Читај ми!

Може ли ико да заустави Ивана Богданова?

Комесар за безбедност Фудбалског савеза Србије Миливоје Мирков рекао је да у држави не постоји политичка воља када је у питању решавање проблема хулиганизма у спорту.

Мирков је истакао да власт мора да реагује и реши проблем Ивана Богданова, али и осталих навијача, како се не би поновиле сцене са утакмице против Албаније у квалификацијама за Европско првенство, када је неколико навијача ушло на у терен у жељи да се обрачуна са противничким играчима.

"Како је могуће да се 'Парада поноса' организује без већих проблема, а Богданов остане на слободи после инцидента на мечу са Албанијом? Да ли је он пројекат нечијих служби и интереса? Немојте да се лажемо, имамо неколико људи којих треба да се решимо, јер се баве организованим криминалом, питање је да ли та лица имају политичку подршку и да ли је држава спремна да их се одрекне. Држава не реагује, иако они врше насиље и у јавном превозу и ресторанима", рекао је Мирков на Петом међународном сајму Економија спорта у хотелу "Хајат".

Он је открио да је Богданов на поменутој утакмици провалио ограду и са око 100 навијача "одувао" припаднике Жандармерије и редаре, који нису успели да их задрже.

"Имам информацију да се Богданов пре 15 дана јавио са адвокатом и да је ослобођен, о томе нико не прича. ФСС је опремио стадион Црвене звезде видео-надзором, а после неколико дана неко скине камере са северне трибине. После сазнамо да је клуб дозволио да то ураде. Увек се играмо мачке и миша. Било је битно да се Караџић и ја позовемо на информативни разговор, јер је неко упао у телевизијски програм и вређао премијера Вучића, а није битан Иван Богданов. Волео бих да видим колико је продато улазница на утакмици Звезде када се на северној трибини појави 12.000 навијача. Обични људи морају да купе карту, а они их добију џабе", рекао је Мирков.

Кључна ствар је превенција, а не кажњавање клубова када дође до дивљања навијача, поручио је комесар ФСС-а.

"Склони смо да кажњавамо клубове и доносимо брзе мере, али такве ствари нису дугорочне решење. Ако желимо да искоренимо насиље морамо да се бавимо превенцијом. Потребна је свеобухватна акција, ангажованост Министарства омладине и спорта, Министарства просвете и других. Проблем насиља није везан само за Србију, питање је колико се друштвених системи томе баве и какве резултате имају. Председник Уефе Мишел Платини упозорио је да ће нас искључити из такмичење, јер држава ништа не ради када је то у питању", нагласио је Мирков.

Он је додао да би фудбалска репрезентација Србије и најбољи клубови са ових простора ускоро могли да велике утакмице играју у иностранству, због запуштености и лоше инфраструктуре на домаћим стадионима.

"Већина стадиона је старије градње, без употребне дозволе. Не постоји жеља да се крене у решавање питања власништва стадиона. Ниједан наш стадион не испуњава услове играња такмичарских утакмица Лиге шампиона и Лиге Европе, ми у наредном периоду не можемо очекивати побољшање инфраструктуре и бојим са да ћемо утакмице наше репрезентације и клубова гледати на другим стадионима.

Према његовим речима, стадиони у Србији нису функционални и безбедни.

"Стадиони нису мултифункционални, немају тоалете, не можете да се освежите и окрепите. Ретко који има амбуланту, о техничким средствима и питањима евакуације да не говорим. Питање је дана када ће се у новинама појавити вест да је погинуло 20 младих играча, јер су инсталације у свлачионицама из ко зна којег доба", рекао је Мирков и упозорио:

"Код нас се подижу ограде, а тенденција у свету је да се она спушта. Евентуална интервенција полиције на северној или јужној трибини је скоро немогућа, у ствари могућа је – али би имала за последицу велики број повређених, али и смртних случајева, управо због тог канала. Тако је било на Хејселу."

Он је поновио да после доношења Закона о спречавању насиља на спортским приредбама имамо много више проблема него пре тога и да би држава морала поново да прузме на себе гаранцију безбедности на спортским манифестацијама.

"Много је проблема у нашем фудбалу када је безбедност у питању. О овој теми се доста говори, стално добијамо обећања, али ништа више од тога. Сваки наш навијач дође на стадиона да ужива у игри и мора да му се гарантује безбедност и комфор. Проблем је безбедност. Држава се повукла из тог сектора и препустила га организаторима – то је лош потез државе", закључио је Мирков.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи