Читај ми!

"Вечити" спремни за приватизацију

Након прошлонедељне најаве првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића да ће Црвена звезда и Партизан бити приватизовани, огласили су се и "вечити ривали" сложни у оцени да је приватизација – потребна и неопходна.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић пре неколико дана изјавио је да приватизација фудбалских клубова мора да се изврши "ма ко се томе противио", као и да су се многи уплашили приватизације, управо зато што знају да ће се то и десити.

"Платићемо политичку цену, сићи с власти, али то ће морати да се реши", рекао је Вучић.

Реагујући на Вучићеву најаву, потпредседник Црвене звезде Небојша Човић рекао је Танјугу да црвено-бели од првог дана подржавају концепт уласка приватног капитала, а да ли ће се то звати приватизација или продаја, видеће се кроз административно-финансијску регулативу.

"Модел приватизације отвара перспективу опстанка, развоја и спортског напретка клубова и зато га треба спровести што пре. Звезда је потпуно спремна да узме конструктивно учешће у свим активностима везаним за ову идеју", изјавио је Човић.

Његово мишљење дели и председник Партизана Драган Ђурић.

"Подржавамо приватизацију Партизана и Звезде, то је једино решење које омогућава напредак клубова. На тај начин моћи ћемо да послујемо профитабилно. Приватизација би била најбоље решење и за државу и за клубове", рекао је Ђурић у изјави за Новости.

Човић је истакао да у Звезди нема страха од приватизације.

"Нема разлога за страх уколико су намере искрене, уколико је искрено схваћено да у спорту не може више да се ради како се радило до сада, по принципу - држава даје паре, неко други троши, а када држава хоће да то контролише, онда смо љути на државу", поручио је Човић.

За промене у начину пословања заложио се и Ђурић.

"Ми у Партизану смо у последње три године пословали са добитком, али промене су потребне и у начину функционисања", јасан је први човек Партизана.

Закон о спорту који регулише приватизацију спортских клубова, према Човићевом мишљењу, у једном делу треба да буде промењен.

"Није спорно да су удружења грађана приватна, али без континуитета, јер су многи од чланова који су чинили удружење умрли, а није направљен механизам наследности, као што је то у Реалу или Барселони", рекао је Човић.

Према његовим речима, држава је веома важан фактор у свему томе, јер клубови много дугују држави за порез, дугују државним банкама, то је већина клубова. Звезда сигурно јесте власник имовине, стадиона и пратећих објеката, али на државном земљишту, а према закону, забрањена је у спорту конверзија земљишта из права коришћења у право власништва.

"Када клубови дођу у велики финансијски минус, као што су дошли, очекује се од државе да покрије тај минус. Нећу да разматрам зашто је дошло до тога, али је потпуно нелогично да то у професионалном спорту ради сиромашна држава, посебно у фудбалу, који има значајну комерцијалну димензију и не би смео да буде у минусу", поручио је Човић.

Он је нагласио да је значајан фактор и документација како би се добила јасна слика о томе како су нам велики клубови постали губиташи, и подсетио да је Звезда поднела детаљан финансијски извештај за период од 1996. године до краја 2012, са упоредном анализом како је то изгледало 1991. године, која је најтрофејнија у историји клуба.

Претходних дана медији су писали о томе да су за приватизацију Партизана и Звезде заинтересовани богати светски бизнисмени, међу којима је и власник Челсија, Рус Роман Абрамович, коме је интересантан бивши првак Европе и света.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво