Читај ми!

Завршен Xross рели на Златибору

У протекла четири дана Србија је, први пут у историји нашег мото спорта, била домаћин ФИМ Светског првенства.

Од 18. до 21. маја на Тари, Мокрој Гори и Златибору, Xross рели који је до сада имао титулу најтеже хард ендуро трке у региону, у нашу земљу довео је најбоље возаче света из 23 земље. Учесници су пред многобројном публиком, прелазећи 300 километара екстремних терена, одмеравали снаге на својим моторима, прелазећи најразличитије препреке, а вожене су четири класе: Про, Експерт, Хоби и први пут класа аматера.
 
 
Титула најбољег у професионалној конкуренцији припала је Мануелу Летенбихлеру из Немачке, вицешампиону света.
 
”Српске планине су прелепе. Пресрећан сам због победе, а ово је мој повратак у светски шампионат након повреде. Нисам имао превелика очекивања. Међутим, када сам изашао на трасу, повукла ме је страст, и дао сам свој максимум. Трасе су биле толико тешке, да сам на циљ стизао преуморан, али увек са осмехом на лицу. Свака част организаторима, све је функционисало беспрекорно. Није било никаквих кашњења. Ипак, највећи утисак оставиле су трасе које су праве за екстремни ендуро. Мислим да се Xросс заслужено нашао у светском шампионату. Видећемо се и идуће године”, рекао је Летенбихлер по проласку на циљ, који се налазио у центру Златибора, на Краљевом тргу. 

Друго место освојио је Теодор Кабакчијев из Бугарске, иначе миљеник локалне публике, који је и раније учествовао на Xross тркама, а трећи је био Грејем Џарвис, најбољи хард ендуро возач свих времена. 

”Срећан сам због трећег места, била су ово четири врло интензивна дана у планинама. У хард ендуру се такмичим већ 20 година, и морам рећи да на бољој трци нисам био у последњих неколико година. Овде најпре мислим на терене којима се вози, фантастични су, а потом и на организацију догађаја. Свака част”, рекао је Џарвис, који је непосредно пред рели одржао мастерклас са домаћим возачима.

Пред организаторским тимом Xross релија био је очигледно велики задатак да оправда то што је Xross уврштен у Светски шампионат.

”Ако је судећи по утисцима са којима људи одлазе са Златибора, мислим да смо положили тест са одличном оценом. Возачи у свим класама су врло задовољни трасама, а то нам је било најважније. Фабрички тимови били су одушевљени чињеницом да имамо лајв трекинг систем који је омогућавао да се у 64 земље уживо прати кретање возача на траси. То их је апсолутно одушевило, и многи од њих су нам по одласку са Златибора честитали на фантастичној организацији, док су нам представници ФИМ-а потврдили да Xross рели и Златибор остају у календару Светског шампионата и у наредним годинама”, рекао је организатор Владан Коматовић.

Трке овогодишњег светског такмичења настављају се у Аустрији, Италији, Румунији, Сједињеним Америчким Државама, Канади, а завршавају у Шпанији где ће бити проглашен и светски шампион у хард ендуру за 2022. годину.
петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво