Читај ми!

Злато за Паркера и "триколоре"!

Француска - Литванија 80:66 (крај). Тони Паркер и Француска су шампиони Европе, први пут у историји! У финалу савладана Литванија. Батум почео серију "триколора", Паркер је одржао до краја. Није помогла ни сјајна игра Линаса Клеизе. Тони Паркер, најбољи играч турнира, освојио прво злато за "триколоре", један од ретких трофеја који му је у каријери недостајао.

Све вести и занимљивости из света спорта можете погледати и на нашим Фејсбук и Твитер страницама.  

Кошаркашка репрезентација Француске освојила је титулу првака Европе пошто је у финалној утакмици у Љубљани савладала селекцију Литваније са 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16).

Најефикаснији у победничком тиму били су Николас Батум са 17 поена, 15 је постигао Борис Дијао, а 12 Тони Паркер. Расположени за игру код Литванца били су Линас Клеиза са 20 поена, од чега 16 у првом полувремену и Мантас Калниетис, који је меч завршио са 19 поена.

Пресудан период игре био је финиш првог полувремена, када су Французи до тада неизвестан меч претворили у игру мачке и миша.

Током целеог другог полувремена, Литванија је покушавала да стигне резултат, али су "триколори" искусно одржавали предност и на крају стигли до убедљиве победе, без већих узбуђења.

Ово је Французима прва титула првака Европе, а пре две године у Литванији изгубили су у финалу од Шпаније (98:85).

Најбоља петорка шампионата: Горан Драгич (Словенија), Тони Паркер (Француска), Бојан Богдановић (Хрватска), Линас Клеиза (Литванија) и Марк Гасол (Шпанија). Тони Паркер је изабран за најкориснијег играча турнира у Словенији.

Француска - Литванија 80:66. Француска: Ловерњ 2, Батум 17, Дијо 5, Петро 8, Кауди, Паркер 12, Ертел, Пјетрус 6, Де Коло 4, Дијао 15, Ажинса 4 и Желебал 7. Литванија: Мотиејунас, Калниетис 19, Кузминскас, Д. Лавринович 7, Масијулис 7, Делининкаитис, Сеибутис 10, Клеиза 20, К. Лавринович, Поцијус 3, Валансијунас, Јавтокас.

22.39 - Више него мирно завршен је финални меч на Евробаскету у Словенији. Французи су задржали велику преднос и освојили златну медаљу. На крају, Француска - Литванија 80:66.

22.28 - У последњих пет минута меча Француска улази са великом предношћу - 74:56. Литванија не успева да сустигне предност ривала, док је конце игре "триколора" у своје руке преузео Тони Паркер. 

22.15 - Трећа четвртина протекла је у уједначеној игри два тима. Калниетис се придружио Клеизи, али се и Дијао придружио Батуму на другој страни. После три одигране четвртине, Француска - Литванија 68:50

 

22.01 - Не смањује се предност Француза ни у трећој четвртини. Литванија јури предност, али "триколори" искусном игром одржавају, па чак и увећавају предност са полувремена - 60:41. 

21.37 - Француска у великом налету одлази на велики одмор. "Триколори" искористили одмарање Клеизе и тројком Дијоа у последњој стотинки игре стигли до велике предности на полувремену - 50:34.

21.30 - Док Клеиза одмара, Батум је фантастичан. Са две везане тројке доноси велику предност Француској - 41:34, Казлаускас поново приморан да затражи минут одмора. Батум је стигао до 15 поена.

21.26 - Велика борба под оба коша. Клеиза тренутно на клупи, Француска стиже до изједначења - 29:29.

21.23 - Наставља се у фантастичном темпу и у другој четвртини. Клеиза је, за сада. украо шоу Тонију Паркеру, стрелац је већ 13 поена у финалу, Литванија води 26:23. 

21.16 - Линас Клеиза покреће серију Литваније, који први пут на мечу прелазе у вођство - 18:17. После почетне предности "триколора", Литванија, ипак, води на крају прве четвртине 22:19.

21.09 - Чини се да су се Французи боље снашли на почетку утакмице и после вођства од 15:10 Јонас Казлаускас тражи први минут одмора на мечу. Литванци још увек без скока на утакмици.

21.01 - Почиње велико финале Евробаскета у Словенији, Француска против Литваније, "триколори" имају почетну предност 4:2.

20.05 - Нешто мање од сат времена остало је до великог финала Евробаскета у Словенији. Француска и Литванија одлучиће новог шампиона Европе, директан пренос на РТС1. 

Дошло је време да сазнамо ко је нови кошаркашки шампион Европе! Француска и Литванија у директном окршају одлучују која ће екипа наредне две године носити епитет најбоље на Старом континенту. Наравно, све то у директном преносу на Радио-телевизији Србије (21).

Француска и Литванија заслужено су у финалу. Помало спор почетак обе репрезентације, које су уз Шпанце и пре такмичења важиле за фаворите, није много обећавао. Али, како је време више одмицало, како су се уигравали, показали су добру и чврсту кошарку, која их је на крају довела до великог финала.

"Триколори" су у полуфиналу савладали Шпанију и тако начинили мало изненађење. Предвођени Тонијем Паркером, Француска је тако ушла у финале, после низа година обитовања у самом европском врху. Ипак, ово ће бити јединствена прилика да велики број НБА играча, предвођени Венсаном Колеом, стигне до дуго чеканог злата.

Са друге стране, Литванија ће им тај посао учинити изузетно тешким. Екипа без великих звезда, осим донекле Клеизе, игра тимску кошарку, изузетно брзу са великим бројем шутева за три поена, што је тако карактеристично за литванску школу кошарке. Ипак, оно што одликује тим Јонаса Казлаускаса је чврста одбрана, из које се развијају убитачне контре.

Француска и Литванија већ су одиграли меч у другој фази такмичења, тада су Литванци славили, прилично лако и убедљиво, са 76:62. Ипак, чини се да су "триколори" прилично калкулисали у тој фази такмичења, па се у финалу очекује поптуно другачији меч.

Да ли ће пресудити индивидуални квалитет Тонија Паркера, или брза тимска игра Литваније, сазнаћемо у недељу нешто после 23 часа, када ће бити познат нови шампион Европе.

Директан пренос финалног меча из Стожица, можете пратити на Првом програму Радио-телевизије Србије, са почетком од 21 часа.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво