Ђелић: Универзијада коштала 75 милиона евра

Председник организационог комитета Универзијаде у Београду Божидар Ђелић рекао је да је на организацију те спортске манифестације, на којој је учествовало 8.600 спортиста из 128 земаља, потрошено 75 милиона евра.

"Универзијада је тријумф и подвиг Србије. Нашли смо се у друштву гиганата. Ово је 'пироћанска' Универзијада по финансијским мерилима, али Београд је поставио високе стандарде за организацију спортских манифестација. Потрошили смо 75 милиона евра, нисмо прекорачили буџет ни за динар", рекао је Ђелић на конференцији за новинаре.

Он је подсетио да је идеја о организацији Универзијаде у Београду потекла од покојног градоначелника Ненада Богдановића.

Потпредседник Владе Србије истакао је да је претходни организатор Универзијаде Тајланд на организацију потрошио 300 милиона евра, а да је наредни домаћин Кина најавила да ће уложити 720 милиона, а организатор такмичења 2013. Русија 604 милиона евра.

Ђелић је рекао да је држава из буџета обезбедила две трећине средстава, 25 одсто уложио је Београд, док је Војводина учествовала са 10 одсто средстава.

"Србији је после Универзијаде остала вредна опрема, реновирано је 53 објеката, који су инвестиција за свих 15 спортова, изградили смо две најмодерније атлетске стазе. Обновљена је хала у Смедереву. Ово је победа Србије", рекао је он.

Организацију Универзијаде помогло је 10.000 волонтера, као и 5.000 људи ангажованих у припреми такмичења. Такмичење је одржано у 15 спортова - 203 дисциплина и учествовало је 8.600 спортиста. Подељено је 1.467 медаља, а 60 земаља преузело је 200 сати телевизијског преноса.

Оборена су 34 рекорда универзијаде, а такмичења је посматрало око 500.000 гледалаца.  Репрезентативка Србије у пливању Нађа Хигл, која је освојила две србрне медаље на 100 и 200 метара прсно, рекла је да су сви репрезентативци пружили максимум и изразила наду да ће на следећој Универзијади национални тим освојити више медаља.

Репрезентација Србије је на 10. месту по броју освојених медаља - укупно 19, по пет златних и сребрних и девет бронзаних.

"То је рекордан биланс за Србију. Налазимо се међу првих 10 земаља на свету", додао је Ђелић.

Помоћник министра за омладину и спорт Војислав Табачки рекао је да је поносан на добру организацију Универзијаде и захвалио Влади Србије и гранским спортским савезима на помоћи. Помоћник градоначелника Радмила Хрустановић рекла је да јој је жао што се такмичење и дружење са младима завршило и оценила да је у Србији "спорт победио политиканство".

Ђелић је доделио захвалнице свима који су учествовали у организацији Универзијаде, члановима Извршног комитета УБ 2009, градоначелницима градова у којима су одржана такмичења, као и најмлађој учесници, која је отворила Универзијаду са фудбалером Манчестер јунајтеда Немањом Видићем - Ани Костадиновић.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(уторак, 14. јул 2009, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

nije previse

Bilo kako bilo, nesto je od tih para ostalo. Sta da kazemo ovde u Francuskoj, kada su potrosena 27 miliona evra(*) samo za kandidaturu za olimpijske igre 2012. Sta je ostalo od tih silnih para ? Samo puka zelja i kacketi !

(*) I to je samo planirani budget. Realna potrosnja nikada nije objavljena. Nezavisni izvori kazu da je potroseno oko 49 miliona evra !

(уторак, 14. јул 2009, 09:04) - anonymous [нерегистровани]

Tolike pare...

Nije tri puta nego četiri. Dva puta letnju i dva puta zimsku!

(понедељак, 13. јул 2009, 23:54) - anonymous [нерегистровани]

Slaba vajda

U Svedskoj nije bilo ni reci o univerzijadi a kamoli prenosa.

(понедељак, 13. јул 2009, 23:49) - anonymous [нерегистровани]

Tolike pare...

Da da a koliko smo za radili??? a de je to u pitanju...Hmm

(понедељак, 13. јул 2009, 22:09) - M. [нерегистровани]

opet Beograd...

Pa ja predlazem da se sledece veliko takmicenje odrzi negde u okolini recimo Pozarevca.... mala sala. Pa naravno Beograd, pa nece valjda sportisti da treniraju po selima i salasima. Beograd predstavlja sve nas, Srbiju pre svega... Predpostavljam da organizatori ovog takmicenja odlucuju gde ce se odrzati, u kojoj zemlji i kom gradu. A kvalifikuju se uglavnom glavni gradovi. Ako vi iz unutrasnjosti mislite da imate uslova da odrzite recimo Olimpijadu, svaka cast, ja vas prva podrzavam...

(понедељак, 13. јул 2009, 20:35) - koja [нерегистровани]

Tolike pare...

... A Sofija vec triput (3 X) organizovala univerzijadu! Iskreno, da li ste znali!?

(понедељак, 13. јул 2009, 19:03) - anonymous [нерегистровани]

Tolike pare...

a evo ni ovde u Americi nema ni jedne jedine vesti. Jeste da ce ovih 8000 sportista biti ambasadori nase zemlje, ali barem ovde u Americi to nikoga ne interesuje, malo ce se njihove porodice zabavljati gledajuci fotografije zakljucice da je to lepo iskustvo a za par godina nece biti u stanju ni da se sete gde je Beograd. Zato se nadam da se zaradilo na ovih 75 miliona evra sto se utrosilo. 8,000 studenata, ukoliko je svaki potrosio i 200 evra, to je ukupno 1,600,000 evra. Neznam koje su zemlje platile da gledaju univerzijadu ali sigurno znam da velike zemlje ovo nije interesovalo. Zna li neko koje su zemlje platile za prenos?

(понедељак, 13. јул 2009, 18:52) - anonymous [нерегистровани]

Prenos u uk

englezi su prenosili h2o pollo i kosarku na eurosportu

(понедељак, 13. јул 2009, 18:32) - anonymous [нерегистровани]

opet Beograd...

Profitirala je i citava Srbija. Zaista sam se razocarao kad sam ne tako davno saznao da obicni Kinezi (oni koje bas mnogo i ne volimo a ipak ih smatramo prijateljima) koji su 1999 godine bacali kamenje i jaja na strane ambasade u Pekingu zbog bombardovanja SR Jugoslavije, danas ne znaju ni gde je ni sta je to Srbija. Ova Univerzijada vredi svakog ulozenog dinara cak i da su preko nje za Srbiju saznali samo sportisti, treneri, novinari i clanovi delegacija koji su za vreme Univerzijade boravili u Beogradu. A verujem da su za Srbiju preko Univerzijade saznali i mnogi drugi. Najveci profit tek nas ocekuje kad ovi sportisti-studenti jednog dana postanu ministri, poslanici, direktori velikih kompanija i javne licnosti u svojim zemljama.

(понедељак, 13. јул 2009, 18:14) - M. [нерегистровани]

Ovo je bila pametna investicija!

Svaka cast na organizaciji Univerzijade! Sve je izgledalo svetski! Zahvaljujuci ovom dogadjaju slika Srbije je ponovo lepa i dostojanstvena.