретљива, дисциплинована, одлично причају на терену и очигледно влада добра хемија међу њима.

Средина терена им је веома добро избалансирана. Кеси, Бенансер и сјајни Тонали имају доста дефанзивних задатака, веома су чврсти, паметни и поуздани.

Офанзивни креатори су Чалханоглу и Дијаз. Пакете ове сезоне нема, али поменути Турчин и Шпанац поседују завидан ниво технике, дриблинга, визије терена и умећа додавања.

Када се прича о нападу, не треба превише речи трошити на самог Ибрахимовића, већ на његове помоћнике: Леау, Ребићу, Салемакерсу, Кастељеху и Хаугеу.

Умеће и потенцијал овог последњег, најбоље су упознали у директном дуелу са Бодом, одакле је дошао у Милан. Катељехо је у екипу дошао пре две године из Виљареала и доноси ту шпанску технику и луцидност, Салемакерс важи за једног од најталентованијег младог белгијског фудбалера, Ребић je статус најпоузданијег крила екипе стицао прошле сезоне када је дошао на позајмицу у Милан, али и претходним ангажманима у Ајнтрахту и Лајпцигу. 

Ибрахимовићева сенка звана Рафел Леао, све више и више прераста у његову потенцијалну замену. Млади Португалац има само 21 годину и из месеца у месец се бори за веће минуте, које неретко зна да искористи.

Било како било, треба сачекати фебруар, како би се сазнале околности и састав Милана који ће допутовати у Београд на мегдан са Црвеном зведом. 

Оно што је сигурно, јесте то да ће два европска шампиона традиционално приредити веома занимљиве дуеле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се