Читај ми!

Креативно, ефикасно, самоуверено – Звезда против Слована подсетила на славне дане

Звезда је одушевила игром и резултатом против чешког Слована. Црвено-бели су показали висок ниво фудбалског умећа, технички, тактички и енергетски надиграли ривала и забележили тријумф од 5:1, један од најубедљивијих у клупској историји.

После много година, неки српски клуб постигао је пет погодака на једној европској утакмици. И то не у квалификацијама, него у групној фази Лиге Европе – Звезда је савладала Слован са 5:1.

Црвено-бели су у појединим моментима подсетили на славну генерацију из '91, која се практично прошетала до европског трона, рушећи пред собом велика имена европског фудбала.

Не само да су пет пута савладали несрећног голмана Нгујена, него су нападачи српског шампиона могли својим именима да попуне простор на "Мараканином" семафору, да је било мало више среће и концентрације.

Звезда у последња три меча није постигла гол из игре, што је био јасан показатељ стручном штабу да нешто не штима у нападу. Ипак, играчи су их демантовали на најбољи могући начин, и то у најбољем могућем тренутку.

Иако резултат то свакако не говори, Слован је изузетно чврста екипа. Чешки представник игра веома организовано у одбрани, о чему сведочи чињеница да су ове сезоне, пре дуела у Београду, у европским мечевима примили само један гол.

Дејан Станковић због црвеног картона у Немачкој није био у прилици да седи на клупи Звезде, што се испоставило не као хендикеп, већ сасвим супротно – као подстрек црвено-белима да пруже пожртвовану, организовану, али и атрактивну игру.

А таква игра, најчешће, са собом носи и одличан резултат, који се огледа пре свега у постигнутим головима. Играчи Звезде су у мечу са Слованом подарили навијачима цео пакет.

Бен је још једном показао да је изузетно значајан за игру Звезде, постигао је нова два поготка у црвено-белом дресу и у почетној фази меча, када је то било најпотребније, скинуо притисак са плећа саиграча.

Било је пропуста у одбрани, највећи је поготком крунисао Матушек. Све остале иоле опасније акције словачког тима заустављао је Милан Борјан, који је имао еколико "филмских" интервенција.

Сви играчи Звезде заслужују похвале за приказано против Слована, али још једном је централна фигура меча био Александар Катаи. Повремени репрезентативац Србије са лакоћом је избегавао стартове противничких играча и исказао висок ниво креативности и техничког умећа.

Катаи је постигао прелеп погодак после соло-акције, док је у првом полувремену статива спречила да његова "бомба" заврши у голу Слована.

Звезда је забележила најубедљивији тријумф у европским такмичењима, не рачунајући квалификације, још од 1989. године, што много говори колико су црвено-бели били доминантни на утакмици.

Освојена три бода у великој мери повећавају шансе Звезде да презими у Европи, али игра и победа против Слована имаће тежину само ако црвено-бели и у наставку такмичења наставе у истом ритму.

Нову прилику да покажу да утакмица са Слованом није случајност, већ производ квалитета и напорног рада, Звезда ће имати већ наредног четвртка, када у Београд стиже белгијски Гент.

А навијачи ће се, иако су због коронавируса пренос гледали путем малих екрана, радо сећати овог звезданог меча на Маракани.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво