Стадион "Филип Други" преименован у "Тоше Проески"

Национални стадион Филип Други у Скопљу од данас се зове Стадион Тоше Проески.

"Током редовне 129. седнице Владе Републике Северне Македоније донета је одлука о преименовању стадиона у националну арену 'Тоше Просески' у част његовог лика, који је оставио траг у македонској и регионалној савременој историји", написао је портпарол македонске владе Миле Бошњаковски на Твитеру.

Градски стадион у Скопљу влада на челу са ВМРО-ДПМНЕ је 2009. године именовала као Национална арена "Филип Други", а 2016. преименован је у Телеком Арену, а по раскиду уговора са компанијом Телеком, арена је добила своје претходно име "Филип Други".

Реч је о највећем спортском објекту у Северној Македонији са капацитетом за око 33.000 гледалаца и убраја се у средње по величини стадионе у Европи.

Сматра се да је ново преименовање стадиона уследило због Преспанског споразума са Грчком, у коме се наводи да су антички ликови попут Александра Великог и Филипа Другог део античке хеленске, односно грчке историје. 

Споменици Александру Великом и Филипу Другом, који су постављени на централном тргу у Скопљу, неће бити склоњени, али ће, према одредбама Споразума из Преспе, бити постављене нове табле на којима ће бити јасно прецизирано да потичу из античке хеленске, односно грчке историје.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво