Читај ми!

Рукометаши Србије фаворити против старог Ђирониног познаника селекције Алжира

Рукометна репрезентација Србије први меч на Светском првенству 2023. године игра против селекције Алжира у Катовицама у оквиру Групе Е. Утакмица је на програму од 20.30 уз директан пренос на Другом програму РТС-а, ток меча из часа у час можете пратити на нашем порталу.

Први меч на турниру је од велике важности, што због уигравања екипе за даљи ток такмичења, што због самопоуздања, али и кориговања евентуалних грешака у наредним утакмицама.

Противник Србије у првом колу прелиминарне фазе Светског првенства је Алжир, репрезентација коју селектор "орлова" Тони Ђирона одлично познаје, јер је као селектор Туниса имао прилике да се надиграва са Алжирцима.

Када је реч о шпанском стручњаку, Ђирона против Алжира има позитиван скор – две победе и један реми.

До сада Србија је само једном играла против Алжира, тачно пре 12 година на Светском првенству одржаном у Шведској, утакмица је завршена тријумфом "орлова". 

Рукометна репрезентација Алжира недавно је била у врху Африке, али и респектабилан тим у светским оквирима. Примера ради, 2014. године освојили су континентално првенство.

Након тога резултати ове селекције су у паду. Алжир није успео да се квалификује на Светско првенство 2017. и на наредно 2019. године.

Међутим, донекле су се опоравили последњих година. После шест година паузе, учествовали су на Светском првенству 2021. у Египту, где су тријумфовали у само једном мечу, против Марока и завршили на 22. месту од укупно 32 репрезентације света.

На последњем шампионату Африке у рукомету 2022. године, Алжир је заузео пето место, што им је обезбедило пласман на Светско првенство 2023. године.

Герби – покретач репрезентације Алжира

Звезда тима несумњиво је селектор Герби. Након што је Француз Ален Порте отишао са места шефа стручног штаба 2021. године, главни тренер Алжира у марту 2022. године постао је Рабах Герби.

Некадашњи репрезентативац Алжира, Герби, тренирао је јуниорску репрезентацију земље, али и неколицину клубова, углавном са подручја Азије и Африке.

Пре почетка турнира селектор Алжира је нерадо помињао циљеве на турниру и констатовао је у више наврата да је успех што ће селекција коју предводи бити на смотри најбољих селекција света.

"Главна ствар је да ћемо се појавити у Пољској и Шведској како бисмо одали почаст националним бојама и државним симболима", истакао је Герби.

Репрезентација Алжира састављена је од искусних и младих играча. Појединце попут голмана Гедбана, који наступа као и Лазар Кукић у Динаму из Букурешта, десног бека Абдија из Тулуза или Коурија, "орлови" добро познају.

С тим у вези отприлике знају њихове домете и могућности на терену.

Пре почетка утакмице, Србија слови за фаворита у односу на противника са севера Африке.

Овај меч за "орлове" може бити добра увертира за следећи у којем се састају са Немачком, премда на терену морају показати да су бољи од опонената из Алжира.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара