Неким звездама Бундеслиге прети незапосленост

Сваком осмом професионалном фудбалеру у Бундеслиги истиче уговор. И уопште није сигурно да ће потписати нови за следећу сезону. Погођене су чак и звезде, а фудбалере нижих лига чекају заиста тешка времена, пише Дојче веле.

Марио Геце постао је права звезда након што је 2014. у Рио де Жанеиру голом против Аргентине донео Немачкој титулу светског првака. Али Гецеу 30. јуна истиче уговор са Борусијом из Дортмунда и, како се може чути, велико је питање где ће наставити да игра.

Геце је само најпознатији од преко шездесет играча Бундеслиге којима истиче уговор и који би тек требало да нађу екипу у којој ће играти од јесени. Да ли ће им њихови клубови продужити уговор или неће? Да ли ће наћи неки клуб који их жели у екипи? Или неће?

Посебно је мрачно на пример у Фортуни из Диселдорфа. Не само да јој прети испадање из прве лиге, већ јој и истичу уговори са чак десет играча.

Улф Барановски из Удружења професионалних фудбалера (ВдВ) очекује тешка времена.

"Заиста морамо да будемо спремни на то да ће многи клубови да смање своје екипе, али и да ће нови уговори бити слабије плаћени", рекао је Барановски.

Многи клубови су у финансијским проблемима након прекида одржавања утакмица због пандемије. А и сада када се одржавају пред празним трибинама на стадиону, тешко је напунити клупску касу. То значи да је и играчима "пала цена".

Интернет-портал transfermarkt.de израчунао је да је млађима, дакле играчима рођеним након 1998, вредност пала за око 10 одсто, а оним старијима чак 20 процената. Међународна ревизорска кућа КПМГ израчунала је да је укупна вредност свих играча Бундеслиге од фебруара до маја пала за 16,5 одсто. А ако би сезона још једном била прекинута пад вредности би био 25,4 одсто.

За шаку евра

Портал transfermarkt.de израчунао је иначе и тренутну тржишну вредност појединачних играча и многима је она драстично пала: од почетка кризе с короном, репрезентативац из Бајерна Леон Горецка "појефтинио" је за 30 одсто, Матијас Гинтер из Борусије Менхенгладбах за 35,3, а Емре Џан из Дортмунда за чак 36,4 одсто.

Њима тројици, додуше, уговори нису истекли, а фудбалски стручњак Штефан Бакс каже да "сваки фудбалер који има уговор који траје дуже од овог лета може да се сматра срећником."

Али многи то нису, а у нижим лигама је стање још горе. У Другој Бундеслиги уговор истиче скоро сваком четвртом играчу (23,9%), у Трећој је погођено веише од трећине играча, а у регионалним лигама само трећина има уговор и за следећу сезону. То је зато што фудбалери у нижим лигама и хоће кратке уговоре, јер се надају да ће прећи у неки клуб више лиге. Сада им, међутим, због короне, прети да пређу међу незапослене.

Сви који заиста познају фудбал знају да су милионски трансфери, виле и бесни аутомобили у ствари само изузетак који важи за фудбалске звезде.

"Велика већина професионалних фудбалера километрима је далеко од врхунских прихода", каже Улф Барановски.

Он наводи примере професионалних фудалера у регионалним немачким лигама који месечно зарађују знатно мање од 1.000 еура, мање него неки службеник. А ипак морају да тренирају свакога дана како би били спремни за утакмицу.

"Вреде" само још праве звезде

Штефан Бакс подсећа на проблем о којем се мало говори: сви фудбалери сањају о светској слави, али једва који заради толико да буде обезбеђен након што престане активно да се бави фудбалом.

"Они имају огромних проблема да се након тога врате у обичан свет рада. А због ове кризе са короном хонорари ће бити још мањи, можда неки клубови након овога више неће ни да постоје".

Барановски играчима којима истиче уговор једино може да саветује да прихвате и уговор на краће време. Ако се стање нормализује, можда ће следећи уговор ипак бити на већи износ.

Одлазак у иностранство опција је само за ретке – и најбоље играче. Јер, као што је у Немачкој прекинута сезона за време пандемије, тако је било и у многим другим земљама где клубови такође имају проблема с приходима.

"У догледно време, заиста велики трансфери договараће се само за апсолутно врхунске играче", очекује Бакс.

И фудбалски клубови су економске јединице, тако да се може очекивати да ће се и они одлучити за пословну политику која се у свету економије зове Flight to Quality – тежња ка квалитету. У тешким временима нема места за експерименте: новца има само за играче који ће сигурно да доносе победе – дакле новац. Нема места ни за младе играче који ће можда једног дана бити звезде, а још мање има места за оне којима звезда залази.

За таквог важи немачка звезда из Рија: Геце је у Дортмунду ионако углавном седео на клупи, и иако је 2014. "вредео" више од 50 милиона евра, већ прошле године се проењивало да му је цена "само" 25 милиона. Сада, у доба пандемије, Геце би могао да се начека и за уговор на 10 милиона ] .

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи