Читај ми!

Аргентина у сузама, опрашта се од Марадоне

У Аргентини је тродневна жалост због смрти легенде Дијега Арманда Марадоне, а на хиљаде његових навијача, поштовалаца и грађана опрашта се од свог идола. Сандук са телом Марадоне био је накратко у капели, након чега је изложен у Ружичастој кући, председничкој палати у центру престонице. Навијачи од Аргентине до Индије тугују за Марадоном.

Очекује се да ће испраћају Марадоне присуствовати милион људи.

Дијего Марадона преминуо је у 61. години од акутне, конгестивне и хроничне срчане инсуфицијенције. Његов одлазак потресао је фудбалску планету, а чувени Аргентинац је по мишљењу многих био најбољи фудбалер у историји.

Одмах по објављивању вести, Аргентинци су у неверици и тузи почели да излазе из својих кућа и окупљају се.

Многи су изашли на улицу у тренутку док је ковчег са његовим телом превожен из болнице у мртвачницу како би му одали почаст, јер за Аргентинце Марадона није био само спортиста, био је икона, политичар и омиљени "несташко", наводи Би-Би-Си.

Првом делу бдења ноћас присуствовали су ужа породица и пријатељи, а затим су се крај његовог ковчега смењивали саиграчи и други поштоваоци.

Сандук са телом Дијега Марадоне био је накратко у капели, након чега је изложен у Ружичастој кући, председничкој палати у центру престонице.

Како се може видети у преносу Јуроњуза, хиљаде људи са маскама на лицу дошло је да испрати омиљеног сина Аргентинe.

Они се у сузама поклањају пред његовим сандуком, остављају цвеће, певају песме и овацијама испраћају најбољег у историји фудбала.

Задржавање није дозвољено у простору где се налази тело, а сандук прекривен заставом Аргентине и дресом са бројем 10 удаљен је и ограђен од људи који су дошли да се опросте.

На снимцима агенције АП може се видети и да долази до сукоба између полиције и ожалошћених на улицама Буенос Ајреса, који руше сигурносне ограде у жељи да испрате фудбалску легенду.

Поруке жаљења због смрти Марадоне стижу из целог света, а из Ватикана је саопштено да ће папа Фрања, иначе Аргентинац и фудбалски навијач, поменути Марадону у својим молитвама, преносе медији.

Навијачи од Аргентине до Индије тугују за Марадоном

Свет жали за одласком фудбалске легенде Дијега Арманда Марадоне, а многобројни навијачи у Аргентини и у Италији не могу да се помире с чињеницом да је најбољих свих времена отишао заувек.

"Не могу да верујем, ово је невероватно. Сви су смртници, ово је као кошмар", рекао је агенцији АФП навијач Франсиско Салавери.

Одлазак омиљеног аргентинског сина уједнио је и навијаче Ривер плате и Боке јуниорс, који се загрљени и у сузама могу видети како одлазе да се опросте од фудбалског бога.

"Само неколико пута у животу сам осетио бол као данас", рекао је навијач Маурисио Пасадоре.

У Буенос Ајресу натпис "Хвала, Дијего" заменио је на дигиталним реклама информације о реду вожње, а у предграђу навијачи певају песме у његову част.

"Марадона је највеће што ми се десило у животу. Волим га као свог оца. Ако умрем млад, надам се да ћемо на небу играти фудбал и гледати Боку заједно", рекао је 22-годишњи Кристијан Монтели агенцији Ројтерс.

На стадиону Аргентинос јуниорса, клуба у ком је Марадона као дечак почео да игра фудбал, испаљиван је ватромет и пуштена је музика.

Колико је обожаван био у Италији, показују и слике из Напуља, где се на хиљаде навијача Наполија окупило у шпанској четврти.

"У Напуљу, он је краљ", рекла је једна жена за РАИ.

Млади фудбалери у индијском граду Секундерабад одали су пошту Марадони минутом ћутања.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво