Читај ми!

ФИА тестира прво еколошки прихватљиво биогориво за Формулу 1

Светска аутомобилистичка федерација је тимовима који производе моторе за болиде Формуле 1 на тестирање доставила прве бачве еколошки прихватљивог биогорива за болиде. Детаљи око састава биогорива нису објављени, израђено је искључиво рафинирањем биолошког отпада, а примењиваће се од следеће сезоне када ће се од тимова тражити да у својим горивима, којима напајају турбо-хибридне В6 моторе, користе најмање 10 посто биогорива.

Светска аутомобилистичка федерација је пре више од годину дана прихватила дугорочну стратегију према којој би Формула 1, као најпознатије аутомобилистичко такмичење у свету, требало да постане предводник еколошке одрживости у спорту.

Овај амбициозни план каже да би кроз наредну деценију, а најкасније до 2030. године, велика еколошка иницијатива обухватила како болиде Формуле 1 и активности на самој тркачој стази, тако и све остале операције тимова попут транспорта и развоја технологије.

У завршници целе операција, Ф1 би постала потпуно угљично неутрална већ следеће сезоне, а до 2030. године функционисала би са нултим нето емисијама штетних гасова.

Један од корака у том смеру начињен је ове недеље, након завршетка овогодишње сезоне.

ФИА је тимовима који производе моторе за болиде Формуле 1, Ферарију, Хонди, Мерцедесу и Реноу, на тестирање доставила прве бачве еколошки прихватљивог биогорива за болиде.

Ово гориво развијено је на захтев ФИА и у складу је с њиховим строгим прописима, те је 100 одсто одрживо. Произвођачи мотора требало би да га унапреде и почну да се прилагођавају на нову формулацију горива.

Детаљи око састава биогорива нису објављени, но ФИА тврди како је оно израђено искључиво рафинирањем биолошког отпада.

Промена ће започети већ следеће сезоне, када ће се од тимова тражити да у својим горивима, којима напајају турбо-хибридне В6 моторе, користе најмање 10 посто биогорива.

Иста таква ће бити дозвољена и у другим ФИА тркачким класама.