Шта су "вечити" научили од Енглеза и какве су шансе у реваншима

Пре две недеље Црвена звезда и Партизан одмерили су снаге са енглеским гигантима у оквиру два елитна европска такмичења. Упркос поразима, обе екипе морају да дигнуте главе изађу на мегдан у реваншима, искористе научено и покушају да направе нова чуда. Истина, питају се и Тотенхем и Манчестер.

Да је разлика у квалитету играча, а самим тим и фудбала између енглеских и српских представника као небо и земља говорили су и тренери београдских "вечитих".

Игра Енглеза је знатно бржа, течнија, смисленија, а играчи технички и физички поткованији.

Врхунски клубови захтевају да њихови голмани поред вансеријских особина везане за одбрану гола (рефлекс, скок, одбране, оријентација и контрола у шеснаестерцу, комуникација...), поседују и особине играча одбране, или чак средине терена, да знају да ногом отворе контру, пронађу слободног играча...

Одбрамбени фудбалери доживљавају револуцију у новој ери фудбала. Од савремених штопера тражи се да не буду предриблани, надскочени, надтрчани, али и да асистирају, па и постижу голове. Ливерпул је то показао на примеру Ван Дајка, а Манчестер је управо једног таквог тражио и проналази у 87 милиона евра плаћеном Харију Мекгвајеру.

Бекови који су технички и тактички ближи штоперима такође "изумиру", па данас њихова позиција подсећа на крила са бројним дефанзивним задужењима. Звезда је то осетила на примеру Кимиха, а Партизан могао да види "шпартање" Ван Бисаке.

О играчима везног реда, као и о крилима и нападачима тек не треба трошити речи. Једноставно разлике су огромне, али и разумне, јер један нападач омладинског погона Јунајтеда вреди колико скоро цела стартна постава наших представника.

Далеко од тога да нема српских фудбалера који испуњавају поменуте услове, али проблем је тај што они који поседују тражене квалитете, играју управо за Манчестер, Ливерпул или Тотенхем, а не за Црвену звезду или Партизан.

Ипак, ни толико огромна разлика у квалитету и новцу не спречава наше екипе да праве чуда.

Прошле године Ливерпул је платио скоро 150 милиона да би решио питање голмана и штопера (Алисона и Ван Дајка), које им је директно помогло у освајању Лиге шампиона, да би у истом такмичењу два гола тој одбрани постигао,  те вечери сјајни Милан Павков, који је пре пар сезона наступао за ЧСК из Челарева.

Поменути најскупље плаћени штопер света Хари Мекгвајер, морао је са обе руке да придржи земљу, не би ли је пољубио код дриблинга Сејдубе Суме. Истог оног Суме који је не тако давно на представљању забављао београдску публику жонглирањем.

И Црвеној звезди и Партизану утакмице у Европи, против тимова какви су Бајерн, Манчестер, Тотенхем, па и АЗ и Олимпијакос увек треба да послуже да играју фудбал на том највишем, нестварном нивоу.

Ипак, никако се не треба задовољавати учешћем и нико "вечитима" не може и не сме забранити да маштају, да се боре и што да не, сруше енглеске гиганте.

Партизан је у Београду против "црвених ђавола" показао велику дозу зрелости, дисциплине, креације и на велики број момената био боља екипа. Понека судијска одлука и боља реализација шанси могле су да уместо пораза, српској екипи донесу историјску победу, равну оној када је Манчестер пао у полуфиналу Купа Шампиона.

Црно-бели и поред пропуштене прилике, имају изгледну шансу да дочекају пролеће у Лиги Европе. Иако се не полаже превише нада у гостовање на "Олд Трафорду", Партизан је зрелији за још један европски меч, у којем је сазнао да може да се супротстави већем и бољем, а гостовање у Манчестеру осим шансе за нове бодове може да послужи и као припрема за најбитније гостовање у Холандији против Алкмара и дуел са Астаном на стадиону у Хумској.

Црвена звезда са друге стране такође се налази у ситуацији која је далеко од безазлене. Упркос убедљивом поразу у Лондону, српски представник је у протекле три године стекао огромно искуство играња европских такмичења, учио од других, али и на својим грешкама.

Тотенхем у Београд долази у веома чудној атмосфери и расположењу. Поред кадровских, и психичких проблема, "петлови" знају да их у гротлу "Маракане" не очекује шетња какву су имали на свом, велелепном и још увек неименованом стадиону. Поучени издањима Арсенала и Ливерпула од прошлих сезона, изабраници Марусија Поћетина морају да буду опрезни, уколико желе да дођу до повољног резултата.

Фудбал воли драме, па је већ исписао увод и заплет пред мечеве са Тотенхемом и Манчестером, а на Звезди и Партизану је да најбоље могуће одиграју своје роле и надају се да ће расплет бити наклоњен њима.

Маштања и жеље јесу једно, а реалност другачија, често предвидљива и сурова. Лепота фудбала са друге стране је та да је он другачији, јер је то игра у којој Давид увек има шансе против Голијата...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво