Незаслужени пораз за крај златног доба југословенског фудбала

Уочи почетка Лиге нација за државни тим Србије, а након пола века од великих утакмица (у финалу су одигране две утакмице, јер је у првој било 1:1), подсећамо се финала Европског шампионата у Риму, у којем су се састали изабрани тимови Југославије и Италије.

Златна ера југословенског фудбала, која се поклапа са великим успесима шездесетих, свој крешендо имала је у Риму, у финалу ЕП, одиграном пре тачно пола века. Говорило се тада да Југославија, са фудбалерима које је имала, може да направи три репрезентације.

Тим некадашње државе чинили су фудбалери који су тада играли у националном шампионату, а долазили су из шест клубова. Играчи који су играли у иностранству, као рецимо Велибор Васовић (Ајакс) или Владимир Дурковић (тада моћни Сент Етјен), нису позивани.

Екипа коју су водили Рајко Митић и Бранко Станковић у полуфиналу је савладала Енглеску, док је Италија у меч за титулу отишла јер је била успешнија у бацању новчића од Совјетског Савеза. После полуфинала прваци света су се жалили на наводне грубости Југословена.

Наш саговорник Илија Петковић децидирано негира тај елемент у игри Југославије. Чак тврди да, ако је прекомерних грубости било, оне су свакако потицале од играча који су носили дрес са три лава на грудима.

Што се тиче самог противника у финалу, он је био страховито моћан. Италија је била усред најуспешнијег периода катенача, са Интером и Миланом као владарима планете. Екипу која ће касније играти и финале Мундијала, међутим, Југославија је надиграла. Нажалост, не и победила.

Много се од онда говорило о лошим одлукама судије из Швајцарске, али мало је познато да су и италијански медији са великом дозом критике писали о његовом суђењу.

Али, као што увек мора да буде, најважнји је фудбал, а Југославија га је играла у веома напредном систему. Номинални 4-3-3, сличан оном играном у Јужној Америци у то време, био је базиран на необичном кретању крила. Драган Џајић би празнио страну и улазио унутра, а на његово место је долазио везни фудбалер.

Ово је небично из разлога што је, у сличним ситуацијама, и тада био (рецимо у Селтику, шампиону Европе 1967. године) а посебно је данас обичај да ова врста повезаности постоји између крила и бека.

Огроман део тактичког приступа Југословена био је базиран на дефанзивној асиметрији. Лево крило Драган Џајић је остајао у првој линији поред Мусемића, док је Илија Петковић са десног крила одлазио једну, некад и две линије ниже. Ђакинто Факети, легендарни офанзивни леви бек или terzino fluidificante, како ову позицију зову у Италији, није одиграо превише фудбала у овом финалу, управо захваљујући младићу из ОФК Београда.

Илија Петковић, интересантно, никада раније био део националних селекција, а сада је позван понајвише због немогућности да се позиву одазову Џемалудин Мушовић и Силвестер Такач. Петковић, миљеник београдске штампе, али и навијача Црвене звезде и Партизана који су у оно време са великом пажњом пратили игре тима са Карабурме, потом је бриљирао у квалификационом мечу са Француском. То је био његов свечани улазак у фолклор југословенског лоптања.

Југославија у две утакмице није успела да победи Италију у Риму, али је показала остатку света да и катеначо има меки трбух и да се може надмудрити. Оно што ће касније, коначно, урадити Холанђани и Немци са „тоталним фудбалом", прво су урадили Југословени.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво