"Тотално гашење" – фудбал се неће играти до септембра?

Фудбалске власти у Енглеској и Европи планирају да обуставе фудбал све до септембра, ексклузивно преноси Индепендент. Како преноси тај лист, на Старом континенту неће бити фудбала следећих шест месеци због пандемије коронавируса.

Све фудбалске лиге на Острву су одложене до даљег, а ситуација са вирусом достигла критичну тачку да су водеће фудбалске организације у Енглеској добиле директан позив на састанак КОБРА, јер су поступци можда били погрешни.

Европска фудбалска унија (Уефа) заказала је хитан састанак у уторак, како би се размотрила стратегија за даље.

Индепендент преноси да ће Уефа отказати Европско првенство, прекинути Лигу шампиона и Лигу Европе, али и предложити да се сав фудбал "угаси" до септембра.

Премијер лига је најдуже чекала са одлуком о затварањима стадиона, па и прекиду такмичења, али је морала да се одлучи на такав корак пошто је потврђено да су заражени менаџер Арсенала Микел Артета и нападач Челсија Калум Хадсон-Одои.

Према сазнањима Индепендента, постоје три сценарија да се конкретно Премијер лига заврши, када год буде настављена.

Први је да се прекине у мају, без обзира да ли буде одиграна још нека утакмица, док ће у више и ниже рангове екипе са тренутних позиција.

Друга и трећа опција захтевале би бројне легалне изазове, а један од основних проблема за клубове представља зарада. Прекид можда неће толико утицати на највеће клубове, док би нижелигаши могли да страхују за опстанак без континуираних прихода.

Такође, у неугодној ситуацији су и играчи којима уговор истиче на лето јер можда неће постојати могућност да пронађу нови ангажман у догледно време.

Највећи проблем представља ЕВРО, пошто је турнир у 12 европских земаља заказан од 12. јуна до 12. јула и његова судбина је неизвесна. Делује најреалније да буде отказан и померен за следећу годину, пошто још нису познати сви учесници.

Уколико би Уефа прекинула Лигу шампиона и Лигу Европе, по окончању тренутне ситуације, створио би се простор да се национална првенства заврше у скраћеном облику.