Читај ми!

Преминуо Славен Замбата, легенда Динама и репрезентативац Југославије

Славен Замбата, легендарни фудбалер Динама и репрезентације Југославије, преминуо је у 81. години у Загребу, јавили су хрватски медији. Замбата је био центарфор и бивши капитен загребачког клуба, те један од највећих играча у историји "модрих".

За Динамо одиграо више од 250 утакмица у којима је постигао 156 голова, а са 24 поготка водио је клуб до освајања Купа сајамских градова 1966/67, што је уједно и највећи успех у историји клуба са Максимира.

"С великом тугом и болом у срцу јављамо да нас је у четвртак, 29. октобра, рано ујутру заувек напустио наш прослављени фудбалер, наш драги, омиљени и незаборавни 'плави девет' – Славен Замбата", објавили су из Динама.

"Један од највећих Динамових играча свих времена, нападач са стилом, играч за фудбалске гурмане и сладокусце, капитен прослављене генерације из 1967. године, крајем септембра је обележио свој 80. рођендан, а дуже од шест деценија је био уско везан уз максимирски клуб. Бдио је над сваким резултатом, сваким потезом, емотивно пратио догађања везана уз Динамо. Термин испраћаја биће саопштен, а ГНК Динамо овом приликом изражава дубоко саучешће породици и пријатељима нашег Славена."

Када је напустио Динамо, играо је за белгијске клубове Варегем и ФК Кросинг из Брисела (1969-1972), а кад се у јесен 1972. вратио у Загреб, одиграо је последње утакмице за Динамо, јер је због тежих повреда (оперисао је оба менискуса) морао да прекине каријеру, коју је потом завршио у аустријском Радентхајну.

Одиграо је 31 меч и постигао 21 погодак за најбољу селекцију Југославије.

Дебитовао је 16. септембра 1962. у сусрету против Западне Немачке (2:2), а последњи пут 1968. играо је против Шпаније (0:0) у Београду.

Капитенску траку националног тима носио је на Олимпијским играма 1964. у Јапану.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво