Возачи Ф1 објаснили зашто нису клекнули пред трку у Аустрији

Пред сам старт прве трке овогодишње сезоне Формуле 1, која је без публике вожена за Велику награду Аустрије на стази у Шпилбергу, већина возача се пре уласка у своје болиде у клечећем ставу поређала на стартној линији како би показали своју подршку глобалној борби против расизма, али шест возача то није учинило.

Мекс Ферстапен, Шарл Леклер, Антонио Ђовинаци, Данил Квјат, Карлос Сајнц и Кими Раиконен одбили су да клекну у недељу пред старт трке, а после критика навијача на друштвеним мрежама, неки од њих су се огласили како би појаснили свој поступак.

Би-Би-Си наводи да је одбијање споменутих шест возача да клекну, поред критика на друштвеним мрежама, довело до несугласица међу самим возачима.

"Верујем да оно што је најважније јесу чињенице и понашање у нашем свакодневном животу, а не формални гестови који се у неким земљама могу сматрати контроверзним", појаснио је свој поступак Леклер.

"Нећу да клекнем, али то уопште не значи да сам мање посвећен од других у борби против расизма", каже возач Ферарија из Монака.

Макс Ферстапен рекао је да је врло посвећен равноправности и борби против расизма, али и да верује да свако има право да се изражава у тренутку и на начин који му одговара.

"Нећу клечати, али поштујем и подржавам личне изборе које сваки возач донесе", поручио је Холанђанин, који вози за Ред бул.

Бранилац шампионске титуле, Британац Луис Хамилтон из тима Мерцедес-АМГ Петронас, који је био иницијатор целе акције, рекао је да је одбијање појединих колега да клекну последица недостатка разумевања питања расизма.

Како преноси британски јавни сервис, Хамилтон, који једини црни возач у Формули 1, изјавио је да је својим колегама све појаснио на састанку у петак.

"Само сам описао да сценарио ћутања генерално означава саучесништво. Има ћутања у неким случајевима", рекао је Хамилтон.

Фински возач Мерцедеса Валтери Ботас победио је у недељу у трци за Велику награду Аустрије на старту нове сезоне у Формули 1.

Ботас је у првој "посткорона трци" искористио пол позицију у спектаклу где је виђено девет одустајања, три изласка "сејфти кара" и две казне од по пет секунди за Хамилтона и Серхија Переса.

Иза Ботаса пласирали су се Леклер из Ферарија и Ландо Норис из Мекларена, док је Хамилтон завршио као четврти.