Превише различити, а опет у нечему слични - Нагелсман против Симеонеа

Јулијан Нагелсман и Дијего Симеоне важе за једне од најбољих фудбалских стручњака на свету. Обојица успевају да праве веома пријатна изненађења, са не толико материјално и именом моћним клубовима. Вечерас, само један од њих двојице ће моћи да настави започету причу и пласира се у полуфинале Лиге шампиона.

Симеоне и Нагелсман, два различита стила фудбала, различите приче, суште супротности, а опет двојица тренера који у појединим сегментима толико подсећају један на другог.

Обојица одолевају и руше великане, извлаче најбоље из појединаца који су им на располагању, мењају фудбал и пркосе његовим правилима, али на два потпуно различита начине.

Дијего "Чоло" Симеоне, тренер "јорганџија", најплаћенији је фудбалски стручњак на свету.

Иако се његов стил фудбала не свиђа многим љубитељима овог спорта, резултати које Симеоне и Атлетико остварују су неоспорни.

Свој темперамент, пргаву ћуд и повишен ниво мушкости, Симеоне је имплементирао на сваког свог фудбалера и створио својеврсну машинерију.

Тако Атлетико може да претрпи чак и одласке битних шрафова попут Гризмана, Лукаса Ернандеза, Родрија, Година, Хуанфрана и опет буде при врху, међу најбољим клубовима у Шпанији и Европи.

Систем игре Симеона је једноставан, а опет толико чудан и компликован. Иако је галаксијама далеко од идеје тоталног фудбала, у једном сегменту се поклапа - сви се бране.

Атлетико игра једну од најзахтевнијих и најдисциплинованијих одбрана на свету. Чак 10 или свих 11 играча су иза лопте, много трчања, пресинга, стартова, дуела, преузимања, обавеза...

То је један од главних разлога због којих Атлетико игра веома слично против Барселоне, Ливерпула или Реала, али и против Еспањола, Гранаде или московске Локомотиве.

Напад је знатно једноставнији - првобитна замисао је да неко од сјајних креатора из средине терена (Коке, Саул, Љоренте), додавањима и кретњом, стварају пометну између прве и друге линије отпора ривала. Потом, или сами припрете/упосле нападаче, или проследе лопту на страну, одакле се бекови и крила не стиде да је "заврну" у противнички шеснаестерац. Њихови напади не трају по пет минута и две стотине додавања, већ се завршавају у секундама.

Атлетико је под вођством Симеонеа успео да освоји Ла Лигу у златној ери Месија у Барселони, као и Роналда у Реалу. На евро сцени, "јорганџије" су пре две сезоне били минутима далеко од "ушатог" пехара, али су фудбалска карма и Серхио Рамос имали другачије планове.

Ове године, Атлетико је успео да заустави налет Ливерпула, браниоца трофеја Лиге шампиона и то на начин специфичан тиму из Шпаније. Чувено брањење на својој половини утакмицу и по, а онда стварање хаоса на противничкој половини у кратком временском интервалу. На све то, додају се и изјаве између два меча, које су у великој мери наљутиле играче и челнике Ливерпула и помало их избациле из равнотеже и стања великог самопоуздања.

Познато је да нокаут систем одговара Атлетику, а када се у обзир узму услови под којима се игра (један меч на неутралном терену), тим из Мадрида може бити претња многим тимовима, чак и бољим од Лајпцига.

Ипак, нешто се питају и Немци. Тим Ред Була са клупе предводи Јулијан Нагелсман, такође један од специфичнијих умова на фудбалској сцени.

Немачки стручак има само 33 године, што га чини вршњаком са појединим фудбалерима своје екипе, а од неких је чак и млађи.

То не представља велики проблем тренеру Лајпцига, који се сматра за следећег "великог" тренера, а о њему су јаке похвалне речи имали стручњаци попут Гвардиоле, Зидана, Мориња, Фергусона...

Нагелсманов поглед на фудбал потпуно је другачији од Симеонеовог. За разлику од Атлетика, Лајпциг воли и хоће лопту у својим ногама. Велики број играча има нападачка задужења, те екипа кроз посед, али и јако добар проток лопте и кретњу играча, долази до шанси и (великог броја) голова.

На све то, Лајпциг воли да се прилагоди противнику, па зато игра у различитим формацијама, против различитих тимова, а сваки фудбалер добија велики број инструкција које безусловно поштује.

Атлетико ће бити кадровски десеткован неиграњем Врсаљка и Корее, али ни изблиза као Лајпциг.

За немачки тим неће наступати њихов најбољи нападач Тимо Вернер, који је одлучио да се у потпуности посвети Челсију, свом новом клубу.

Ипак, Нагелсман је и раније говорио да један играч не чини екипу, па треба очекивати максимално наоштрен и концентрисан Лајпциг у вечерашњем мечу, Лајпциг који напада и који не тражи изговор, већ начин за пласман у историјско полуфинале Лиге шампиона.

Меч Атлетика и Лајпцига игра се од 21.00 час на неутралном терену у Лисабону, а Симеоне и Нагелсман покушаће да одведу свој тим у наредну фазу, где их чека ПСЖ, нова фаворизована мета коју треба избацити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво