Читај ми!

Данска у трећем узастопном финалу Светског рукометног првенства

Рукометаши репрезентације Данске савладали су селекцију Шпаније 26:23 у полуфиналу Светског првенства и изборили треће узастопно финале шампионата света. Други финалиста биће познат након дуела између Француске и Шведске.

Утакмица између Шпаније и Данске почела је изузетно офанзивном игром обе екипе, али је такав концепт коштао „црвену фурију" иницијалним заостатком од једног гола на старту меча.

Лепршави Данци су играли изузетно креативно у нападу и агресивно у одбрани, неретко су рукометаши Шпаније приликом дефанзиве морали да јуре противнике по терену.

Прву већу резултатску разлику на утакмици Данска је стекла серијом од три гола стичући предност од 7:4, а недуго потом било је и 9:5.

Шпанци су у неколико наврата у првом полувремену играли са два пивота у намери да ослободе бековима простор за несметани шут ка голу.

Овакав вид игре им је омогућио заостатак од једног гола 10:11, али су репрезентативци Данске појачали темпо игре у одбрани.

На обе стране голмани су били импресивни. Бранили су и Никлас Ландин и Перес де Варгас зицере противничким играчима, захваљујући голману Шпаније резултат није био онолико велики колико је било прилика да то и постане.

Немоћни Данијел Дујшебајев је приликом једног шута ка голу Данске, према проценама судија ненамерно погодио лоптом у главу Никласа Ландина, те није био кажњен црвеним картоном.

У финишу првог полувремена Данска је дошла на четири гола разлике, 14:10. Након блокаде шута Канељаса рукометаши Данске су направили потез по коме су и познати - контранападом су дошли до коначних 15:10 у првом делу полуфиналног дуела.

На почетку другог полувремена резултат се кретао по принципу „гол за гол". Шпанци су правили дубоку зону у одбрани, али и маркацију на Микелу Хансену не би ли успорили нападе противника, међутим незаустављиви су били Данци у првом реду млади Матијас Гидсел, на позицији десног бека, али и на супртотној страни Симон Питлик.

Хенрик Мелгард је на полуфиналном мечу против Шпаније демострирао умеће агресивне одбране без искључења. Заустављао је нападе Канељаса и Алекса Дујшебајева у другом полувремену с лакоћом.

Селектор Данске Николај Јакобсен није имао одговор на дубоку зонску одбрану Шпаније, упркос промени позиције Микела Хансена, који је са позиције средњег отишао на место десног бека, али тиме није направио жељени ефекат, те су Гидсел и Питлик морали индивидуалним продорима да завршавају нападе.

Налет Шпаније почео је око 43. минуту када су уз помоћ голмана Переса де Варгаса који је сјајним одбранама охрабрио саиграче да дођу на само гол заостатка у 48. минуту, 19:20.

Изнуђивали су шутеве Данаца играчи Шпаније, Санчез-Мигаљон је био одличан у одбрани.

Каулди Одриозола је на почетку завршнице меча у 50. минуту игре направио фаул на Гидселу и за то добио искључење које искључиво захваљујући голману Пересу де Варгасу није кажњено.

Ризичну и бесциљну игру у нападу Шпанаца рукометаши Данске су искористили и вратили резултатску разлику с краја првог полувремена, 25:20, на само четири минута до краја утакмице.

Међутим у последња три минута Данци су направили три узастопне грешке у нападу, што су рукометаши Шпаније искористили и смањили предност на два гола разлике на минут и по до краја.

На крају је селектор Јакобсен реаговао изузетно ризично, будући да је Данска играла без голмана и са седам играча у пољу у фази напада.

Тај вид напада био је одговор на дубоку зону Шпаније, међутим није уродило плодом.

Перес де Варгас направио је 14 одбрана у овом полуфиналном дуелу, док је Ландин имао једну више.

Узбудљива завршница решена је након гола Магнуса Јакобсена који је ставио такчу, 26:23.

Наејфикаснији је био Питлик са шест, а Алекс Дујшебајев био је најбољи стрелац Шпаније са пет погодака.

Актуелни шампиони света у рукомету, тим Данске, није изгубио меч на Светском првенству још од осмине финала 2017. године када су поражени од Мађарске. Од тада до данас победили су у 26 утакмица и ремизирали два пута - у четвртфиналу против Египта пре две године и против Хрватске на овогодишњем турниру света. 

Противник Данске у финалу биће познат након меча у коме се састају Француска и Шведска.

Финални меч игра се у недељу у Стокхолму, 29. јануара.

Немачка је раније после продужетака победила Египат са 35:34 и пласирала се у доигравање за пету позицију, док је Норвешка славила против Мађарске са 33:25 и обезбедила шансу да се бори за седму позицију.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се