Спасите Омладински стадион

Омладински стадион је у власништву града Београда који од изградње стадиона 1957. године није уложио значајнија средства у одржавање овог спортског здања. Дом фудбалера ОФК Београда налази се у алармантном стању, три највеће трибине затворене су за гледаоце, и сасвим је јасно да би све осим темељног реновирања култног београдског спортског објекта могло имати несагледиве последице.

Навијачи удружени у организацији „Клуб пријатеља ОФК Београда 1994" покренули су иницијативу која за крајњи циљ има детаљно реновирање Омладинског стадиона на Старој Карабурми. За три недеље, њихову акцију је својим потписима подржало око седам и по хиљада грађана.

Саграђен на једном од највећих београдских клизишта, дом фудбалера ОФК Београда из сезоне у сезону се налази у све горем стању, али чини се да је ситуација сада толико озбиљна да нешто мора да се предузме.

У априлу ове године, када је на Омладинском стадиону гостовала Црвена звезда, постало је сасвим јасно да нормално одигравање утакмица на једном од најстаријих београдских стадиона више није могуће. Надлежна комисија Фудбалског савеза означила је стадион крај Богословије као најкритичнији у Суперлиги и затворила га је до даљњег.

Међутим, плаво-белима је дозвољено да почетком текуће сезоне дочекују ривале на свом стадиону, али је за посетиоце отворена само најмања, источна трибина која прима две хиљаде посетилаца.

Катастрофално стање здања алармирало је навијаче Београда да покрену акцију "сачувајмо Омладински стадион".

Скупљањем потписа навијачи апелују на надлежне да покрену темељну реконструкцију стадиона, по узору на неке друге фудбалске цвентре у унутрашњости Србије (Ниш, Ужице, Крушевац, Зајечар, Нови Пазар, Чачак, Јагодина, Крагујевац).

"Првенствено као Београђани, а потом као навијачи ОФК Београда годинама гледамо како пропадају трибине стадиона који осећамо као нашу другу кућу. Не можемо да будемо тек пуки посматрачи у тренуцима када се стављају катанци на трибине једног од највећих стадиона у Србији. Нашим акцијама желимо да укажемо широј јавности на овај проблем и да покренемо градске челнике да са управом ОФК/ОСД Београда нађу модел да стадион коначно заблиста пуним сјајем. Овај стадион свакодневно масовно користе фудбалери, атлетичари, џудисти и рекреативци разних годишта, те је јасно колики значај овај објекат има", навео је у изјави достављеној београдским медијима Мирослав Миловановић, представник "Клуба пријатеља ОФК Београда 1994".

Потписе прикупљају на штандовима на територији општине Палилула и код хотела Москва, уз дозволу Министарства унутрашњих послова.

"Већ за недељу дана акције, до 3. августа, сакупљено је 5.000 потписа, а подржали су нас и бројни бивши играчи, као што су Радиша Илић, Бојан Шаранов, Владимир Волков, Војислав Станковић, Филип Касалица, као и компетан сениорски тим ОФК Београда... Подршку су нам пружили и навијачи нама братског Динама из Москве, великом паролом и писмом", додао је Миловановић и поручио да се на блогу организације лако може пронаћи и текст петиције.

Фудбалери ОФК Београда лоше су почели нову сезону, поразом од Доњег Срема на Карабурми. У другом колу играће под Ђурђевим брдом против Јагодине, а у трећем ће поново истрчати пред оронуле трибине стадиона крај Богословије, када на Карабурму долази кулски Хајдук.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 17. авг 2012, 19:28) - Beograđanin [нерегистровани]

Svaka čast!

Mora se podržati popravka stadiona koji predstavlja naš grad! Plavo-beli su nekada drmali Evropom i bili su ponos Beograda! Samo napred sa akcijom, želim vam mnogo uspeha!

(четвртак, 16. авг 2012, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

batman

ma dobro je to itak je prazan stadion treba ulagati u zvezdu i partizan HM

(четвртак, 16. авг 2012, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

Katastrofa

Propada drzava a ne stadion koliko firmi propalo zadnjih 10. god.mnogo zato prvo drzavu da spasimo onda za stadione lakocemo.