Читај ми!

Звезда показује одређене слабости, али заслужује европско пролеће

Лепо је ове недеље бити навијач Црвене звезде, српски шампион је успехе из националног првенства пренео на међународни ниво и корак је ближе да поново "презими" у Европи. Звезда је у трећем колу Лиге Европе на свом стадиону савладала Гент са 2:1 и сада је, уз Хофенхајм, највећи фаворит за пласман у нокаут фазу. Честитке и похвале које добијају црвено-бели потпуно су заслужене, али је дуел са белгијским вицепрваком показао и неке не тако добре стране црвено-белог тима.

Изабраници Дејана Станковића сада имају шест бодова и налазе се на другој позицији у групи Л, иза неприкосновеног Хофенфајма, па већ за три недеље имају велику прилику да у Генту можда и елиминишу истоименог ривала.

За разлику од претходне две европске утакмице, у којима је Станковић бирао поставу са три класична одбрамбена играча, сада се вратио на формацију из првог дела сезоне и поставку 4-1-4-1, делом и због промена у саставу.

На левом боку није било повређеног Милана Родића којег је заменио Марко Гобељић, док се у везни ред вратио Гејлор Канга.

Иако је Габонац био човек изнад чијег имена је стајао велики знак питања због преке нарави, показао је да је важан шраф у екипи, када је подређен тиму. Канга је очигледно устао на праву ногу, глупости које је умео да прави остави у свлачионици, а добру партију крунисао је лепим голом у раној фази сусрета.

Станковић је са њим погодио и поред одређених грешака, пошто је везиста био покретач конкретних и атрактивних напада, које су потом завршавали Милан Гајић, Мирко Иванић, Александар Катаи, Ел Фарду Бен и Дијего Фалчинели.

Нападачки гледано, имала је Звезда одличан период у првих двадесетак минута, када је могла и убедљивије да води, као и неколико добрих покушаја пред одлазак на одмор. Решења у нападу су била разноврсна, тежиште игре распоређено једнако на оба бока, а додавања често ишла унапред – слично као и у мечу са Слованом из Либереца. Проблеми су се обично испољавали на другом крају терена.

Ако је Канга био погодак, изнуђено решење звано "Гобељић на левом беку" показало се не као промашај, него и као проблем који је 90 и кусур минута прогањао домаћи тим на травњаку стадиона "Рајко Митић".

Гобељић је потврдио да више није играч за стартних 11 Звезде – Гајић га је одличним партијама избацио са позиције десног бека, док су уз леву аут-линију, где је "на слабијој нози", све његове слабости испливале на површину.

Био је део убедљиво најслабијег дела екипе заједно са Немањом Милуновићем и Секуом Саногоом, све опасно што је Гент урадио било је преко њих, а Гобељићев и технички недостатак, тачније лоше дефанзивно кретање у ситуацијама 1 на 1, коштало је домаћина боље реакције код примљеног гола Ођиђа-Офоеа.

Звездин универзалац је у 65. минуту пропустио велику прилику да овери тријумф свог тима, када је уместо у празну мрежу одбитак послао у ближу стативу, али ће срећом, тај промашај, као и сви лоши периоди брзо бити заборављени.

За то се побринуо најбољи играч Александар Катаи, уз малу помоћ гостујућег голмана Колина Кусеманса. "Магико" је у 59. минуту погодио из слободњака и, испоставиће се, поставио коначан резултат.

Без обзира на наведене пропусте, јасно је да је победа Црвене звезде сасвим заслужена. Момци у црвено-белим дресовима нису блистали као у претходном колу, али су показали велику жељу, борбеност, па и квалитет, посебно у првом полувремену.

Награђени су за одличан приступ, отворену и нападачку игру (ако изузмемо саму завршницу и "бункер" испред Милана Борјана), и приказани карактер у тренуцима када ситуација на терену није изгледала најбоље. Спремни су да, ако је то потребно, "животом" бране гол и то су још једном показали.

И резултат из Немачке иде на руку јер је Хофенхајм оправдао улогу фаворита против Слована из Либереца и оставио Чехе на минусу од три бода у односу на Звезду.

Српски шампион показао је у претходне две недеље да је бољи тим од оба конкурента за пролаз даље, али Станковићев стручни штаб ће сада имати нешто другачији задатак – морају се експресно исправити грешке из ове утакмице јер ће окршај у Белгији бити много тежи, као и задржати играче "на земљи" после добрих резултата.

Уколико у томе успе, следећих неколико седмица могли би да донесу нову радост навијачима клуба из Љутице Богдана и пласман у нокаут фазу европског такмичења, други пут у последње четири сезоне.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи