Читај ми!

Србија на Мундобаскету!

Србија - Италија 76:64 (крај). Млада екипа Душана Ивковића смогла снаге да против изузетно неугодних Италијана дође до победе и тако обезбеди пласман на Мундобаскет наредне године у Шпанији. Остварен примарни циљ, остаје жал што "орлови" нису стигли даље од четвртфинала.

Кошаркаши Србије победили су Италију са 76:64 (27:11, 14:16, 14:17, 21:20) у мечу за седмо место на шампионату Европе у Словенији и на тај начин изборили пласман на Светско првенство које ће се следеће године одржати у Шпанији.

"Орлови" су успели да се опораве после два тешка пораза од Шпаније (60:90) и Словеније (74:92) и донекле поправе утисак на шампионату.

Најефикаснији у победничком тиму био је капитен Ненад Крстић са 17 поена, док су по 12 постигли Немања Недовић, Немања Бјелица и Стефан Марковић. Код Италијани истакао се Луиђи Датоме са 17 поена, а двоцифрен учинак имали су Алесандро Ђентиле (14) и Андреа Ћинћарини (11).

Од првог минута, Србија је имала предност, која је у једном тренутку износила и 19 поена. Ипак, Италијани се нису предавали до самог краја меча и константну притискали младу екипу Дуде Ивковића, која је још једном поазала да има квалитет за велике домете.

Србија је до победе стигла оружјем противника, одличним путем за три поена. Уз то "орлови" су доминирали у скоку, па чак ни "занимљиве" судијске одлуке у појединим тренуцима, нису могле да угрозе изузетно значајну победу Србије.

Утакмицу у Љубљани посматрао је министар спорта и омладине Вања Удовичић.

Екипа Душана Ивковића завршила је такмичење са шест победа и пет пораза. Освојили су прва места у групи у првој и другој фази такмичења, савладали будуће финалисте ЕП Литванију и Француску, али и имали доста осцилација у игри.

Ипак, остаје позитиван утисак о учинку младе екипе, са чак деветорицом дебитаната на великим такмичењима, па ће Светско првенство у Шпанији показати колико ћемо моћи да рачунамо на ове играче у годинама које долазе. Разлога за оптимизам свакако има.

Србија - Италија 76:64. Србија: Недовић 12 (4ск, 4 ас), Нем. Крстић, Мицић 8, Богдановић 7 (9ск, 2ас), Бјелица 12 (10ск, 4ас), Марковић 12, Калинић 3, Гагић, Нен. Крстић 17 (4ск), Анђушић, Катић, Штимац 5. Италија: Арадори 3, Ђентиле 14, Росели, Витали, Поета, Мели 1, Белинели 8, Дајнер, Кузин 8, Датоме 19, Магро, Ћинћарини 11. 

19.15 - Готово је! Србија је, после свих недаћа, обезбедила пласман на Светско првенство наредне године у Шпанији. У мечу за седмо место, Србија - Италија 76:64.

19.07 - Италијани брзо праве серију 5:0, али срећом Ђентиле промашује шут за три поена. Ивковић превентивно тражи минут одмора. Чини се да Србија рутински приводи меч крају, На уласку у последњи минут, резултат је 76:62.

19.04 - Јак притисак Италијана, потпомогнут "занимљивим" судијским критеријумом, Србија решава у стилу "азура" - тојкама! Прво Калинић, а онда и Стефан Марковић, помало и неочекивано, далекометним пројектилима доносе убедљиву предност "орловима", три минута до краја - 70:54. 

18.51 - Последња четвртина почиње сјајном соло-деоницом Штимца, који везује пет поена, Ипак, са друге стране идентичан учинак има и Датоме, Италија не одустаје. Пет минута пре краја меча, Србија - Италија 62:51.

18.42 - Две везане тројке, Недовића па Марковића, враћају високу предност "орловима". Крстић поново у игри. Италијани константно прете, ипак, Србија води пред последњу четвртину - 55:44.

18.36 - Италија константно прети, али Србија одбија још један напад тројком Недовића у последњој секунди напада. Капитен Крстић је повредио шаку приликом једног закуцавања. Италија поново у налету, Ивковић тражи тајм-аут - 49:40.

18.29 - Друго полувреме почиње поготком Бјелице са линије слободних бацања. Три везана промашаја Србије са линије слободних бацања, па тројоом Белинелија Италија стиже на минус десет - 42:32.

Полувреме: Најефикаснији у српском тиму Бјелица са 11 поена (уз пет скокова и две асистенције) и Ненад Крстић са девет. Код Италијана Ђентиле најбољи са девет (седам са линије слободних бацања) и Датоме са осам постигнутих поена. Србија за три поена шутира 50% (4/8). "Орлови" доминирају и у скоковима 23:12. 

18.09 - Тројком Васе Мицића, Србија поново подиже предност на преко десет поена разлике. "Орлови" су испунили бонус, па Италијани често постижу поене са линије слободних бацања. У растрзаној игри се и завршава прво полувреме, ипак Србија на велики одмор иде са великом предношћу - 41:27.

17.59 - Прилично растрзана игра обе екипе на почетку друге четвртине. Ипак, Србија одржава убедљиву предност стечену у првој деоници. Ђентиле прави велике проблеме српским бековима, па Италија топи предност - 32:23.

17.50 - Како су "орлови" играли целу прву четвртину, тако су је и завршили. Богдановић постиже тројку у последњој секунди првог дела и у другу деоницу Србија улази са предношћу од 27:11

17.42 - Фуриозна игра "орлова" у нападу, све линије тима функционишу одлично. Крстић прави пуно проблема Кузину под кошем "азура", Србија први пут стиже до десет поена предности - 21:10.

17.37 - Прве поене за Италију постиже Датоме, и то тројку, са друге стране погађа Бјелица уз фаул. Одличан почетак Србије, тројка Бјелице, па дуга двојка Крстића, Пјаниђани тражи први тајм-аут. Србија води 12:5.

17.32 - Почео меч, први напад за "азуре". Прве поене на мечу постиже Недовић са полудистанце. Сјајно закуцавање Недовић из полуконтре за почетно вођство Србије од 4:0.

17.28 - Одсвиране химне две репрезентације у Стожицама, све је спремно за "мало финале". 

17.05 - За нешто мање од пола сата почиње сусрет између Србије и Италије, које се боре за седмо место напрвенству, последње које директно води на МУндобаскет наредне године. Меч је на програму од 17.30, а директан пренос је на Првом програму РТС-а.

17.00 - Крис Томас, тренер Голден Стејта и помоћник Боже Маљковића у репрезентацији Словеније, искористио прилику да се фотографише са Немањом Недовићем, новим појачањем Ратника, пред меч за седмо место на Евробаскету, између Србије и Италије.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво