Читај ми!

Кина рекордни потрошач у зимском прелазном року

Кинески фудбалски клубови потрошили су у зимском прелазном року рекордних 388 милиона евра, упркос рестрикцијама "ирационалних" трансфера.

Прелазни рок у Кини завршен је данас, а овај рекорд премашио је онај постављен прошле године, када је у истом периоду потрошено 345 милиона евра. Ово је друга узастопна година да кинеска Суперлига у зимском прелазном року троши више од енглеске Премијер лиге, која је ове године потрошила 259 милиона евра.

Бразилски везни фудбалер Оскар прешао је у децембру из Челсија у Шангај СИПГ за 60 милиона евра, што је азијски рекорд. Не зна се колико ће зарађивати, али се нагађа да ће то бити 24 милиона годишње, што значи да је други на листи најплаћенијих играча света.

Одмах иза њега је некадашњи нападач Манчестер јунајтеда, Јувентуса, Манчестер ситија и Боке јуниорс Карлос Тевес, који је потписао за Шангај Шенхуа.

Многе друге звезде су отишле у Кину, међу којима су Аксел Вицел, Алешандре Пато, Џон Оби Микел или Рикардо Карваљо.

Долазак Оскара и Тевеса уследио је пре него што су власти најавиле прописе којима се ограничавају "ирационални" трошкови. Плате играча биће сада "разумно ограничене", а клубови Суперлиге моћи ће на терену да имају највише тројицу страних играча, што је за један мање него до сада.

Председник Тијанђин Ћуанђијана говорио је раније да ће сигурно довести Дијега Косту из Челсија, Единсона Каванија из Пари Сен Жермена и Радамела Фалкаа из Монака, али је одустао од тих планова после увођења ограничења.

Локални стручњаци процењују да су скупи трансфери последица тога што председници клубова желе да се додворе председнику Кине, Си Ђинпингу, који је велики љубитељ фудбала. Кина покушава да израсте у фудбалску силу. Власти сада желе да ограниче ту потрошњу и усмере новац клубова у развој младих домаћих играча.

Репрезентација Кине тренутно је 86. на светској ранг-листи.

Према извештају Фифе, Кина је 2016. постала пети потрошач у међународним трансферима, на које је потрошила 426 милиона евра. У години пре тога била је тек 20. Највећи потрошач и даље је енглеска Премијер лига, која је потрошила 1,3 милијарде евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара