Каталуња - Ахилова пета Формуле 1

Ако изузмемо локалце и све оне који имају неки финансијски интерес, тешко је у свету Формуле 1 наћи много љубитеља Каталуње. Возачима је мука од бескрајних кругова које ту обрћу сваке зиме, док навијачи не преферирају стазу на којој су претицања без вештачких помагала (читај ДРС-а) немогућа. Међутим, овог викенда ствари стоје мало другачије и исход трке у Барселони би могао да има далекосежне последице.

За све је, наравно, крива прошла трка. Немогуће се догодило, моћне Црне стреле су се на Силверстону нагутале прашине па смо сви добили неочекивани поклон. Наду.

Помисао да ова грозна корона-сезона ипак није решена и да непобедиви шампиони изгледа имају слабу тачку. Они који тврде да се разумеју у деликатне законе аеродинамике су брзо изашли са теоријом која упрошћено звучи отприлике овако: када је температура асфалта висока, огромно приањање које генерише Мерцедес постаје неиздрживо за задње гуме.

Ако се пак пажљивим подешавањем аеро елемената смањи оптерећење задњих гума, притисак у брзим кривинама трпе предње гуме, а резултат смо могли да видимо на првој овогодишњој трци у Британији, када је кукавичлук у боксу Ред була ускратио Верстапену шансу за двоструку победу на Острву. Ерго - Трокраке звезде имају Ахилову пету.

Јефтина алегорија, слажем се. Јер прича о највећем грчком јунаку није ни близу тако једноставна.

Херој тројанског рата, мегданџија који је копљем пресудио моћном Хектору па за њим на онај свет послао и Пентезилеју, краљицу Амазонки и краља Мемнона, самог заповедника тројанске војске и затим своју судбину дочекао у виду Парисове стреле која је од свих могућих места - додуше уз обилату Аполонову помоћ - завршила баш у десној пети, оној за коју је Ахила држала његова поприлично луда мајка Тетида док га је као дете потапала у Стикс желећи да га учини бесмртним.

Али, пошто се Илијаде данас ионако нико не сећа прескочићемо све споредне ликове и прећи ћемо на дајџест верзију: ако је моћни Ахил исто тако моћни Мерцедес онда је несрећна пета вечити кривац, Пирели.

Због тога Каталуњу ове године ишчекујемо као никад раније. Стаза на којој се традиционално отвара пролећни, европски део сезоне ове године ће нас угостити у сред лета.

Уз високу температуру асфалта коју обично немамо на пролећним Великим наградама Шпаније и кривине за које знамо да представљају изазов за Пирели добићемо савршену позорницу за потврду или потирање тезе о рањивости Трокраких звезда.

Уколико се овог викенда у брдима изнад Барселоне понови сценарио из Британије, Волф и екипа ће се чешкати по глави пошто тек следе Спа, Монца и Муђело и док стигнемо до Сочија и нижих температура, шампионат би могао да изгледа значајно другачије.

А није да су гуме једини проблем са којим се тим из Бреклија данас сусреће.

Значајан ударац Мерцедес ће претрпети и у Белгији, где ступа на снагу нови пропис који је донела ФИА: од трке у Арденима, сваки тим ће имати право да изабере само један режим рада мотора, који мора бити исти и за квалификације и за трку.

Када изгубе легендарни "party mode", како га је одавно крстио Хамилтон, Мерцедеси више неће бити тако недодирљиви суботом као што смо то претходних година навикли, а то може бити само добро за шампионат.

Главни проблем је ипак нешто друго. Након што је од тријумвирата Волф-Лауда-Лоу - који је створио ову доминацију без преседана - у Бреклију остао само Тото, и пошто је шампионски тим у међувремену остао и без Ендија Кауела, човека који је развио најбољи мотор Формуле 1, а који је изненада у јуну решио да „потражи нови изазов" негде другде, последњих дана делује да су и харизматичном Аустријанцу дани одбројани.

Уколико заиста остану без Волфа, велико је питање да ли ће успети да задрже и Хамилтона, чији уговор истиче на крају ове сезоне и који је јасно рекао да ће Тотова судбина умногоме утицати и на његову одлуку о останку у Мерцедесу.

Што све додатно појачава значај данашње трке. Уколико се у Барселони не испоље проблеми са Силверстона, шампионски брод који се прошлог викенда озбиљно заљуљао ће повратити преко потребну мирноћу што ће сигурно помоћи да се одлуке од далекосежног значаја за будућност тима донесу хладне главе.

Али, ако се испостави да Црне стреле заиста имају Ахилову пету, свет Формуле 1 би врло брзо могао да се окрене наглавачке.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво