Рајковић суспендован на годину дана због пљувања судије

Светска фудбалска федерација суспендовала је репрезентативца Србије Слободана Рајковића на годину дана због пљувања судије Хилалија Абдукара после меча са Аргентином на Олимпијским играма у Пекингу.

Једногодишња суспензија односи се на све националне, међународне, званичне и пријатељске утакмице у такмичењима клубова и репрезентација свих старосних категорија. Поред тога, Рајковић је кажњен и новчано са 1.245 швајцарских франака.

Рајковић је у понедељак у седишту ФИФА у Цириху дао изјаву трочланој Дисциплинској комисији, која је у данашњем образложењу казне навела да је "поштовање судија и његових одлука један од највиших принципа у фудбалу и у спорту".

"Ауторитет и физички интегритет званичника утакмице сматра се апсолутним и недодирљивим. Када ауторитет званичника утакмице више није заштићен, цела фудбалска игра је уздрмана до темеља", наводи се у саопштењу комисије ФИФА.

Дисциплински комитет ФИФА додаје да се пљување судије сматра делом које може да се пореди са физичким нападом.

"Суспензија мора имати одређени конкретни ефекат и психолошки и на професионалне активности играча, да би му се омогућило да схвати негативне последице свог понашања", додаје се у саопштењу.

Фудбалски савез Србије изразио је жаљење што је дошло до инцидента и најавио је жалбу у року од три дана.

"Ако овако изречена казна остане на снази, мишљења смо да ће Слободану Рајковићу, перспективном интернационалцу, бити ускраћено основно право, право на рад - загарантовано и Статутима ФИФА и УЕФА и Повељом Уједињених нација", истакао је у саопштењу ФШ и подсетио да Рајковић до сада није учествовао у сличним инцидентима.

Инцидент се догодио после треће утакмице репрезентације Србије на ОИ, против Аргентине (0:2). Рајковић је тада, у знак протеста због лошег суђења, наводно пљунуо Абдукара, што је потврдио други помоћник, док се први изјаснио да није видео инцидент.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво