Брегзит Манчестер ситија

Брегзит је дошао и у британски фудбал. Додуше не добровољни, УЕФА је сурово казнила шампиона Енглеске Манчестер сити забранивши му да наредне две године учествује у Лиги шампиона. Плус додатних 30 милиона евра казне што је у овом тренутку за богате газде Ситија мањи проблем. Да ли је оваква казна једини начин да се заустави сулудо упумпавање новца у фудбал? И да ли је ово отварање сукоба моћне Уефе и богатих власника фудбалских клубова?

"Блу мун", химна Манчестер ситија, због казне Уефе, од краја 2020. можда се две године неће чути на европским такмичењима. Казну је европска кућа фудбала оштро одрезала. И то најбогатијима.

Казна од 30, па и 100 или 200 милиона, њима није казна, сматра некадашњи фудбалер Саутемптона и Манчестер ситија Иван Голац.

"Али неиграње, то покреће оно друго, а то су навијачи који ће дићи свој глас против многих неправилности. На острву су навијачи они који одлучују."

Зоран Аврамовић, директор маркетинга у СД Црвена звезда, подсећа да је Сити имао већ неколико опомена и да је платио неколико озбиљних казни, као и Пари Сен Жермен.

"Ово сад саопштење Уефе треба прочитати пажљиво, јер постоји фраза која је занимљива - непоштовање Уефе", каже Аврамовић.

Да се дешава нешто што има мало везе са игром, наговештено је 2018. када је немачки Шпигл објавио интерну преписку руководилаца и власника клуба у којима разматрају како да покрију мањак од 10 милиона фунти. Тврди се да је власник Ситија из Абу Дабија тај минус покрио кроз надуване спонзорске уговоре, наравно, са компанијама из Емирата.

"Није само проблем минус у књигама", објашњава спортски новинар РТС-а Александар Стојановић. "Он би и могао се покрије и толерише на основу узимања кредита или на неки други легалан начин. Овде је проблем што је Манчестер сити кривотворио књиге и лагао с тим у вези."

Медијска сазнања наравно, нису била довољна за поступак. Уефа га је покренула пошто је преконтролисала књиге клуба. Уследила је одлука која је одјекнула као бомба у свету фудбала.

То се раније није дешавало, додаје Александар Стојановић.

"Осим тога, ви против себе стављате клуб који је повукао највећа средства у историји фудбала. То је најскупље састављена екипа у историји фудбала. Ви сада реметите низ и концепт који је владао од 2008."

Финансијски (не)фер-плеј

Сити је овако радикално кажњен због кршења правила финансијског фер-плеја. Ова правила уведена су када је пре девет година и челницима светског фудбала постало јасно да невероватна количина новца која се слива у игру мора на неки начин да се контролише. Или ће све отићи дођавола.

Прво правило је било да сваки клуб мора да има одрживо самофинансирање из фудбала.

"Део спонзорских уговора, део комерцијалних уговора, ТВ права и кад се то сабере на крају године, да се зна одакле тај новац долази и како се враћа", појашњава Зоран Аврамовић.

"То је деловало, уз сам назив Финансијски фер-плеј, да се помисли да је то почетак добре ере у фудбалу. Али, то је био почетак драматичног улагања у фудбал, јер од тада су ови људи из Абу Дабија, Катара, Кине, Америке, Русије, схватили да уз фудбал могу све да пласирају, јер ко може оценити висину тог спонзорског уговора..."

Ово није први пут да су велики, неки ће рећи и значајнији клубови од Ситија, кажњени због нерегуларности. Примера ради, Глазгов ренџерс, један од најпопуларнијих клубова на Острву, 2012. је изгубио спор са британским пореским властима, које су доказале да је оштетио Велику Британију за укупно 75 милиона фунти. Пребачен је у четврту шкотску лигу. А свима је познат пример Јувентуса.

"Е, то су праве казне. Јувентусу је одузета титула због намештања и куповине и избачен је из лиге. То су праве казне, а ово финансијски, то су игрице и шале закулисних прича и радњи. Једина права казна је забрана у Европи. Тада то клуб осети итекако. Јер практично, ти велики клубови који имају велики број навијача, где се обрћу огромне паре, они продају унапред своје сезонске карте. Али оно што им даје истински профит је Европа. Бити првак Енглеске са потрошених милијарду фунти, то је шала и неозбиљност. Или бити првак Шкотске, једино где мерите квалитет и организацију клубова је Европа", закључује Голац.

Манчестер сити наредне две године неће моћи да се мери са најбољим клубовима Европе. Чак, ако ове године освоји Лигу шампиона следеће неће моћи да игра чак ни за титулу светског клупског првака. Један од најбогатијих клубова на свету после овакве казне, не жели да ћути, Адвокати Ситија наредних дана ће уложити жалбу Арбитражном суду у Лозани.

Британски медији пишу да у клубу нису изненађени већ разочарани и да су спремни да докажу да нису криви.

"Нисам сигуран да су се адвокати Ситија спремали", каже Александар Стојановић. "Да су се спремали, они би раније реаговали и уопште клуб не би дошао у ову ситуацију. Управо у преписци која је поменута, можете наћи податке који говоре да су се људи у управи, укључујући и адвоката понашали надменао и очекивали да се ово неће догодити. Имате изјаве које нису ни арогнатне, него дрске и безобразне. Када су схватили да је покренут поступак, а у међувремену, један од чланова истражне комисије је преминуо, адвокат Ситија је рекао: 'Један је пао, још шест да склонимо и мирни смо'. То не помаже. Мој утисак је да је Уефа спремније ушла у читав поступак, иако не тврдим да ће бити по њиховом".

Последице фудбалског Брегзита

Како се казна Уефе односи на пословање између 2012. и 2016. брига за Сити сада је могућа и одвојена истрага Премијер лиге. Помиње се и да би чак могла да им буде одузета титула из 2014. године.

"Па шта, треба да прође десет година да покренете ствари? Сигурно да су они знали и тада о чему се ради, потпуно је то прича која по мени нема тежину. Премијер лига ће урадити своје. Када се покрену такве санкције, једина исправна казна да се утврди све што стоји иза тога јесте - господо, изволите у четврту дивизију, па ћете да кренете испочетка. Тако се у Енглеској догађало", каже Голац.

Последице по клуб могу бити драматичне. Навијачи се плаше пре свега масовног одласка најбољих фудбалера а ни финансијски део није занемарљив. Ако се одржи оваква казна, губи се између 150 и 300 милиона евра у наредне две године, и то само у вези са приходима од Лиге шампиона.

"Ту су и смањени спонзорски уговори, вероватно и казне. Још ако на то ставте да не могу да добијају тај новац који је наводно нелегално добијан, то значи да ће имати значајно мања средства", каже Стојановић. "Када имају значајно мања средства они по проценама, по снази падају између осмог и десетог места у Премијер лиги Енглеске."

Оно што може и бити апсурдна, али добра ствар у свему је што ће се сада видети како ће реаговати играчи и управа, верује Зоран Аврамовић.

"Видећемо шта ће урадити играчи, Гвардиола, да ли је Зајед опредељен да тај клуб гледа као свој. Да ли ће љубљење грба да буде само љубљење за лову, или ће сви играчи да оду..."

Сити је од 2008. у власништву шеика Мансура бин Заједа из Емирата. Власник Пари Сен Жермена од 2011. је катарски бизнисмен Насер ал Келаифи. Када се говори о наводно сумњивом начину на који је пословао Манчестер сити, неретко се у пакету помиње и Пари Сен Жермен.

Саговорници РТС-а подсећају да се наредно светско првенство одржава у Катару и да је велико питање да ли ће и клуб иза којег стоји тамошњи капитал добити оштрију казну.

Лако је у свему наћи и геополитику. Подсетити да се све дешава после Брегзита, али и на то да Европи и даље није лако да прихвати новац који стиже са Далеког истока и који мења слику фудбала у Европи.

Они који виде симболику у Брегзиту на Острву и додуше, невољном Брегзиту Манчестер ситија, кажу да све ово за клуб и није тако лоше.

"Пре 42 године када сам ја отишао на Острво, било је дозвољено да дођу само два странца. Било је већ прича и пре десет година. И они су желели да се број странаца смањи, да се енглеској деци дозволи... И ми имамо тај проблем, немају шансу. Брегзит ће утицати позитивно кад је у питању енглески национални фудбал", завршава Иван Голац.

За сада, барем једна позитивна вест за Сити. Иако крајем ове године има могућност да раскине уговор, тренер Пеп Гвардиола је најавио да без обзира на све сигурно остаје.

А иако и даље може да остане тврдња да је Уефа моћнија од Европске уније, не треба потцењивати моћ петродолара.

Уосталом, Гардијан пише: "Абу Даби ће се борити против Уефе."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се