Олимпијакос на крилима Португалаца

Олимпијакос је актуелни вицешампион, али и најтрофејнији грчки клуб који је у 94 године дугој историји клуба освојио чак 44 титуле шампиона, уз 27 националних Купова. Поред тога, клуб из Пиреја игра своју 19 сезону у Лиги шампиона по чему су дефинитивно најуспешнији клуб на Балкану од оснивања такмичења у овом формату.

Олимпијакос је у претходних 18 покушаја, седам пута пролазио у нокаут фазу елитног клупског такмичења, од чега су шест пута заустављани већ у осмини финала, док су 1998-99, под водјством Душана Бајевића, предвођени нашим некадашњим репрезентативцем Предрагом Ђорђевићем, стигли до четвртине финала где их је елиминисао Јувентус, и то је највећи успех клуба у друштву најбољих.

Прошле сезоне, Олимпијакос није наступао у Лиги шампиона, већ у Лиги Европе где их је у шеснаестини финала зауставио Динамо из Кијева. 

Овај састав клуба из Пиреја са клупе предводи некадашњи тренер Виторије Гимараеш, Португалац Педро Мартинс, који је у клуб довео чак четворицу својих сународника, од којих тројица чине окосницу тима.

Ту је најпре врло поуздани голман Жозе Са, некадашњи чувар мреже Порта, стандардан међу стативама ове сезоне. Одбраном командује Рубен Семедо, некадашња узданица Спортинга из Лисабона. Трећи Португалац од којег у многоме зависи игра тима на средини терена и у навали је омалени Данијел Поденсе, такодје бивши играч Спортинга који има улогу лидера и и са правом носи број 10 на ледјима. Врло незгодан и непредвидив у транзицији и контранападима.

Мартинс се узда и у свог врло офанзивног десног бека, Норвежанина Ел Абделуиа, а у систему 4-2-3-1 који потенцира, врло важан посао на средини одрадјује још један играч са којим тренер нема проблем у комуникацији - Бразилац Гиљерме, некадашњи везиста Удинезеа и Депортива из Ла Коруње. Поред Гиљермеа, у везном реду као дефанзивни везни игра Грк Бухалакис.

Ипак, у тиму се све променило доласком најзвучнијег имена, Матјеа Валбуене, француског ветерана који има 35 година, али игра костантно и користи своје пребогато медјународно искуство. Валбуена има слободу у игри и често укршта и мења места са Поденсеом на крилу. Та двојица играча у завршници напада имају задатак да пре свега проналазе нападаче, Шпанца Мигела Анхела Герера и искусног Мароканца Јусефа Ел Арабија који је бриљирао током овогодишњих квалификација, где је Олимпијакос елиминисао Викторију Плзењ, Истамбул Башахшехир и Краснодар. Интересантно је да су вицешампиони Грчке током квалификација остварили пет победа и само један реми, уз чак 11 датих и само једним примљеним голом.

У плеј-офу су декласирали Краснодар из Русије са чак 6:1 у двомечу, а поред Ел Арабија, на том сусрету бриљирао је и наш Лазар Рандјеловић, бивши фудбалер Радничког Из Ниша који се са два гола у тим сусетима наметнуо као битан навални играч у ротацији тренера Мартинса.

Олимпијакос је у првих пет кола Супер лиге Грчке остварио четири победе уз само један реми са Панатинаикосом 1:1, тако да су лидери у шампионату са бодом више у односу на другопласирани Ксанти.

Грци су у серији од 12 мечева без пораза у свим надметањима, уз девет победа и свега три ремија у досадашђњем делу сезоне.

Мартинс за мечеве Лиге шампиона није пријавио још једног веома искусног фудбалера, Суданија, а већ дуго одсуствује повредјени капитен тима Костас Фортунис који је покидао предње укрштене лигаменте.

Дакле, Олимпијакос игра нападачки, отворен фудбал, са брзим крилима Валбуеном и Поденсеом, док иза нападача игра још један веома важан играч, Аргентинац Ловера који је дошао из Росариа за 3,3 милиона евра.

Против Тотенхема су примили два гола после пола сата игре, али су стигли до ремија 2:2 у првом колу групе Б имлаил прилику да додју чак и до преокрета на том сусрету, чиме су показали и искуство и карактер али и одлучност која може бити пресудна у групној фази Лиге шампиона. Не знају за пораз у овој сезони и свесни су да их у трећем и четвртом колу очекују дуели са фаворизованим Бајерном. То је екипа која воли да напада и игра по боковима пре свега, а против Краснодара су доказали да лако заостављају и брзе контре ривала. У доброј су форми и нису били уздрмани ове сезоне, ни у Европи ни у домаћој Супер лиги. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво