Читај ми!

Станковићева победа из уџбеника, црвено-бели међу најбољима

Други пут у само четири године Црвена звезда је изборила пласман у нокаут фазу Лиге Европе. Српски шампион је уписао трећу победу у четири меча ове сезоне и доказао да му је место у врху европског фудбала, а Дејан Станковић наговестио да није само бивши фудбалер, и мотиватор на клупи, већ тренер српеман за велике изазове.

Где Владан Милојевић стаде, Дејан Станковић продужи - утисак је након гостовања Црвене звезде у Белгији и победе којем је (готово извесно) изборено европско пролеће.

Српски шампион одиграо је утакмицу за, или из уџбеника, пошто је на терену испунио сваки услов за победу и договор из свлачионице.

Упркос бројним кадровским проблемима, због којих није могао да рачуна на Родића, Гобељића, Санога, Кангу, Катаија и Гаврића, Станковић није тражио алиби, већ се надао и најављивао позитиван резултат.

Не толико због победе, већ због начина на који је она извојевана, тактичке зрелости, дисциплине и преданости тиму, Станковић је заслужио све похвале упућене на његов рачун.

Освањем титуле прошле сезоне, статус непораженог тима у досадашњем делу домаћег првенства, пласман у групну фазу Лиге Европе, а потом и осигуравање европског пролећа два кола пред крај групе, доказују да упркос томе што је релативно нов у професији, Станковић има потенцијал да буде један од бољих српских тренера.

Против Хофенхајма Црвена звезда је нагласила да може играти паметно и тактички зрело, а против Гента у Белгији је то и потврдила и наплатила.

Да постоји, уџбеник о фудбалским утакмицама би рекао да десеткована Звезда у Белгији мора да буде стрпљива, паметна, да се не залеће како би изборила позитиван резултат, већ да пре свега буде сигурна у одбрани свог гола, а потом из прекида, контри, транзиција и индивидуалним потезима, дође до противничког.

Тако је и било: Први минут, корнер и бравура Његоша Петровића, слична оној против Чукаричког у првом мечу у сезони, само ова много више значајнија. Друго полувреме - када домаћину време тече пребрзо, притисак расте, а простора за стварање шанси нема много, нови корнер и нови гол Звезде.

По цену тога да Гент има знатно више лопту у ногама, Звезда се повукла, бранила са великим бројем играча и играла онако како је требала у датој ситуацији.

Наравно, лакше је то у теорији, а теже у пракси, али је Звездина одбрана, предвођена Борјаном, Милуновићем и Дегенеком, уливала осталима самопоуздање и чинила ову мисију изводљивом. Зато су се и могле видети знатно боље реакције младих Николића и Петровића, али и искуснијих Фалћинелија, Бена и Вукановића.

Поред тога што је тактички урадила готово све како треба, Звезда је "погинула" на терену. 

Начин на који Станковић тражи од својих играча да "преору" терен је заиста импресиван.

Када видите да је сваки играч који се нађе у протоколу спреман да фацом изађе у блок, ако већ не може ногама и телом, а потом десет секунди касније, на команду (урлик) Станковића са клупе, трчи у контру и помогне малобројним саиграчима на противничкој половини, знате да је атмосфера у екипи добра и да се ту ради, гради и живи у заједници.

Звезда је прекинула традицију и ублажила трауме резутлата остварених у Белгији, али и оно битније - изборила пласман у нокаут фазу Лиге Европе два кола пре краја групне фазе.

Самим тим, од Уефе је приходовала око пола милиона евра за победу у групној фази, као и пола милиона за пласман у шеснаестину финала.

Досадашњи успеси у Лиги Европе ће Србију и Црвену Звезду још више уздићи на лествици коефицијента и тако олакшати посао српском шампиону, али и осталим тимовима у наредним сезонама.

За седам дана Звезду очекује дуел са Хофенхајмом у Београду, а потом и са Слованом у гостима.

Иако јој су шансе за испуштање другог места само математичке, далеко од тога да поменути мечеви неће имати важност и немогуће је очекивати да ће Станковић дозволити својим момцима да се опусте.

Добре навике стварају се понављањем, дисциплином и пожртвовањем, а утисак је да Звезда од почетка сезоне ствара добре навике...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи