Читај ми!

Ф1 осудила расистичку изјаву Пикеа према Хамилтону

Челници Формуле 1 осудили су данас изјаву троструког светског шампиона Бразилца Нелсона Пикеа, који је расистички говорио о возачу Мерцедеса Британцу Луису Хамилтону, преноси Би-Би-Си.

Британски медији подсећају да је Пике, који је био шампион 1981, 1983. и 1987. године, употребио расистички израз када је говорио о Хамилтону у бразилском подкасту.

"Језик дискриминације и расизма је неприхватљив у било ком облику и за њега нема места у друштву. Луис је амбасадор нашег спорта и заслужује поштовање. Његови напори да повећа различитост и укључивост лекције су за многе и нешто чему смо посвећени у Формули 1", наводи се у саопштењу челника Ф1.

Пике (69) је извређао Хамилтона када је коментарисао прошлогодишњи инцидент између возача Мерцедеса и Макса Фестапена током трке за Велику награду Велике Британије. Поводом изјава бразилског возача огласила се и екипа Мерцедеса.

"Осуђујемо сваку расистичку увреду. Луис води наш спорт у борби против расизма и он је прави шампион различитости на стази и ван ње", саопштио је Мерцедес.

Нелсон Пике је отац Ферстапенове партнерке Кели Пике, а током професионалне каријере често је давао контроверзне изјаве.

Ферстапен је тренутно први у генералном пласману возача са 175 бодова, док је Хамилтон на шестом месту са 77 бодова.