„Петлићи“ постали део Меморијала

Осам фудбалских академија и школа фудбала учествовало је у такмичењу првог фудбалског турнира за “петлиће” под оквиром меморијала "Играјмо за 16". Такмичење је одржано на отвореном терену надомак Завода за спорт у Кошутњаку.

"Прошло је тачно 20 година од најтрагичније судбине нашег народа, која је захватила и РТС. Наше сећање није само гледање у прошлост, већ треба обележити и кроз ведрију будућност. Ови дечаци су управо будућност наше земље."

Овако је колегиница из Радио-телевизије Србије Сандра Јоксимовић, описала свој мотив да спроведе идеју у одржавању првог фудбалског турнира за петлиће под оквиром меморијала "Играјмо за 16".

Замисао је била више него успешна. Осам фудбалских академија и школа фудбала учествовало је у такмичењу које је одржано на отвореном терену надомак Завода за спорт у Кошутњаку.

Тренер и оснивач ФК "Тријумф 10" из Сремчице Александар Вељковић каже да је турнир могао бити далеко масовнији.

"Било је још много заинтересованих клубова, али желели смо да се учешће заокружи на осам екипа. Наша идеја је била направимо симболику са првим меморијалним турниром РТС-а, када је 2000. године на терену у Кошутњаку такође играло осам тимова."

Дечаци који су рођени деценију након НАТО бомбардовања, а било је и седмогодишњака, показали су да у Србији постоји огромна база талента.

Повезаност,дисциплина и борбеност осликали су њихову игру, док су се појединци издвојили дриблинзима и головима. Турнири оваквог карактера за узраст до 10 година су од велике вредности, како због самог бављења спортом тако и због фудбалског напретка.

"До пре неколико година сам учествовао на оваквим турнирима и сигурно су ми помогли да се развијам и утицали су на моје играчко формирање.", рекао је 15-годишњи Матеја Стјепановић члан пионирског тима Партизана који је посматрао утакмице.

Поред такмичарског значаја и дечаци су осећали свечаност тренутка, па су трудом и залагањем, а мање жељом за победом, оставили знак првим учешћем петлића на нашем Меморијалу.

Победник турнира били су дечаци из Академије фудбала "Ивица Илијев" који су после бољег извођења пенала победили вршњаке из екипе Обреновац 1905. У мечу за треће место школа фудбала Жарково је савладала Тријумф 10. Најбољи стрелац турнира био је Милош Марковић из екипе Жаркова, а најбољи голман Анђело Вукић из Обреновца 1905.

Признање за најбољег играча турнира добио је Небојша Грујић из акедемије "Ивица Илијев".

Пехаре и медаље дечацима уручивали фудбалер Црвене звезде Душан Јованчић, глумац Урош Јовчћ и потпредседик Организационог комитета меморијала "Играјмо за 16" Мирослав Медић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 08. апр 2019, 20:45) - Lila [нерегистровани]

Castim Bravo za golmana

Pozdrav Angelu Vukicu