Преседан у европском фудбалу – Лига шампиона у другачијем формату

Европска фудбалска унија (Уефа) промениће формат такмичења у Лиги шампиона, како би сезона могла да буде завршена после пандемије коронавируса. Како је пренео немачки Билд, а потом и светски медији, једини начин да такмичење буде приведено крају јесте у нешто другачијем облику.

Уефа је, према писању ових медија, одлучила да завршница такмичења буде налик на кошаркашку Евролигу и да се игра Фајнал-ејт у Лисабону.

То би значило да се финале неће играти у Истанбулу, где је првобитно планирано, пошто је у Турској и даље тешка ситуација са пандемијом ковида 19.

Лисабон је изабран због чињенице да има два велика стадиона која испуњавају Уефине услове – "Луж", на којем игра Бенфика, односно "Жозе Аваладе", дом Спортинга. Иза овог града у "трци" за домаћинство остали су Франкфурт и Москва.

На овај начин би се избегло и то да неки од клубова има предност домаћег терена.

Турнир најбољих осам екипа на "старом континенту" требало би да почне одмах пошто буду завршени реванши осмине финала у којима се састају Барселона – Наполи, Манчестер сити – Реал Мадрид, Јувентус – Лион и Бајерн Минхен – Челси.

Потом би уследио Фајнал-фор и сви окршаји би били играни на једну победу.

Постоји могућност играња и пред публиком у августу, уколико безбедносна ситуација буде дозвољавала.

Лига шампиона, а претходно и Куп шампиона, никада није игран у оваквом формату.