Читај ми!

Марадона и Наполи – историја у сликама

Наполи је претходних дана изгубио једног љубимца (Кавани) а довео новог (Игуаин). Светло-плави су се после петнaестак година кризе пре неколико сезона вратили на фудбалску мапу Италије и Европе, али и даље су у фудбалском свету најпознатији из времена док је за њих играо велики Дијего Армандо Марадона. Серијом фотографија враћамо вас у златно доба Марадоне и Наполија.

Наполи је у претходних пар дана био активан на фубалској пијаци. Прво је за 64 милиона евра продао Каванија Пари Сен Жермену а након тога купио Гонзала Игуаина из Реал Мадрида за 37 милиона евра. Долазак Игуаина изазвао је велико интересовање навијача Наполија. Велику пажњу док су носили светло плави дрес имали су и већ поменути Кавани, а поготово Езикел Лавеци који се једва кретао градом пре него што је отишао у Паризу прошле године. Међутим, највећи љубимац наполитанаца остао је - Дијего Армандо Марадона. 

Популарни ''Ел Пибе'' ушао је у срца навијача и постао светац у Напуљу током седам година играња у том клубу. Успео је Дијего да донесе наполитанцима два Скудета, трофеј Купа Италије као и Уефа Купа. Ево како је то изгледало, у сликама...

Марадона је Наполи стигао из Барселоне за тада рекодних 7 милиона фунти. Дијего је на римски аеродром "Леонардо да Винчи" слетео 24.јула 1984. године.

Дочек и представљање на стадиону "Сан Паоло" у Напуљу било је спектакуларно. 

Први тренинг у планинској припремној бази Касте дел Пиано, Марадона је одрадио 25.јула 1984. године.

Овако је било на првом кондиционом тренингу у новом клубу.

Већ на трећем тренингу било је јасно да ће бити предводник и лидер овог тима.

Прву титулу тј. Скудето, Наполи је се освојио 1987. године а Марадона је био најбољи играч тима и целе лиге.

Исте године освојен је и Куп Италије.

Две године касније дошао је и први европски трофеј. У две утакмице финала Купа Уефа 1989. године савладан је немачки Штутгарт.

Следеће године освојен је нови Скудето, испоставиће се касније и последњи у клупској иторији. Марадона је опет имао кључну улогу.

И дан данас када посети Напуљ, Марадона је исто вољен као и пре петнестак година. Једноставно, он је за Наполитанце Бог.

Колико је прва титула тада значила навијачима Наполија говори и легендарна анегдота из тог времена са још легендарнијом поруком. Наиме, након великог славља у целом граду, група навијача отишла на највеће градско гробље и оставила поруку покојницима "Нисте свесни шта сте пропустили!"

Има нечег посебног на релацији Марадона - Наполи... 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара