Ко је "чудо од детета" које обара рекорде Барсе и Шпаније?

Будућност Барселоне, као и репрезентације Шпаније је у сигурним рукама, тачније ногама. Ансу Фати је оборио рекорде "Блаугране" и "црвене фурије", поставши најмлађи стрелац ова два тима, у њиховој дугој и пребогатој историји. Фати је доказао да вансеријски таленат и појачања не треба тражити у другим клубовима и плаћати стотину милиона евра, већ да она могу и да "расту и сопственом дворишту".

Тинејџер пореклом из Гвинеје Бисао постао је звезда у успону још прошле сезоне, када је са само 16 година уписао прве наступе, а потом експресно и дебитантске голове за Барселону и Ла Лиги и Лиги шампиона.

Фати је тако оборио рекорде никог другог, до Лионела Месија и наговестио свету да ново "чудо од детета" долази на велику сцену. 

Млади фудбалер се у Шпанију преселио када је имао шест година. Прошле године је морао да изабере за коју ће репрезентацију наступати, земље у којој је рођен, или оне у којој је одрастао.

За разлику од Месија, утисак је да је Фати направио прави избор, а већ синоћ се могло видети да црвена фурија" не мора да брине за будућност.

Са само 17 година и 311 дана, Фати је постигао дебитантски гол за репрезентацију Шпаније и тако оборио рекорд стар чак 95 година, који је држао Хуан Еразкин. 

Против селекције Немачке уписао је деби, одиграо једно полувреме и наговестио о каквој се нападачкој "напасти" ради, да би против Украјине био најзапаженији фудбалер на терену и уписао дебитантски погодак.

Иако далеко најмлађи на терену, деловало је као да Фати игра против пет до десет година млађих фудбалера, као омладинац "шверцован" у кадете или пионире. 

У недавно завршеној првој професионалној клупској сезони, Фати је оставио једнако јак утисак као и икона Барселоне Лионел Меси када је започињао каријеру, с тим што је Фати имао чак и боље бројке, тј статистику.

Ансуман, како му је пуно име, имао је веома занимљив развој и пут у сениорски тим Барселоне.

Фати никада није заиграо за Барселонин Б, тј резервни тим, већ је експресно прекомандован у први.

Хијерархија у Барселони налаже да продукти "Ла Масије", чувеног Барсиног омладинског погона, прво прођу каљење у Б тиму, који гаји идентичну формацију, погледе на фудбал и захтеве као и први тим "Блаугране".

И док бројни фудбалери половину каријере проведу на позајмицама или се годинама доказују и пробијају у први тим, а неки то никада и не успеју, Фати је директно из "Ла Масије" потписао први професионални уговор са "Блауграном" у јулу прошле године.

Тадашњи тренер Ернесто Валверде, његови сарадници, али и тренерско особље "Ла Масије", проценили су да Ансу има невероватне физичке предиспозиције, осећај за простор и игру, те да је спреман за први тим.

Наравно, тој одлуци допринели су и кадровски проблеми у Барси. Наиме, одласци Кутиња, Рафиње и Руиза на позајмице, као и повреде Дембелеа и Суареза, убрзали су Фатијев процес напредовања, те се проценило да је он најспремнији за сениорски фудбал.

Барсин тинејџер је то и оправдао. Са 16 година постао је други најмлађи фудбалер који је уписао деби за Барсу, а головима против Осасуне, Валенсије и Интера, постао је најмлађи стрелац у историји Ла Лиге и Лиге шампиона.

Прошле сезоне уписао је 33 наступа у свим такмичењима и постигао осам голова, што је одлична статистика за тинејџера који није напунио ни 18 година, али остаје утисак да је Фати финиш сезоне провео у сенци Барсиних "појачања".

Барселона је за Кутиња, Дембелеа, Гризмана и Брајтвајта издвојила 421 милион евра.

Утисак је да ниједан није оправдао ни део своте новца за који је доведен, те је млади Ансуман Фати још једном потврдио добро познату теорију у светском фудбалу - Појачања не треба нужно тражити у далеким земљама и плаћати их стотинама милиона евра. Некада, појачање се налази у "дворишту", само га треба заливати, развијати и брусити...

Како је пред Фатијем пунолетство, а пред Барселоном године у којима је неопходно извршити реконструкцију и смену генерација, за очекивати је да ће Фати врло брзо потписати нови уговор, са знатно већом платом и откупном клаузулом, али и оно много битније - да ће Фати добити праву прилику на терену. 

Александар Петровић (AlexPetro23

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво