Шурбатовић за РТС: Ужелели смо се фудбала, чека се одлука о проширењу лига

Многи очекују путовања, а навијачи широм света очекују да лопта крене са центра. Суперлига Србије могла би да има 20 клубова наредне сезоне. То је предлог заједнице клубова Суперлиге и Прве лиге. Гост јутарњег програма био је Јован Шурбатовић, генерални секретар ФСС-а.

 Чули смо да Суперлига треба да има 20 тимова, када треба да заседа извршни одбор и да се та одлука коначно донесе?

"Сви смо се ужелели фудбал и жељно ишчекујемо почетак, у наредним данима Извршни одбор ће заседати. Јуче је била скупштина заједница клубова Супер и Прве лиге. Клубови су претрпели највише штете током ове пандемије и јако је важно чути њихов глас. Дакле, они су једногласно донели одлуку и упутили предлог Извршном одбору да се лиге прошире и да нема испадања из Суперлиге и Прве лиге Србије. Ја сад немогу да преуидицирам одлуку Извршног одбора Фудбалског савеза Србије, али кажем наредних дана ће заседати и тада ћемо имати коначну одлуку."

Многи у медијима наводе да је то већ готова ствар. Било је питања да ли ће клубови испадати из лиге. Клубови из два највиша ранга су подржали проширење, а кажите ми колико би то евентуално проширење утицало на квалитет такмичења?

"Најпре, јако је важно да чујемо став клубова и да заједнички донесемо одлуку у интересу свих и која ће бити рационална. Уколико извршни одбор ФСС-а прихвати овај предлог дошло би до корекције формата такмичења. У том случају играо би се класичан двокружни систем такмичења, са јесењом и пролећном сезоном, без плеј-офа и плеј-аута. Имали би смо сличан број кола, чак нешто мање. И оно што је посебно важно да уколико дође до оваквог сценарија, то ће се односити искључиво за наредну сезону, а од сезоне 2021/22 би се вратили на формат 16 плус 16, који је примерен нашим условима."

Шта је шпански модел, шта то значи?

"Доста се причало ових дана о тој теми, ми смо практично применили једну меру из европске праксе, како би решили једну негативну појаву коју смо имали у прошлости у нижим ранговима такмичења. Дакле, циљ ове мере је да се спречи одустајање клубова, то се дешава пред почетак такмичења па је тешко реаговати. Циљ је и да се спречи нелегално трговање такмичарским статусом. Ова ситуација се деси само када се појави упражњено место, када неки клуб напрсно одустане од такмичења. Ми желимо да применимо ову меру и корист ће бити вишеструка. Најпре, имаћемо много мање одустајања, јер појединци који управљају клубовима неће бити интересно мотивисани да то раде. Друго, добијаћемо здраве клубове, који попуњавају та места и имају финансијске и инфраструктурне могућности да се такмиче. Треће, неће више бити нелегалних трговања, сивих токова, већ ће тај новац улазити у фондове који служе за даљи развој фудбала."

Фудбалско првенство треба да буде настављено 30. маја. Видели смо како је то решено у Бундеслиги, када је реч од мерама превенције и заштите. Да ли ће код нас уопште бити навијача, ако их има које су мере предузете?

"Свакако опратимо шта се дешава у другим земљама и другим лигама. Ми смо у обавези да се придржавамо инструкцијама Владе Србије и ресорног министарства. Како сада ствари стоје за две недеље почиње првенство - 30. маја и на данашњи дан је ситуација да ће се играти без присуства публике."

"Борусија Менгхенгладбах је продала за 20 евра места за 20.000 Аватара (картонске макете са сликама навијача) Дали су својим члановима и навијачима могућност да буду присутни преко свог Аватара, тј. своје фотографије на стадиону."

Шта је са такмичењима фудбалера нижег ранга, она су завршена?

"Јесте, ми смо имали инструкцију Уефе да завршимо такмичења у професионалним лигама у формату који је прикладан. Што се тиче свих такмичења на аметерском нивоу она су прекинута и прваци су проглашени у складу са ситуацијом на табели на дан 15. марта када је и уведено вандредно стање."

Шта је са репрезентацијом. Када ће ту да буду донете одлуке, када ће да се наставе утакмице и бараж?

"27. маја је заказана седница Извршног комитета Уефе. Ми смо у сталној комуникацији са Уефом, која тренутно има припремљена три сценарија за бараж за Европско првенство. Ми смо се изјаснили шта нама највише одговара. Жељно очекујемо ту одлуку. Прва опција је да се полуфинале игра у септембру а финале у октобру. Друга, да се полуфинале игра у октобру, а финале у новембру. Трећа опција је да се полуфинале и финале играју у новембарском термину. Ја лично мислим да је ова прва опција најмање извесна. Одлука ће највероватније бити донета 27. маја, да се игра или у октобру или новембру."

Како ће овај прекид утицати на такмичења, на форму самих играча. Колико је сада тешко вратити се у онај устаљени ритам?

"Ово су вандредне околности и никада нисмо имали овакву ситуацију. Видели сте да смо ми врло опрезни и пажљиви и да смо дали довољан рок свим клубовима да припреме играче, да се они врате у форму и то је негде готово месец дана, сасвим довољно за припреме. Ми се надамо да ће све проћи у најбољем реду, а што се тиче наших репрезентативаца, они су тренирали у оквиру својих клубова. Почињу првенства широм Европе и надамо се да ће тамо до октобра, новембра бити у врхунској форми."

Видели смо како ће Немачка и Италија поступити уколико неки од играча буде био заражен. Да ли већ има информација шта ће бити са клубовима у Србији, ако се појави неки играч који ће имати коронавирус?

"Ми очекујемо да у наредним данима добијемо конкретније информације од наше Владе и ресорних министарстава и понашаћемо се у складу са тим препорукама", закључио је Јован Шурбатовић.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи