Читај ми!

Србија против Катара – исти циљ, егал тимови, пресудиће ефикаснији напад

Последњи меч прелимиране фазе Светског првенства у рукомету у оквиру Групе Е Србија игра против Катара. Меч је на програму од 20.30 уз директан пренос на Првом програму РТС-а, стрим је на РТС Планети (само за посетиоце из Србије). Ток меча из часа у час можете пратити на нашем порталу.

Србија и Катар имају половичне успехе до сада, обе селекције су поражене од Немачке и тријумфовале су над Алжиром. У последњем трећем колу Групе Е бориће се за преношење два бода у групну фазу Светског првенства, због тога утакмица и пре почетка носи епитет - неизвесна.

Азијско умеће и шпанска стратегија 

Катар је пре осам година остварио најбољи резултат у рукомету, освојивши сребрну медаљу на Светском првенству.

Актуелни азијски шампион до сада није поновио успех из 2015. године, али је селекција предвођена искусним селектором Валером Ривером изузетно квалитетна.

На шампионату света 2017. године Катар је био осмопласирана селекција, две године потом такмичење су завршили на 13. позицији.

На последњем првенству света, до сада, одиграном у Египту 2021. године Шведска је зауставила Катар у четвртфиналу.

У Азији важе за најјачу рукометну селекцију, то звање изградили су понајвише у протеклој деценији. Од 2014. до 2022. године освојили су свих пет азијских првенстава у рукомету за мушкарце.

Ипак, екипа коју тренира легендарни Шпанац Валеро Ривера није успела да се пласира на последње Олимпијске игре у Токију, пошто је у квалификацијама изгубила од Бахреина.

На овогодишњем Светском првенству циљ Катара је исти као и Србији – резервација карте за квалификације на Олимпијске игре 2024. у Паризу, односно четвртфинале.

Ривера, који тренира Катар од 2013. године, изјавио је да улази у последњи олимпијски циклус и да ће напустити тим 2024. године. 

Некадашњи тренер Барселоне и Шпаније одиграо је кључну улогу у довођењу националног тим до жељених висина.

Ове године тим Катара предвођен је Рафаелом Капотеом који је у претходним мечевима против Немачке и Алжира био покретач екипе.

Играчи које су највећа претња по одбрану Србије у предстојећем мечу су Френсис Марцо, Ахмад Мадади и Јован Гачевић и наравно прва звезда тима – пивотмен Јусеф Бен Али, некадашњи играч Барселоне. 

Тим Катара је изузетно дисциплинован и одлучан у нападу, док им одбрана није јача страна, стил игре сличан је оном који практикује Србија под Ђироном.

Србија под императивом победе 

"Орлови" су претходно одиграли две захтевне утакмице, једну у којој су водили од првог минута игре и другу у којој су константно јурили резултатску предност.

Победа против Алжира и пораз од Немачке довели су Србију у ситуацију да мора да победи како би имала бољи бодовни третман у наредној рунди такмичења. 

Приметни су пропусти рукометаша Србије приликом дефанзивне игре, али итекако радује чињеница да су бекови у офанзиви изузетно ефикасни и креативни.  

Један од адута Србије у мечу против Катара је селектор Тони Ђирона, будући да познаје систем игре који практикује његов колега Валеро Ривера.  

"Јако добро познајем њихове играче. Са многима сам радио у Катару, напредовали су доста. Тада су то били млади играчи, док су сада то окоснице њиховог тима. Највећа снага њиховог тима је тимска игра. Припремају ово првенство од августа прошле године, биће јако тешко победити их, али ја верујем у ову екипу и показали смо да можемо са свима да се носимо и свакога да победимо. И синоћ је екипа била близу победе. Борбеност и квалитет Србије су неупитни", рекао је Ђирона пре меча са Катаром. 

Пред рукометашима Србије је вероватно и најважнији сусрет у прелимираној фази Светског првенства.

Изабраници Тонија Ђероне морају да победе Катар како би пренели два бода у наставак такмичења и задржали шансу да се боре за жељено четвртфинале.

Дуел између Србије и Катара игра се од 20.30. Пренос је на нашем Првом програму, стрим је на РТС Планети (само за посетиоце из Србије). Ток меча, из часа у час, можете пратити на нашем порталу.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара