Читај ми!

ФС Албаније: Дрон једини начин да истакнемо заставу

Фудбалски савез Албаније издао је саопштење поводом дешавања на утакмици која је одиграна у Београду у оквиру квалификација за Европско првенство, а у коме се оптужују и српски медији и ФСС. Истиче се, поврх свега, да је дрон био једини начин да се истакну национална обележја у "агресивном и непријатељском окружењу".

Огласио се и Фудбалски савез Албаније поводом дешавања на утакмици на стадиону Партизана. У саопштењу се оптужују медији у Србији због сваљивања кривице на албанске играче. Такође, оптужује се и ФСС због неспремности да се "преузме одговорност".

Некако највише пада у очи образложења инцидента који је заправо све покренуо, односно прелетања мале беспилотне летелице. У албанском савезу истичу да је дрон био једини начин да се промовишу национална обележја у Београду.

"Са посекотинама, модрицама и повредама главе, разумљиво је да је албански тим био емотивно уздрман и психички растројен, па тако у немогућности да игра ову дивну игру у грозној, грозној ситуацији", наводи се на почетку саопштењу.

У писму, које британски врло угледни медији карактеришу као "дуго и емотивно", махом преовладавају напади на српску страну.

"Упркос свему, српски медији су се добрано потрудили да окриве наше предивне момке, чак су и исфабриковали тако смешну причу као што је она да је премијеров брат контролисао дрон. Неки српски медији отишли су толико далеко да су објавили да је Олси Рама био ухапшен, што сигурно није био случај, али злокобна природа негативне пропаганде живи на таквим лажима", каже се у саопштењу.

Након српских медија, на ред је дошао Фудбалски савез Србије.

"Обесхрабрујуће је чути недавне изјаве из ФСС-а, они нису сакупили храброст да преузму одговорност за апсолутну пропаст у организовању међународног спортског догађаја. Српска страна је, чини се, неспособна да осуди насиље, екстремизам и расизам који је приказан у Београду, већ су презаузети политичким изјавама које не служе другој сврси до да оправдају срамне акте расизма и насиља, као и неспортско понашање њихових играча, навијача и обезбеђења."

У целој ствари индикативно је да албанска страна упорно одбија да заставу декларише као мапу такозване Велике Албаније. Они је називају "једином заставом коју имају".

"Када је дрон прелетео преко стадиона, као једини начин да се прикажу националне боје у агресивном и непријатељском окружењу, хаос је већ био трајао 40 минута. Албанска застава сматрана је провокацијом, али то је једина застава коју имамо."

Оно што се намеће као питање након свега изреченог у саопштењу јесте да ли се, између редова, овде крије и имплицитно признање ФС Албаније да је организовао улетање дрона. Истина је да је албанска застава сасвим уредно била истакнута на стадиону Партизана, у складу са прописима. Нигде се не спомињу ни два лика на застави, који, с обзиром на то да приказују Исмаила Ђемаилија и Ису Бољетинија, представљају врло јасно мешање политике (и не само политике) у спорт. Уефа је као један од својих приоритета означила борбу против управо ове појаве.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара