Завршено снимање документарца о рукометном дербију у финалу из 1993. године

Последња клапа документарног филма о чувеном рукометном финалу из хале "Пионир" 1993. године, тада моћних тимова Црвене звезде и Партизана, пала је 23. маја на истом месту, под сводовима најпознатије београдске хале, тачно на годишњицу утакмице која је остала у колективном спортском сећању нације.

Два тима предвођена будућим звездама светског рукомета, Ненадом Перуничићем, Драганом Шкрбићем, Недељком Јовановићем, Дејан Перићем, Александром Кнежевићем, Игором Бутулијом, Сењамином Маглајијом, Зораном Ђорђићем и другима, одиграла су сјајну сезону која је свој врхунац имала у трећем мечу финала пле-офа.

Незаборавном, несвакидашњем, са пуно преокрета и лудом завршницом која је најбоље описивала године у којима смо тада живели.

О једној утакмици, али и генерацији која је остављена без шансе да се такмичи на међународној сцени у најбољим годинама због санкција уведених СР Југославији, причу је написао рукометни новинар Жика Богдановић, а продукција Видеострој ушла у пројекат снимања филма.

Један од главних актера целе приче, човек који је на паркету хале "Александар Николић" последњег дана снимања евоцирао успомене на чувени гол који је постигао у последњој секунди тог финала пре тачно 27 година у дресу Партизана Недељко Јовановић, није крио емоције.

"Нико од нас није био свестан да ћемо последњи дан снимања и наше завршно окупљање у 'Пиониру' бити баш на дан утакмице. Тако је изгледа било суђено. Било је лепо и интересантно. У неколико дана снимања спаковали смо све емоције и сећања, не само на ту утакмицу, већ и на све оно што смо као генерација прошли у тим бурним временима. Надам се да ће филм имати једну историјску вредност, а да ће наши потомци и нове генерације имати прилику да виде каква су то била времена и какви смо то спортисти били ми", рекао је Јовановић.

Легендарни капитен те генерације рукометаша, у том финалу 1993. године, члан Црвене звезде Драган Шкрбић одушевљен је идејом о филму.

"Уживали смо на снимању, било је занимљиво и лепо. Емоције су кулминирале када смо чули глас коментатора Срђана Кнежевића и хук трибина са те утакмице који су нас вратили у тај дан. Надам се да ће људи уживати у подсећању на једну генерацију и историјску утакмицу по којој нас многи памте. Чим се утакмица завршила, било је јасно да ће остати записана у историји рукомета. Била је спектакуларна, неочекивана, атмосфера је била чудесна, први пут смо играли у "Пиониру", рекао је Шкрбић.

"Остала је у меморији свих људи који воле спорт, али оно што нисам могао да претпоставим да ћемо снимати филм 27 година касније. Утакмица јесте мотив, али је најмање приказана, јер је жеља била да се прикаже и то како смо тренирали, живели, спремали за Олимпијске Игре у Барселони на које нисмо отишли. Живот под санкцијама, девесете, то ће бити приказано, а млади ће моћи да виде и једно другачије време. Верујем и да ће шира публика проживети све емотивно, како смо то и ми доживели претходних дана. Волео бих да филм допринесе да нека нова деца заволе и заиграју рукомет, као што смо ти ми некада."

Идејни творац новинар Balkan-handball.com Жика Богдановић, верује да ће једна оваква прича инспирисати људе из рукомета и мотивисати их да покрену ствари на боље у трофејном спорту.

"Идеја није била да направимо причу у којој је Партизан освојио титулу, а Звезда изгубила, већ да кроз ту луду утакмицу прикажемо и лудо време у коме се живело. Време у коме је та генерација била избачена са међународне сцене, није могла да игра велика такмичења, остала без ОИ у Барселони три дана пре церемоније отварања. Та генерација рукометаша била је осуђена да се надмеће између себе у можда и најгорој години у модерној историји наше државе. То финале плеј-офа је у том тренутку била схваћено као борба за шампиона света, а не СР Југославије, зато га и памтимо. Верујем да ће гледаоци имати шта да виде и чују, а да ће људи из рукомета остати инспирисани и мотивисани за неке нове, лепе ствари у будућности."

Менаџер пројекта, аутор успешних документараца "250 степеника" и серијала "Златни момци" Владимир Пајић, верује да ће публика бити задовољна.

"Утисци су фантастични, сви смо били на једном новом задатку. Енергија читаве екипе са главним актерима је била феноменална. Најбољи показатељ за то јесте да ми из ове перспективе први дан снимања који се десио пре шест дана, делује далеко као да је био пре месец и по. Ово ће бити важан филм за ову генерацију и надам се један електро-шок за рукомет, спорт за који смо као нација талентовани и имали велике резултате. Када је спортски филм у питању, ово је врхунска продукција", рекао је Пајић.