Звездина данска бајка лепша је од Андерсенових

У Данској, земљи бајковитог писца Ханса Кристијана Андерсена, Црвена звезда је исписала нову, чудесну страницу своје новије историје, уз Краснодар и Салцбург уписала је и Копенхаген у књигу незаборава. Каква прича о страсти, упорности, жељи, хтењу, неправди... какав диван срећан крај у режији непоновљивог величанства фудбала.

Вратила се Црвена звезда себи, све је прштало од најбољих намера, падала је она и у реваншу, али је настављала трку са дубоком, видљивом вером у успех и коначну победу.

Фудбал воли такве, осмехује се, пусти да патите, да вам је тешко, да сте практично изгубљени, потпуно физички и психички потрошени, гледа вас и када види да се не предајете, да изгарате из срца и душе, да сте као екипа поново заједно, без сујете, у једном тренутку пресуди и награди, каже "идете даље, ви сте велики клуб".

Велики не због славне прошлости, велики због тога што тренутно јесте и што сте најбоље из себе показали када је требало. Велики... јер сте истрпели и малу и велику судијску неправду у оба меча, али се као и много пута раније, показало да таква врста неправде озбиљне тимове додатно мотивише и још јасније усмери ка коначном циљу – победи.

Ако сте спремни, сложни, фокусирани, судијска неправда је само мали ожиљак на нози, бол који осећате гура вас напред, додатно снажи, крепи и мотивише. У бајковитој ноћи на прелепом "Паркену", акустичном до савршенства, још одзвања славно име Црвене звезде и њених јунака, пре свих голмана Милана Борјана и дефанзивца Радована Панкова.

На "Паркену" смо видели транспарент домаћих навијача "Ово је место где ће Звезда да изгори". То се није догодило, фудбал то није дао, не би било праведно. Уместо да изгори, Звезда је засијала најлепшим сјајем, не у смислу лепоте игре са фудбалером мање, него у смислу борбе, заједништва, жеље...

Све набројано је попут огромног таласа просто носило Звезду ка циљу, који је делом већ остварен, сигурна, пријатна, богата фудбалска јесен. Обезбеђена је Лига Европе, лакше је наставити ка Лиги моћних, елитних, када у каси имате додатних осам милиона евра. За прилике и неприлике у којима јесмо божји дар, знате да су дугови и даље велики, стигла је нова енергија и снага да се још одлучније настави даље.

Утакмица у Копенхагену била је од животног значаја за Црвену звезду. Шампиону Србије је више него било шта на белом свету потребан континуитет учешћа на великој сцени. Само је то начин да Звезда потпуно фудбалски оздрави, да заборави муке и страдања у блиској прошлости и дефинитивно се врати на стазе старе славе.

У овом тренутку нисмо довољно свесни колико је било важно прескочити Копенхаген, мада је јасно да је трио Краснодар-Салцбург-Копенхаген, дао смернице Звезди где је тренутно и где жели да буде. На њеном длану великим словима пише "мора још више да се ради", да би некадашњи шампион Старог континента и даље растао и времено заузео место које му припада на фудбалској мапи.

То место не заслужују само играчи и челници клуба, то место заслужују и навијачи који су у највећој кризи било једино и истинско сећање на најславније дане. И они су синоћ дали гол из пенала, мада се то није видело. А, ко каже да се није видело... па, били смо у земљи најлепших Андерсенових бајки...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво