Читај ми!

Руси осигурали прво злато

Плушенко и Липницкаја обезбедили прво злато за Русију. Аустријски скијаш Матијас Мајер направио је велико изненађење и славио у спусту у Сочију. Американци демантују "дил" са Русима о расподели медаља у уметничком клизању. Украјински град Лавов не одустаје од кандидатуре за ЗОИ 2022. Миланко Петровић сматра да је морао и могао много више од 69 места у биатлону.

21.00 - Пољак Камил Стох освојио је златну медаљу у скијашким скоковима, док се сребрним одличјем окитио Словенац Петер Превц. Стох је до првог одличја у каријери на играма дошао сјајним скоковима од 105,5 и 103,5 метара, односно 278 бодова. Превц је скоковима од 102,5 и 99 метара, односно 265,3 бода донео Словенији прву медаљу у Сочију, а уједно освојио и прво индивидуално одличје у каријери на ЗОИ. Бронзану медаљу освојио је Норвежанин Андерс Бардал, док је четврто место заузео Аустријанац Томас Дитхарт, а пети је био његов сународник Михаел Хајбок.  Четвроструки олимпијски шампион, Швајцарац Симон Аман заузео је тек 17. место, а акутуелни освајач Светског купа Аустријанац Грегор Шлиренцауер био је 11.

19.45 - Немац Феликс Лох освојио је златну медаљу у санкању, чиме је одбранио титулу освојену у Ванкуверу, 2010. године. Лох је за собом оставио руског ветерана Алберта Демченка и Италијана Армина Цегелера, који је освојио бронзу. Немац је на Светском првенству у санкању у Оберхофу 2008. године са 18 година освојио злато и тиме постао најмлађи светски првак у том спорту у историји, а на ЗОИ у Ванкуверу и најмлађи носилац олимпијске златне медаље у том спорту. Италијан Зегелер са данас освојеном бронзаном медаљом улази у историју као такмичар који је освајао медаље у санкању на шест узастопних ЗОИ, од златне медаље освојене у Салт Лејк Ситију 2002. године.

18.50 - Русија је освојила прву златну медаљу на Зимским Олимпијским играма у Сочију пошто је обезбедила тријумф у тимском такмичењу у уметничком клизању. У присуству руског председника Владимира Путина, домаћине су до злата предводили ветеран Јевгениј Плушенко и Јулија Липницкаја, који су победама у слободном програму осигурали успех пре завршетка такмичења. Загарантовану сребрну медаљу на инаугуралном такмичењу ЗОИ има Канада, а бронзану екипа САД.

17.55 - Словачка бијатлонка Анастасија Кузмина освојила је златну медаљу у спринту на 7,5 километара на Зимским олимпијским играма у Сочију. Кузмина је трку завршила за 21 минут, шест секунди и осам стотинки, док на стрелишту није имала промашај. Сребрну медаљу освојила је Рускиња Олга Вилухина, која је заостајала 20 секунди, док се бронзаним одличјем окитила Вита Семеренко из Украјине. Белорускиња Дарија Домрачева, која је била једна од фаворита за злато, заузела је девето место, док је Норвежанка Тора Бергер била 10. Кузмини је ово друго злато на ЗОИ, пошто је пре четири године у Ванкуверу такође славила у овој дисциплини.

17.35 - Једини мушки представник Србије у алпском скијању, Марко Вукићевић каже да је нестрпљив да наступи на Зимским олимпијским играма у Сочију. "Имам још неколико дана до својих трка и нестрпљив сам да изађем на стазу и покажем своје најбоље скијање. Тренирамо свакодневно и на снегу и у теретани. Млад сам и велика ми је сатисфакција што ћу се такмичити против својих омиљених скијаша из детињства Боде Милера и Марсела Хиршера. Спреман сам потпуно и то је најважније", рекао је Вукићевић. Он ће се такмичити у супервелеслалому 16. фебруара и велеслалому 19. фебруара од 8.00 сати по средњеевропском времену, док је слаломска трка заказана за 22. фебруар од 13.45 по средњеевропском времену.

16.40 - Репрезентатвци Србије Миланко Петровић, Ивана Ковачевић и Рејхан Шмрковић наступиће у Сочију 11. фебруара у квалификацијама нордијског трчања слободним стилом. Квалификације у женској конкуренцији на програму су од 11 сати по средњеевропском времену, док ће мушкарци стартовати од 11.25 часова. Петровић је јуче у бијатлону, у спринту на 10 километара, заузео 69. место.

15.15 - Холандска такмичарка Ирене Вуст освојила је златну медаљу у брзом клизању на 3.000 метара, на Зимским олимпијским играма у Сочију. Вуст је до победе дошла за четири минута и 34 стотинке. То је друга златна медаља за Холандију у брзом клизању у Сочију, након што је Свен Крамер јуче победио у трци на 5.000 метара и одбранио злато. Сребрну медаљу освојила је Чехиња Мартина Сабликова са заостатком од 1,61 секунду. Она је бранила злато освојено на прошлим Играма у Ванкуверу. Бронзану медаљу освојила је Олга Граф из Русије са 3,13 секунди заостатка и то је прва медаља за домаћина у Сочију.

12.58 - Швајцарски нордијски скијаш Дарио Колоња освојо је златну медаљу на Зимским олимпијским играма у Сочију, у скијатлону на 30 километара. Колоња је трку на 15 километара класичним и 15 километара слободним стилом завршио у времену 1:08,15,4 сата и тиме дошао до свог другог олимпијског злата. Сребро је припало Швеђанину Маркусу Хелнеру, који је заостао 0,4 секунде, а бронза Норвежанину Мартину Јонсруду Сундбију. Колоња, троструки укупни победник Светског купа у скијатлону, подвргао се у новембру операцији скочног зглоба, а такмичењима се вратио тек прошлог месеца.

12.21 - Портпарлолка Америчке клизачке федерације Барбара Рајхерт назвала је смешним оптужбе за заверу са руским судијама на Зимским олимпијским играма у Сочију по којима се намешта злато за америчке плесаче Мерил Дејвис/Чарли Вајт у замену за титулу Русије у конкуренцији парова. По тим анонимним оптужбама, које је јуче објавио француски спортски дневник "Л'Екип", направљен је америчко - руски дил из кога би дебљи крај извукли актуелни олимпијски шампиони Канађани Теса Виртју и Скот Моир. "Америчка клизачка федерација никада не би направила договор ни са ким. Наши плесачи су већ двоструки светски шампиони и освајачи пет узастопних гран при финала. Видели сте их прошле ноћи, били су изванредни. Они су увек фантастични. Извештаји такве врсте могу да штете целом спорту", рекла је Рајхерт. Скандал са суђењем обележио је Зимске олимпијске игре у Солт Лејк Ситију 2002, када је дошло до деобе златне медаље између Канађана Џејми Сејл и Давида Пелетијеа и Руса Јелене Бережнаје и Антона Сикарулидзеа. Скандал је довео до промене у бодовању у клизачким такмичењима. 

11.45 - Америчка сноубордерка Џејми Андерсон освојила је златну медаљју на Зимским олимпијским играма у Сочију у дисциплини слоупстајл. Андресон је освојила укупно 96,25 бодова, ипсред Финкиње Ени Рукајарви (92,5) . Бронза је припала Британки Џени Џонс са 87,25 бодова.

11.00 - Украјински званичници потврдили су да упркос антивладиним протестима који су захватили ту земљу немају намеру да одустану од кандидатуре за Зимске олимпијске игре 2022. Украјински град Лавов је међу пет градова кандидата за организацију ЗОИ 2022. Заменик украјинског премијера Олександар Вилкул саопштио је на данашњој конференцији за новинаре у Сочију да су "Олимпијске игре изнад сваке политике". "Украјина ће решити своје политичке проблеме и из њих ће изаћи јача и уједињена", рекао је Вилкул. Председник Олимпијског комитета Украјине Сергеј Бубка оценио је да ће Игре "ујединити нацију". Украјинци су саопштили да ће најкасније до крајњег рока 14. марта, званично поднети кандидатуру Међународном олимпијском комитету (МОК) који ће у јулу одредити скраћену листу кандидата за домаћина ЗОИ. Остали кандидати у трци за ЗОИ 2022. су Алма Ата (Казахстан), Краков (Пољска) и Осло (Норвешка).

09.55 - Аустријски скијаш Матијас Мајер освојио је злато у спусту на Зимским олимпијским играма у Сочију и тако остварио највећи успех каријере. 23-годишњи Мајер, који је до сада имао само два подијума у Светском купу и то у супервелеслалому, тако је направио велико изненађење тријумфом у времену од 2:06.23 минута. Аустријанац је имао шест стотинки предности у односу на Италијана Кристофа Инерхофера, док се на трећем степенику победничког постоља нашао Ћетил Јансруд, који је био још четири стотинке даље. Фаворити за медаљу у спусту пре почетак Игара у Сочију Аксел Лунд Свиндал И Боди Милер тај епитет нису искористили. Норвежанин је трку завршио са 29 стотинки заостатка у односу на Мајера на четвртом месту, док је Милер био осми.

 09.12 - Једини српски биатлонац у Сочију, Миланко Петровић, рекао је да је незадовољан првим наступом на Зимским олимпијским играма "јер је могао и морао боље". Петровић је био 69. у спринту на 10 километара, временом од 27 минута и 8,2 секунде. "Не могу да кажем да сам задовољан наступом. И у гадјању и у тркачком делу могло је и морало боље. Имао сам два промашаја из стајаћег положаја што је превише за такмичење овог ранга", рекао је Миланко и додао: "Разочаран сам што сам пропустио једну лепу прилику за добар пласман", рекао је Петровић дан после трке. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво