Да ли је меч Ливерпул – Атлетико нова "биолошка“ бомба?

Меч између Аталанте и Валенсије већ је препознат као "биолошка" бомба за Бергамо. Међутим, на помолу је да Ливерпул страда на исти начин. Наиме, стручњаци су убеђени да меч Лиге шампиона између Ливерпула и Атлетика, који је игран 11. марта, није требало да се одигра.

Према речима директора градског савета за јавно здравље Метјуа Ештона, тај меч није смео да се игра због забринутости од све већег ширења коронавируса.

Он је улогу директора преузео у среду, одговоран је за координацију у току пандемије, број потврђених случајева у Ливерпулу расте и тренутно је на броју 262.

"Није била добра одлука да се меч организује", рекао је Ештон за Гардијан, иако је додао да није критичан према научницима или медицинским службеницима чији су савети влади били да се дозволе спортски догађаји. "Људи намерно не доносе лоше одлуке - можда озбиљност ситуације у то време није била добро схваћена."

"Иако никада нећемо сазнати, утакмица против Атлетико Мадрида могла је да буде један од културних догађаја и окупљања који су утицали на пораст заражених у Ливерпулу."

Тога дана, 11. марта, одигран је меч пред 54.000 гледалаца, од којих је 3.000 дошло из Мадрида. Ливерпул је имао шест регистрованих случајева коронавируса. Мадрид је тада постао центар за ширење вируса. Ла Лига је баш тог дана одредила да се сви мечеви играју иза затворених врата, дан раније влада Шпаније је затворила школе.

С друге стане у Британији је влада и даље имала другу политику, омогућила је да се живот настави без икаквих ограничења, осим савета људима који имају симптоме коронавируса да се самоизолују.

Др Давид Халперн, извршни директор владиног тима, тог дана први је јавно поменуо појам "имунитет стада". Сви главни догађаји као што су фудбалске утакмице, описани као "масовна окупљања", требало је да се наставе. Влада је променила политику и почела да објављује ограничења социјалног дистанцирања следећег понедељка, 16. марта.

Џоел Роквуд, виши предавач за управљање спортским бизнисом и навијач Ливерпула, патио је од снажних симптома коронавируса од 14. марта, иако није био у болници, па није тестиран на вирус. Био је на утакмици за Атлетиком и верује да се на њој и заразио.

Пишући о свом искуству у локалном листу, Роквуд је рекао да се плашио да ће бити рањив ако се зарази вирусом, јер је два пута хоспитализован због упале плућа. Данима од меча патио је од "акутног недостатка даха и насилних епизода грознице. Нисам јео чврсту храну или сам био потпуно водораван 10 дана. Драгоцени периоди спавања рачунају се у минутима, а не сатима."

Звао је хитну помоћ прошлог викенда када му се стање погоршало, али речено му је да је 280. у реду за хитну помоћ, а није сматран довољно критичним да би се то убрзало.

Научни савет влади у време утакмице и начин на који су министри то протумачили направили су разлику између "масовних окупљања" на отвореном, за које се говори да укључују мањи ризик од инфекције, и људи који се сусрећу унутра, у пабовима и барова, где је ризик преношења већи.

Превидели су стварност да мега догађај, попут Ливерпулове Лиге шампиона, укључује и вишеструка интензивна окупљања у затвореном. Стари викторијански пабови око Енфилда били су препуни сатима те вечери, као и барови, продавнице, јавни тоалети, простори за забаву и рад. Чак и на Копу, Роквуд истиче да је у тако бурној фудбалској ноћи било доста блиских контаката.

Све су то разлози због којих Метју Ешто сматра да се утакмица Ливерпула и Атлетика може сматрати другом "биолошком" бомбом која је допринела ширењу епидемије.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи