Звезда и Партизан се удружили и оштро одговорили синдикату ”Независност”

Два највећа српска фудбалска клуба, Црвена звезда и Партизан, обратили су се јавности заједничким саопштењем и тим путем одбацили као нетачну тврдњу председника Синдиката професионалних фудбалера Независност Мирка Поледице да су Фифа и Уефа дали препоруке да се смање плате играчима за 50 одсто.

”Вечити” су се удружили и реаговали на саопштење Синдиката професионалних фудбалера ”Независност”.

"Синдикат професионалних фудбалера Независност је у свом данашњем саопштењу изнео низ паушалних оцена, личних тумачења и околности које, једноставно, не одговарају нити истини нити реалном стању у многобројним европским фудбалским клубовима", оценили су београдски клубови у заједничком саопштењу.

Подсећа се да је пандемија вируса ”САРС 2 КОВ 19” највећи светски изазов након Другог светског рата.

"Европа је, стицајем околности, разорно захваћена дејством овог вируса а огромне жртве и штету, која ће тек бивати процењивана, тренутно подносе најснажније фудбалске земље: Италија, Шпанија, Енглеска, Француска и Немачка. Отказано је Европско фудбалско првенство. Огромну штету трпе и други спортови: отказане су Олимпијске игре, тек други пут у њиховој модерној историји, као и највећи тениски светски турнир, Вимблдон. Стање у овим државама које, подсећамо, чине највећи и најдрагоценији део европског фудбалског механизма, критично је и одразиће се у највећој мери на способност превладавања и дословно опстанка многих средњеевропских клубова, не у мањој мери и клубова на овим просторима", наводе Звезда и Партизан.

"Охоло је и неуко тврдити да, у време када је цео свет одавно већ глобално село, наши клубови не треба да брину будући да ће штета погодити ’само неке богате европске клубове који имају интерес од ТВ права’. Аутор овог саопштења пренебрегава да погледа у прошлост и установи како су изгледали услови пословања и опстанка спортских организација након великих криза а ово је, несумњиво, једна од три највеће у последња два века. Просечно интелигентан и информисан спортски радник, а посебно председник Синдиката, требало би да зна колико ће се ова пандемија одразити на умањење износа трансфера (садашње процене говоре минимум 28 до 46 процената), опште ликвидности клубова и опасности од проглашења банкрота, што је већ на прагу једном нама добро познатом словачком клубу", наводи се у саопштењу и додаје:

"Сведоци смо јавних позива клубовима Ђанија Инфантина, председника Фифа, и Александра Чеферина, председника Уефа, за хитно смањење трошкова пословања, најпре плата играчима, јер клубови су и много више од (само) играча. То су препознали у минхенском Бајерну, мехенгладбашкој Борусији и Барселони, па су се њихови играчи солидарно и јавно одрекли дела својих примања како би остали запослени могли да буду колико-толико исплаћени. Клуб су и административни радници, економи, лекари и медицинско особље, радници на одржавању терена и бројни други. Солидарност је реч која данас изазива дивљење али и неопходност."

Како се даље наводи, у ова два клуба играчи имају примања знатно изнад просечних и у односу на ове ових раднике и остале грађане Србије.

"То је у редовном стању оправдано јер и њихова каријера траје краће. Међутим, оваква пошаст захтева ванредне мере и клубови настоје да солидарношћу опстану. Све мере ће, наравно, бити усклађене са позитивноправним прописима Републике Србије, у првом реду са Законом о спорту, Законом о раду и Законом о облигационим односима. Мирко Поледица, председник Синдиката, међутим, има друге интересе. Потпредседници овог Синдиката су адвокати који иначе заступају професионалне фудбалере. Овакав белодани сукоб интереса одговара само њему: сукобљавајући играче са клубовима, насупрот општем интересу, он циља остварење свог личног ситносопственичког интереса. Што више спорова играча и клубова, мисли Поледица, то више новца за његову приватну камарилу у коју је претворио једно неопходно партнерско тело клубовима и играчима", наводе српски клубови.

"Ми дубоко верујемо да наши фудбалери, као прави спортисти, који битке војују на спортском терену, имају осећај за правду и правичност, за солидарност у најтежем времену. Човечанство може опстати само солидарно а не у складу са приватним Поледициним намерама и увлачењем играча у сукобе са њиховим клубовима. Стојимо чврсто на становишту да само заједно можемо опстати и да клубови и играчи морају исказати јединство и солидарност у овом тешком времену по целу нашу земљу и све њене грађане", наводи се у заједничком саопштењу Партизана и Црвене звезде.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво