На данашњи дан, Морињова "посебна" освета Барселони

Тачно десет година прошло је откако је Жозе Морињо, као тренер Интера, елиминисао Барселону у полуфиналу Лиге шампиона. Утакмица на "Камп Ноу", иако није директно одлучивала о новом шампиону Европе, остаће упамћена као дан када је Давид на плећа оборио Голијата, а Морињо однео личну победу против Пепа Гвардиоле.

Интер је те 2010 године постао шампион Европе, али велики посао "неро-азури" одрадили су у полуфиналу такмичења, када су после два меча били бољи од првог фаворита за подизање "ушатог пехара", екипе Барселоне.

Морињова екипа први меч у Милану добила је после преокрета 3:1, али је Барселона пред реванш и даље сматрана великим фаворитом за пласман у финале.

Тог 28. априла 2010. године виђена је фантастична фудбалска представа, а Морињови момци издржали су налете Каталонаца иако су више од сат времена имали играча мање на терену.

Иако је претходно већ био шампион Европе са Портом, његова тактичка победа над не баш омиљеним колегом Пепом Гвардиолом, донела је Морињу ореол бесмртности, који је касније потврђен победом над Бајерном у великом финалу у Мадриду.

Барса је на својој страни имала све. Препун стадион "Камп Ноу", расположеног Лионела Месија, па и судију Франка де Блекера, који је већ у 28. минуту, чини се престрого, искључио Тијага Моту на опште одушевљење готово 100.000 душа колико је присуствовало утакмици.

Барселона је нападала, Интер се бранио. Покушавали су Педро, Меси, Ибрахомовић, али је Жулио Сезар успео да остане несавладан.

Све до 84. минута. А онда је Ђерар Пике једном финтом, у стилу врсних голгетера, преварио Сезара и комплетну одбрану Интера и донео наду свом тиму да у последњих десетак минута може до преокрета и пласман у финале.

Поништени погодак Бојана Кркића, због играња руком Јаје Туреа, означио је и крај надања Блаугране да можде да се бори за тирулу шампиона Европе на терену "вечитог" ривала, али и донео велику сатисфакцију португалском стручњаку.

Морињо је само годину дана раније очајнички желео да се докопа клупе Барселоне и врати се тамо где је на почетку своје бриљантне тренерске каријере радио као помоћник Бобија Чарлтона и где је сарађивао са Гвардиолом.

"Био је то мој омиљени пораз у акријери", истицао је касније Морињо.

Тријумф у двомечу са Каталонцима била је својеврсна лична освета Жозеа Мориња што су на "Камп Ноу" изабрали Пепа уместо њега, али, упркос поразу, чини се да Барса није погрешила.

Морињо је после меча дуго стајао на терену "Камп Ноуа", са високо подигнутим рукама. Била је то његова победа, једна од оних које су га учиниле "Посебним".

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи