Стадион "Филип Други" преименован у "Тоше Проески"

Национални стадион Филип Други у Скопљу од данас се зове Стадион Тоше Проески.

"Током редовне 129. седнице Владе Републике Северне Македоније донета је одлука о преименовању стадиона у националну арену 'Тоше Просески' у част његовог лика, који је оставио траг у македонској и регионалној савременој историји", написао је портпарол македонске владе Миле Бошњаковски на Твитеру.

Градски стадион у Скопљу влада на челу са ВМРО-ДПМНЕ је 2009. године именовала као Национална арена "Филип Други", а 2016. преименован је у Телеком Арену, а по раскиду уговора са компанијом Телеком, арена је добила своје претходно име "Филип Други".

Реч је о највећем спортском објекту у Северној Македонији са капацитетом за око 33.000 гледалаца и убраја се у средње по величини стадионе у Европи.

Сматра се да је ново преименовање стадиона уследило због Преспанског споразума са Грчком, у коме се наводи да су антички ликови попут Александра Великог и Филипа Другог део античке хеленске, односно грчке историје. 

Споменици Александру Великом и Филипу Другом, који су постављени на централном тргу у Скопљу, неће бити склоњени, али ће, према одредбама Споразума из Преспе, бити постављене нове табле на којима ће бити јасно прецизирано да потичу из античке хеленске, односно грчке историје.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 09. апр 2019, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

Havarije

Predlazem neki logican potez makedoncima. Naprimer ogromni kompas na nekom trgu pa im mozda krene od tada.

(уторак, 09. апр 2019, 14:47) - Славица [нерегистровани]

Смешно

А филхармонију нека назову Дарко Панчев!!!