Читај ми!

Европа кажњава сваку грешку, али Звезда показала да може

Црвена звезда је поразом од Хофенхајма започела овогодишње учешће у групној фази Лиге Европе. Изабраници Дејана Станковића, као и он сам, имају на чему да науче и шта да поправе за наредне утакмице, али такође имају шта позитивно да задрже из овог сусрета.

Код готово сваког учешћа српског клуба на европској сцени, могуће је извући неколико закључака, поготово након пораза.

Нервирање и незадовољство је неизбежно, како због судијских одлука, тако и због стања и односа снага на терену.

Такође, у великом броју случајева, учи се на тежи начин и на својим грешкама, али је то можда и најбоља школа.

Црвена звезда је у Немачку отпутовала ровита са дербија и са огромним кадровским проблемима. 

Упркос томе, шампион Србије је против Хофенхајма деловао веома зрело, организовано, стабилно и у великој мери равноправно.

Иако су многи стручњаци, али и лаици, прогнозирали да се српски представник неће добро провести на гостовању код екипе која је способна да постигне четири гола Бајерну, шампиону Европе, десило се нешто супротно.

Наравно, треба напоменути да је и Хофенхајм имао кадровске проблеме, пошто због коронавируса, нису могли да рачунају на неколико играча, од чега се истиче изостанак Андреја Крамарића, најбољег стрелца екипе.

Но, да се не бавимо превише онима који нису били на терену, већ онима који су били.

Звезда је против Хофенхајма полагала и у великој мери положила тежак испит. Иако је изгубила са 2:0.

Под лупом и на тешком задатку били су играчи, али и тренер Станковић, који је дебитовао на Евро сцени.

Дебитовала је и формација Звезде 3-4-2-1, у којој су се црвено-бели, утисак је, снашли изненађујуће добро.

Када се у обзир узме да је поново искуство стицао млади Ераковић, па и Николић и да је Спиридоновић био приморан да буде у стартних 11, може се рећи да је Звезда деловала врло пристојно.

Дејан Станковић и његова екипа показали су једну тактичку зрелост и дисциплину, борбу за сваку лопту, жељу за надигравањем и подређеност колективу, све ствари које су не тако давно, биле мисаона именица за српски фудбал.

Нажалост, резултат није ту да потврди и награди добру партију Црвене звезде и на овај меч ће многи гледати као на већ унапред уписан пораз, али то не би требало да буде случај.

Иако је Хофенхајм имао нешто више лопту у ногама, повезивао додавања и креирао из задње линије, Црвена звезда је потпуно неутралисала прилазе ка свом голу и лимитирала опасности. 

Њих је било, али не у мери у којој би то желела немачка екипа. Тројица штопера Звезде комуницирала су и стајала су на терену одлично, покривајући своје такозване бекове у овој формацији. 

Иако су главне критике јасне и тичу се напада, Фалћинели је радио веома напоран посао да задржи што више лопти упућених ка њему, а уједно и што више да се нуди и утрчава између линија ривала. У неколико ситуација Катаи и Спиридоновић успели су да га разиграју, али су центиметри или секунди недостајали да се Италијан нађе у гол шанси.

Стајање на терену и однос снага две екипе говорили су да тешко да ће било ко моћи тек тако да постигне гол. Да би се то десило, потребно је било да или Звезда, или Хофенхајм, избаце ривала из система.

На велику жалост српске екипе, оба пута када Звезда није била добро постављена и када је направила грешку Немци су то казнили.

Са разлогом се говори да европске утакмице не праштају грешке, већ их сурово кажњавају.

Фаул или не над Николићем, један тренутак непажње, коштао је Звезду бода или бодова у Немачкој.

Оно што многе српске, али и светске екипе треба да науче од Хофенхајма вечерас, јесте колико је битно одреаговати на тај тренутак и шансу која се укаже. Немци су у готово три секунде направили вишак, развили акцију на страну, пронашли шупљину и на врхунски начин постигли гол. 

Брзина обраде лопте, правовремено и прецизно додавање, а потом и сјајна завршница "из прве" какву је показао Баумгартнер, а касније и Дабур, лекција је коју Звезда мора да извуче из овог меча и коју мора да примењује у утакмицама када има више лопту у ногама и када има веће амбиције и шансе за постизање гола.

Такође, битну лекцију мора да научи и тренер, али и клупа српске екипе, а тиче се понашања. Познато је да судије у Европи неће трпети количину притиска и добацивања са клупе, била она од тренера, или помоћника или резервиста.

Шампион Србије показао је да може да се надиграва са, на папиру јачим ривалима, пре свега да се организовано од њих брани, а потом и да створи подједнак број шанси.

Групна фаза Лиге Европе започета је поразом и на тежи начин, али је остало времена и мечева да се ситуација преокрене. Ако је Хофенхајм био најтежи корак, следећи би требали бити лакши и успешнији.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво