Шта промене у европским квалификацијама значе за Звезду и Партизан

Промене које је у вези са квалификацијама за клупска такмичења донела Европска фудбалска унија (Уефа), значајно ће утицати на два највећа српска клуба - Црвену звезду и Партизан. Звезда ће као шампион ићи у квалификације за Лигу шампиона, док ће Партизан и ТСЦ или Војводина, у друго по јачини европско такмичење.

Уефа је током дана саопштила промене формата у Лиги шампиона и Лиги Европе, као и у квалификацијама за следећу сезону.

Главна разлика у односу на претходне године јесте то што ће се у прва три кола квалификација за ЛШ играти само по једна утакмица, док ће се систем двомеча вратити у плеј-офу, односно у четвртој рунди.

Важно је и да носиоци неће имати предност домаћег терена, већ је највероватније да ће она бити одређена жребом. Прво коло заказано је за 18. и 19. август, друго за 25. или 26. август, треће ће бити играно 15. или 16. септембра, први мечеви плеј-офа 22. и 23. септембра, а реванши 29. и 30. септембра.

Према тренутној ситуацији, Звезда креће од првог кола, али у зависности од расплета у актуелној сезони, могла би да се помери и квалификације крене од другог. За то је потребно да Јувентус избаци Олимпик Лион, Барселона елиминише Наполи, а Атлетико Мадрид обезбеди директан пласман у Лигу шампиона.

Када је реч о квалификацијама за Лигу Европе, где ће опет шансу тражити Партизан, новина је да ће све четири рунде бити елиминационе, односно игране на једну победу, без реванша.

Домаћин ће такође бити одлучиван жребом, прво коло је заказано за 27. август, друго за 17. септембар, треће за 24. септембар, а плеј-оф од 1. октобра.

Војводина би у случају освајања Купа Србије могла такође да обезбеди место у квалификацијама, а од које рунде би почела, као и Партизан, зависиће управо од тога ко ће подићи трофеј у најмасовнијем фудбалском такмичењу у Србији.

Групне фазе би почеле 20. октобра у Лиги шампиона, односно, 22. истог месеца у Лиги Европе.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи