Читај ми!

Почеле најскупље Игре у историји!

Свечаном церемонијом у Сочију званично отворене 22. Зимске олимпијске игре. Председник Николић и Дивац на вечери код Томаса Баха. Русија у уметничком клизању води после првог такмичарског дана. Први тренинг Моргенштерна у Сочију. Министар Удовичић посетио наше олимпијце.

Све вести и занимљивости из света спорта можете да пратите и на нашим Фејсбук и Твитер страницама.

1930 - Председник Русије Владимир Путин на Олимпијском стадиону у Сочију званично је отворио 22. Зимске Олимпијске игре. "Проглашавам Олимпијске игре отвореним", изјавио је Путин на свечаној церемонији пред 40.000 гледалаца.

18.29 - Руски председник Владимир Путин изјавио је да спорт треба да буде у првом плану током игара у Сочију, а не дебата око права хомосексуалаца. Током састанка с холандским премијером Марком Рутеом уочи церемоније отварања Зимских олимпијских игара у Сочију, Путин је рекао да сада пажњу треба усмерити на Олимпијаду. У поруци на свом званичном Твитер налогу Руте је написао да он "изражава бригу холандске владе и грађана око људских права и специфично права ЛГБТ популације у Русији".

17.15 - На Фишт Олимпијском стадиону у Сочију почела је свечана церемонија отварања 22. Зимских Олимпијских игара. Церемонија се одржава пред 40.000 гледалаца у присуству председника Русије Владимира Путина, председника Међународног олимпијског комитета Томаса Баха, бројних државника, званица и делегација из Русије и иностранства. Свечаној церемонији присуствују председник Републике Србије Томислав Николић и министар спорта и омладине Вања Удовичић.

17.08 - Полиција у Сочију привела је четири особе због геј пропаганде и истицања транспарента на којем је писало "Дискриминација је неспојива са олимпијским покретом". Према руском закону, ширење геј пропаганде међу малолетницима је забрањено, чиме је практично онемогућено пропагирање хомосексуалности у јавности.

14.45 - Председник Србије Томислав Николић на Инстаграму објавио фотографију на којој је у друштву са супругом Драгицом и председником Русије Владимиром Путином.

13.00 - Међународни олимпијски комитет (МОК) располаже са финансијским резервама од 932 милиона долара, пошто је прошле године у фонд додато 31,5 милиона долара. Председник МОК-а Томас Бах потврдио је ову информацију на тродневном годишњем заседању МОК-а у Сочију. Циљ МОК-а је да има довољно резерви за четири године, у случају отказивања Олимпијских игара. МОК располаже са мањим финансијским резервама од Међународне фудбалске федерације (ФИФА) која у фонду има 2,378 милијарди долара.

10.30 - Председник Србије Томислав Николић и председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац присуствовали су вечери коју је уочи отварања Зимских олимпијских игара у Сочију организовао први човек Међународног олимпијског комитета Томас Бах. Вечери су присуствовали шефови држава, влада и међународних организација, међу којима и председник Руске Федерације Владимир Путин и генерални секретар Уједињених нација Бан-Ки-Мун. "Сврха ове вечере је да покаже да Међународни олимпијски комитет допире до друштва у целини и да жели отворен дијалог са светом политике, бизниса, медија, науке и културе. Ми желимо да поделимо са вама олимпијске вредности и олимпијски дух. Окупили смо се овде као што то спортисти раде у олимпијском селу. Иако се такмиче једни против других они деле оброке и друже се у Олимпијском селу. Хајде онда да и ми вечерас поделимо олимпијски дух", рекао је председник МОК-а Бах.

9.00 - Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је Олимпијско село и састао се са спортистима Србије који учествују на Олимпијади. Њега су у Олимпијском селу дочекали и генерални секретар ОКС Ђорђе Вишацки и шеф мисије Србије у Сочију Дамир Штајнер. Пошто је обишао просторије у којима је смештен Олимпијски тим Србије, министар Удовичић придружио се спортистима у ресторану олимпијског села. Српски биатлонац Миланко Петровић, који ће носити заставу Србије на вечерашњем отварању Игара, поклонио је министру Удовичићу мајицу олимпијског тима Србије са потписима целе екипе.

08.00 - У 17.00 почиње церемонија отварања Зимских олимпијских игара у Сочију. На 22 зимским играма Србију ће представљати осморо спортиста - Миланко Петровић, носилац заставе на церемонији отварања, такмичиће се у бијатлону и нордијском трчању, Вук Рађеновић и Александар Бундало су посада боба двоседа, Ивана Ковачевић и Рејхан ССмрковић, такође у нордијском трчању, Невена Игњатовић и Марко Вукичевић у алпском скијању и Нина Мицић у сноуборду. Церемонији ће присуствовати велики број међународних лидера, између осталих и председник Србије Томислав Николић и генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун.

01.00 - Троструки светски шампион у скијашким скоковима Томас Моргенштерн тренирао је у Сочију, мање од месец дана пошто је претрпео озбиљну несрећу. Моргенштерн је на тренингу 10. јануара имао тежак пад и тада је претрпео повреде главе и плућа, због чега је доведен у питање његов наступ на Олимпијским играма у Сочију. Тренинг је обављен ноћу да би услови на скакаоници били слични као и у недељном финалу.

00.00 - Дан уочи званичног отварања Зимских олимпијских игара у Сочију одржана су два кратка програма у уметничком клизању, а у тимској конкуренцији води домаћин Русија испред Канаде и Кине. У конкуренцији мушкараца Јапанац Јузуру Хању био је најбољи у кратком програму са 97.98 бодова, па је националној селекцији донео 10 бодова. Иза Хањуа пласирали су се Рус Јевгениј Плушенко и Канађанин Патрик Чен. У конкуренцији парова победили су домаћи такмичари Татјана Волосожар и Максим Транков освојивши 83.79 бодова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво