НБА најава: Дивљи, дивљи Запад

Питање свих питања у Западној конференцији НБА лиге пред старт нове сезоне је: да ли неко може да скине Голден стејт са трона? Поред тога, велику пажњу привлаче и нови, шоутајм Лејкерси са Леброном Џејмсом. Као највећи изазивач "ратника" и даље фигурирају Хјустон рокитси, док шансу из сенке вреба и Оклахома. О "дивљем Западу" у другом делу "Продужетак" најаве нове сезоне причамо са Марином Седлачеком.

Разумљиво, разговор на тему Западне конференције почели смо питањем: Да ли је могуће да Голден стејт не буде шампион и ове сезоне?

"Ако они (Голден стејт) буду комплетни, здрави и присутни, онда тешко", јасан је Марин Седлачек.

"Али кажем опет, незахвалне су прогнозе. Враћам се опет на период када је требало да се ангажују слободни агенти после драфта, и како су се мењале прогнозе ко ће где да оде, тако су се мењале и шансе и квоте. Ово је у ствари један период као што је био период времена Лејкерса, па Чикага, тако је сада време Голден стејта. Они у оваквом саставу и са стилом којим играју завређују највише пажње и потврђују највећи квалитет."

"Е сад, Хјустон у једном измењеном издању, и по систему и по начину игре, можда може да парира њима у том стилу. Сад смо имали прилику да видимо утакмицу у предсезони у којој су они имали више шутева за три него за два поена! Сад, да ли је то довољан одговор и да ли ће стварно финале бити оно пројектовано Хјустон – Голден стејт, то ћемо видети. Али, понављам, ако сви буду комплетни, мислим да ће Запад поново имати шампиона НБА лиге", предвиђа Седлачек.

Рокитси појачани Кармелом свакако јесу главни, или један од главних изазивача.

"Оно што је питање за мене је како ће се Кармело снаћи као играч који ће улазити са клупе. Он је у претходним срединама у Њујорку и у Оклахоми био у стартној постави. Висина његовог уговора не одговара амбицијама за стицањем новца, јер је он то већ зарадио. Овде је питање да ли ће њему та рола са клупе одговарати. Ми смо имали припрема раније, истина не толико великих звезда, као на пример Ђинобили, који је са клупе био најпродуктивнији и на крају донео титулу Сан Антонију. Али на начин који можда звучи чудно јер је играо три пута по седам минута, што је бројка од 21 минута и то није занемарљиво, али можда јесте за Кармела", сматра Седлачек и појашњава:

"Видећемо како ће то све да се исхендлује и искомбинује у систему Мајка Дантонија, који форсира брзу игру са доста шутева. Зависи и какав ће бити старт, дуга је сезона. Они су прошле сезоне имали малер да им се повредио најбољи играч на почетку и да неке утакмице на Источној обали изгубе јер нису били комплетни. Онда после улазе у јурњаву, јер се изгубила та нека нит, та нека линија која води ка првом месту и предности домаћег терена."

"Хјустону је ово већ трећа шанса, они су пребродили ту психолошку баријеру да уђу у финале и видећемо на крају, не могу да будем убеђен да ипак неће моћи да дођу до титуле и изненађења. Али, како ствари тренутно стоје, мислим да је Голден стејт и даље у предности."

Да ли су у Оклахоми овог лета радили са намером да ископирају стил шампиона и можда они буду ти који ће их срушити?

"Нека прича која кружи у НБА лиги, као нека пројекција будућности играња кошарке јесте та да ће линија за три поена постати најбитнији и најдоминантнији елеменат игре у нападу. Да већ сада имамо систем са четири играча споља и једним унутра, али да и тај један који је унутра може да погоди за тројку. У свему томе и та адаптација тимова."

"Оклахома је у једној специфичној ситуацији што се тиче тренерског кадра. Њихов тренер Донован има уговор још годину дана. То може да се гледа са две стране – с једне је да кренем добро да би ми на половини сезоне понудили нови уговор, с друге кренем слабије да завршим сезону па шта буде – буде. Мада, поучени искуством од прошле сезоне, када Оклахома није имала тако добар старт и касније су јурили за позицијом у плеј-офу, сада су направили композицију да имају малтене два добра тима", сматра Марин.

Шта може Леброн са Лејкерсима и шта могу Лејкерси са Леброном?

"Ја сам убеђен у једно – да ће Лејкерси бити међу осам, тј. у плеј-офу, за разлику од претходних сезона. Не морамо да говоримо много о Леброну, само желим да кажем да верујем да ће он мобилисати све у ЛА као што је мобилисао и у Кливленду. Лејкерси нису тим по мени који може да се ухвати укоштац са полуфиналом или финалом, али мислим да са једним тако искусним играчем, који има велики квалитет, могуће је да направе неко изненађење. Запад ће имати изузетно јаку конкуренцију једно 4-5 тимова који ће се борити за тај потез од петог до осмог места и плеј-оф. Мислим да је њихова предност та што Леброн зна да игра добро битне утакмице, а битне утакмице ће бити против директних конкурената за тај пласман и због тога верујем да ће Лејкерси наћи место међу осам", истиче познати стручњак.

Како гледате на селидбу "краља" Џејмса у Лос Анђелес? Да ли је поред очигледно и спортског мотива, улогу имао и финансијски, шоу-биз мотив?

"Мислим да је Лос Анђелес један велики изазов, ако гледамо где је он био пре. Мајами је исто био једна озбиљна прича, у врху пет-шест градова у Америци. Уз дужно поштовање, Кливленд је мало тржиште и не може да се пореди са Лос Анђелесом и тим мирисом Холивуда."

"Он финансијски, кошаркашки неће нешто много боље да прође јер су порези већи у Калифорнији него у Охају. С друге стране, сигурно да ће бити у фокусу ствари које су комерцијалне ван терена, и мислим да је то био један изазов. Јер, колико сам чуо и прочитао, његова идеја је и идеја његове агенције је да се снима 'Спејс Џем 2' (Space Jam 2), попут оног што је снимао Џордан и та прича добија ту конотацију. Да је остао у Кливленду, тај филм се вероватно не би снимао", закључује други део разговора  за "Продужетак" Марин Седлачек.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво