Читај ми!

Милан поново у Београду - дуел шампиона Европе, сећање на маглу и калчополи

Жреб у Ниону и фудбалска судбина спојили су два шампиона "старог континента" у шеснаестини финала Лиге Европе. Милан поново долази у Београд, а италијанска и српска екипа имају веома занимљиву историју међусобних дуела.

Црвена звезда није имала превише среће током жреба у Ниону, те ће у нокаут фази Лиге Европе укрстити копља са Миланом.

Када је некадашњи португалски фудбалер Маниш извлачио екипе на жребу, деловало је да је Црвена звезда успела да избегне неколико фаворита за освајање пехара у европском такмичењу и да би могла да извуче нешто погоднијег ривала.

Ипак, иако је избегла Тотенхем, Арсенал и Манчестер јунајтед, Звезда је извукла седмоструког шампиона Европе.

Италијанска екипа је првопласирана у Серији А и једна од оних које се налазе у најбољој форми у читавој Европи. Утисак је да је Стефано Пиоли напокон усмерио екипу из града моде на прави колосек и да јој полако враћа стару славу.

"Росонери" први пут после 2006. године стижу у Београд, на мегдан са старим знанцем.

Црвена звезда и Милан тако ће наставити међусобне сусрете започете, сада већ дане 1988. године.

Тада су две екипе одиграле један од најчуднијих "двомеча" у историји европског фудбала.

У оквиру осмине финала Купа шампиона, Звезда је у Милану изборила 1:1 и надала се да ће у Београду успети да елиминише фаворизованог ривала.

То би се вероватно и десило, да магла није прекинула меч. Звезда је након 64 минута, пред више од 90 хиљада гледалаца водила са 1:0 и имала резултат за пролаз, али је изузетно густа магла потпуно онемогућила игру, те је сусрет прекинут.

Након већања, одлучено је да се дан касније одигра нови реванш меч, чиме је српски клуб у великој мери оштећен.  

Милан, предвођен играчима какви су Ван Бастен, Рајкард и Гулит, у новом мечу изборио је победу, након бољег извођења пенала и под командом сјајног тренера Сакија, започео један од најуспешнијих периода у историји италијанског клуба.

Наредни дуел Звезде и Милана одиграо се 2006. године, у оквиру квалификација за Лигу шампиона.

Ни тада дуел српске и италијанске екипе није могао да прође без контроверзи. 

Наиме, због чувеног "калчополија" и намештања утакмица, Милану су одузети бодови, након чега је он пао на табели Серије А.

Ипак, одлуком Уефе у последњем тренутку, Милану је било дозвољено да игра квалификације за Лигу шампиона, а за противника извукли су Црвену звезду.

Ни сами "росонери" нису очекивали такав расплет, па остаје замапћено да су на брзину окупили фудбалере и тек пар дана тренирали за дуел са Звездом.

Кака, Седорф, Инзаги, Гатузо, Пирло, Кафу, Дида и дружина, изборили су минималну победу на Сан Сиру, да би потом у Београду славили са 2:1.

Од екипе која није ни требало да учествује у квалификацијама, моћни гигант је те сезоне прошао све препреке и освојио Лигу шампиона и подигао "ушати пехар".

Милан данашњице у нечему подсећа, али се у доста тога разликује од оног из поменутих утакмица и периода.

Један од најтрофејнијих италијанских и европских тимова, тек пре три године вратио се на евро сцену. Након сезоне 2013/14, Милан је провео четири године без учешћа у Европи.

После елиминације од Арсенала у осмини финала у сезони 2017/18, а потом и превременог испадања у групној фази у сезони 2018/19, уследио је нови шок за италијанску екипу. 

Милан је прошле сезоне зарадио једногодишњу суспензију у евро такмичењима, због кршења Уефиног финансијског протокола. 

Ипак, након свих мука и невоља које су задесиле ову екипу (Од власника, преко управе, до самих тренера и играча), утисак је да се Милан напокон враћа међу елиту европског фудбала, где му је и место.

И ова сезона започела је бурно, пошто је мало недостајало да Рио Аве избаци Милан у последњој фази квалификација за Лигу Европе. Пенал серија припала је италијанској екипи, која је од тог момента заиграла један од бољих фудбала у Европи.

Предвођени Пиолијем са клупе, а Ибрахимовићем, Донарумом, Чалханоглуом, Кесијем, Ромањолијем, Леаом, Ребићем, Тоналијем, Ернандезом и осталима на терену, Милан је након 11 одиграних мечева у Серији А изборио прво место на табели, док су у Лиги Европе били најбољи у Групи Х, испред Лила, Спарте и Селтика.

Звезда је са друге стране лидер Суперлиге Србије и у нокаут фазу европског такмичења прошла је као другопласирана екипа Групе Л, иза Хофенхајма, а испред Слована и Гента.

Наравно да је Милан апсолутни фаворит за пролаз у наредну фазу такмичења, па чак и за само освајање Лиге Европе, али знајући историју дуела Милана и Звезде, треба очекивати веома занимљиве дуеле.

Први меч игра се у Београду на стадиону "Рајко Митић" 18. фебруара, да би недељу дана касније екипе одмериле снаге на "Сан Сиру". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво